Problemele pielii: uscaciune si eczeme

Piele uscata la copii mici si o pata suspecta pe abdomen - iata doua probleme pentru care cititoarele noastre ne-au cerut ajutorul. Oana vine cu raspunsurile.
  • Publicat:
Problemele pielii: uscaciune si eczeme
Problemele pielii: uscaciune si eczeme

Piele uscata la copii mici si o pata suspecta pe abdomen – iata doua probleme pentru care cititoarele noastre ne-au cerut ajutorul. Oana vine cu raspunsurile.

Piele uscata

„Ma numesc Gabriela si sunt tare preocupata pentru fetita mea care are doar 2 anisori si are o piele uscata. Am fost cu ea la un dermatolog in Spania, unde locuim acum, si mi-a dat un gel de dus si o crema hidratanta, dar nu prea vad nici o schimbare. La nastere nu a avut nimic, dar de la 1 an i-au aparut niste cosuri albe pe tot corpul si mai ales pe fata, zona care tot timpul este rosie. Am fost la pediatru si mi-a spus ca e de la caldura, caci era vara, si de la dinti. Am vazut ca nu ii trece si m-am dus cu ea la un dermatolog, care mi-a spus ca are o piele uscata si ca problema poate sa dureze 1 an sau 2 ani. Ce sa mai fac?”

S-ar putea ca fetita sa aiba dermatita atopica, ce necesita folosirea doar a unor anumite produse cosmetice, extrem de delicate. Dusul trebuie sa fie foarte scurt 5, 10 minute, pentru a evita contactul cu apa dura de la robinet, „cada” trebuie facuta doar dupa ce pui in apa, un agent special de dedurizare (au la Avéne, Mustella, Exoderma etc.).

Copilul trebuie mereu, mereu uns cu creme speciale, hipoalergene, pielea trebuie foarte bine hidratata. In scurt timp trebuie sa mai mergi la Dermatologie-Alergologie ca sa o investighezi mai detaliat, pentru ca nu cumva sa aiba si alte alergii asociate, cutanate, dar mai ales alimentare.

O pata pe corp

„De aproximativ 4 ani, am o pata foarte mare pe piele in partea stanga chiar unde se termina coastele si pe fata si pe spate cu diametrul cam de 25-25 cm. Aceasta se extinde, se accentueaza foarte rau la caldura, devine un maro foarte inchis. Am fost la doctor si mi-a spus ca nu stie ce poate fi.”

Nu pot sa cred ca medicul dermatolog nu a stabilit cu exactitate despre ce fel de eczema este vorba. Poate ca era un medic cu o alta specializare, fiindca un dermatolog nu se pronunta instantaneu asupra unui diagnostic, recolteaza, studiaza la microscop sau la ecograful dermatologic.

De asemenea, nu precizati daca pielea in acea zona se descuameaza mai mult, daca aveti simptome de genul mancarimi, usturimi, de ce alte boli suferiti sau daca urmati tratamente pentru boli cronice. Daca se accentueaza la expunerea la soare, ca o pata hiperpigmentara, sau doar la caldura? Daca reveniti cu raspunsurile, nu uitati sa ne spuneti sexul, varsta, afectiuni cronice sau infectioase.
 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Elena Nistor
Elena Nistor este redactor colaborator al site-ului “Ce se întâmplă, doctore?”, articolele sale fiind dedicate sănătăţii şi sexualităţii. Temele pe care le abordează Elena Nistor se bucură de mare succes în rândul celor care îşi doresc să afle informaţii utile în ceea ce priveşte ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”