Pericole pentru organism în perioada de iarnă cauzate de frig, gheaţă şi zăpadă

Apariţia primilor fulgi de nea şi a poleiului ne determină să ne confruntăm nu doar cu disconfortul temperaturilor scăzute, ci şi cu un risc crescut de accidentări.
  • Publicat:
Pericole pentru organism în perioada de iarnă cauzate de frig, gheaţă şi zăpadă

Apariţia primilor fulgi de nea şi a poleiului ne determină să ne confruntăm nu doar cu disconfortul temperaturilor scăzute, ci şi cu un risc crescut de accidentări. Astfel, mersul şi plimbatul, activităţi aparent simple în restul anului, devin acum o adevărată provocare.

Se recomandă astfel o atenţie sporită în această perioada pentru a evita alunecarea, căderea şi chiar rănirea. De asemenea, fiecare dintre noi ar trebui să ştie care sunt principalele riscuri la care este expus iarnă, cum să le prevină şi cum se poate recupera dacă totuşi a căzut pradă unor astfel de incidente.

Frigul 

“Atunci când organismul nostru trece de la o temperatura ridicată, la o temperatura scăzută şi persistă într-un mediu sub zero grade, organismul se va apăra, producând două reacţii: contracturi musculare repetate, determinând apariţia tremuratului sau o contracţie musculară permanentă, determinând apariţia stării de hipertonie, respectiv de permanentă încordare, ce se traduce prin dureri de o intensitate foarte mare la nivelul muşchilor”, explică Bogdan Goga, fizioterapeut în cadrul studioului de recuperare medicală Terapie pentru Mişcare.

Totodată, acesta ne sfătuieşte să evităm astfel de situaţii, iar dacă totuşi ne vom confruntă cu ele, să ştim că există metode de recuperare medicală eficiente pentru aceste cazuri, care au că scop scăderea tonusului acelui muşchi prin stretching activ global, terapie manuală, masaj, termoterapie, electroterapie, laserterapie, ultrasunet, dar şi kinesiotaping, care va continua acasă munca depusă de fizioterapeut. 

Căzăturile pe gheaţă

Căzăturile pe gheaţă pot produce traume la nivelul ţesutului prin fracturarea anumitor zone ale corpului, cel mai frecvent ale umărului sau ale şoldului. În astfel de cazuri, este recomandat să mergeţi la serviciul de urgenţă pentru a va asigura că totul este în ordine. Pot să apară anumite leziuni care să nu provoace simptome foarte puternice pe moment, dar care, în timp, să cauzeze unele probleme mult mai mari.

O leziune latentă este cea a coccisului, ce apare în urmă căzăturilor pe gheaţă în fund, ce poate determina, după o perioada mai lungă de timp, dureri în zona lombosacrată.

“De cele mai multe ori, o căzătură pe gheaţă este urmată şi de lezarea unui membru, fiind nevoie de imobilizarea acestuia şi, ulterior, de recuperare medicală”, avertizează fizioterapeut Bogdan Goga.

Datul zăpezii 

Mai mult decât atât, datul zăpezii este o activitate care presupune, de regulă, mişcări bruşte, iar în momentul în care muşchii nu sunt pregătiţi din punct de vedere termic pentru efectuarea unei anumite mişcări, iar această se produce totuşi, există riscul de apariţie a spasmului muscular.

Fizioterapeutul Bogdan Goga ne sfătuieşte să evităm astfel de mişcări şi să efectuăm, înainte de a ieşi din casă, o încălzire prin câteva mişcări uşoare, care să antreneze muşchii braţelor, dar şi pe cei ai spatelui. De asemenea, o combinaţie personalizată de terapii, va asigura recuperarea oricărui pacient.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”