Remedii pentru afecţiuni reumatice

Printre cele mai frecvente boli declanşate şi agravate de expunerea la frig sau umiditate sunt cele reumatice, care includ peste 100 de afecţiuni. Bolile reumatice afectează aproximativ 80% din populaţie, iar incidenţa acestora creşte odată cu vârsta.
  • Publicat:
Remedii pentru afecţiuni reumatice

Printre cele mai frecvente boli declanşate şi agravate de expunerea la frig sau umiditate sunt cele reumatice, care includ peste 100 de afecţiuni. Bolile reumatice afectează aproximativ 80% din populaţie, iar incidenţa acestora creşte odată cu vârsta, fiind  adesea răspândite la persoanele trecute de 70 de ani.

Toate tipurile de afecţiuni reumatice sunt declanşate de temperaturile scăzute, deoarece receptorii de la nivelul oaselor devin mai sensibili din cauza frigului, umezelii şi schimbărilor atmosferice, producând astfel acutizarea durerilor.

Chiar dacă nu pot fi vindecate, bolile reumatice pot fi ţinute sub control. Manifestările acestora diferă de la un pacient la altul, în funcţie de sensibilitatea şi de viteza de adaptare a organismului la noile condiţii climaterice sau exercitii, însă există o serie de reguli de bază care ajută la ameliorarea simptomelor şi prevenirea apariţiei complicaţiilor în timpul sezonului rece.

Un sfat pentru a preveni declanşarea durerilor reumatice din această perioadă este asigurarea confortului termic. Materialele recomandate pentru hainele sezonului rece sunt bumbacul şi lâna, care izolează căldura şi protejează împotriva vântului sau precipitaţiilor. Sunt recomandaţi pantofii cu o bună aderenţă, deoarece bolile reumatice se pot agrava în cazul în care apar noi leziuni la nivelul sistemului osos. De asemenea, sunt recomandate băile fierbinţi, datorită acţiunii lor benefice în menţinerea articulaţiilor încălzite.

Utilizarea produselor apicole constituie una dintre cele mai răspândite şi de succes metode de tratament pentru bolile reumatice. Unguentele ce conţin propolis şi venin de albine au puternic efect antiinflamator şi antioxidant, având o acţiune similară aspirinei asupra articulaţiilor rigide şi durerilor musculare.

Un remediu neobişnuit, însă eficient pentru afecţiunile reumatice este cartoful. Sucul acestuia conţine săruri minerale vitale  întăririi sistemului osos, asigurând simultan şi eliminarea factorilor toxici care agravează simptomele şi durerile reumatice.

Chiar dacă exerciţiile fizice nu constituie o activitate atât de frecventă în lunile friguroase, este foarte important ca persoanele care suferă de afecţiuni reumatice să practice sport aproape zilnic, deoarece asigură sănătatea şi fortifierea articulaţiilor, ameliorează rigiditatea articulară şi slăbiciunea musculară. Mai mult decât atât, activitatea fizică reduce şansele declanşării unor alte boli mai grave asociate problemelor reumatice precum osteoporoza, sclerodermia sau spondilita anchilozantă.

„Sunt tot mai multe persoane care prezintă probleme reumatice şi totuşi merg mult timp cu dureri pentru că poartă încălţămintea nepotrivită. Cel mai bine este să purtaţi încălţări cât mai comode, care nu pun presiune pe talpa piciorului şi nu vă strâng. Acestea trebuie obligatoriu să fie din piele sau să prezinte şireturi şi o talpă cât mai flexibilă, care atenuează eventualele şocuri.
De asemenea, deşi hrana nu are niciun efect asupra artrozei (din ce se cunoaşte deocamdată), există indicaţii conform cărora o dietă cu legume şi fructe sau acizi graşi nesaturaţi poate ajuta la diminuarea durerilor. Evident, trebuie menţinută o greutate corporală constantă, deoarece persoanele care se îngraşă necontrolat prezintă riscul de a pune presiune pe articulaţii” , susţine dr. Tania Bejan, medic specialist epidemiolog.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Fractura de col femural
Fractura de col femural
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”