(P) Diagnosticul si tratamentul fibromului uterin – cand ar trebui sa iti programezi o vizita la doctor?

Fibromul uterin isi pune amprenta asupra calitatii vietii femeilor, afectandu-le viata sociala, profesionala si viata de familie.
  • Publicat:
(P) Diagnosticul si tratamentul fibromului uterin - cand ar trebui sa iti programezi o vizita la doctor?

Fibromul uterin nu iti pune viata in pericol, asa-i? Si poate ca de multe ori este asimptomatic, deci nu iti creeaza probleme. Asa ca uneori ni se intampla sa alegem sa ne concentram pe alte probleme cotidiene si sa nu actionam.

Insa stim cu siguranta ca fibromul uterin isi pune amprenta asupra calitatii vietii femeilor, afectandu-le viata sociala, profesionala si viata de familie.

Cu 40% din femeile cu varsta intre 35 si 55 de ani afectate de fibrom uterin, prea multe dintre noi amana vizita la doctor. Intr-adevar exista destule moduri de a ascunde sangerarile abundente, dar sa induri sangerarile menstruale nu este o solutie. In plus, netratat, fibromul poate creste in dimensiuni, in timp ce pierderile excesive de sange in fiecare luna pot creste riscul anemiei feriprive, prin deficit de fier. Suplimentele pe baza de fier pot ajuta in aceasta situatie, insa, din nou, nu vor rezolva problema.

Sangerarile abundente nu sunt singurul simptom al fibromului uterin. Acesta se poate manifesta si prin menstruatii dureroase, dureri de spate si sensibilitate pelviana, dar si prin disconfort in timpul actului sexual. Unele femei suporta aceste simptome cu tarie, indura crampele si disconfortul sau aleg sa ia calmante atunci cand durerile devin insuportabile. Trebuie inteles ca niciuna dintre solutiile de mai sus nu trateaza cauza, ci doar simptomele si ca orice modificare a menstruatiei necesita o consultatie la medicul specialist ginecolog.

Printre cele mai frecvente simptome ale fibromului sunt sangerarile menstruale abudente sau inter-menstruale, durerile in zona abdomenului inferior, durerile in timpul actului sexual, urinarea frecventa, marirea abdomenului sau ciclu menstrual neregulat. Din pacate, multe femei nu au o rutina a controlului ginecologic, iar fibromul uterin poate fi descoperit doar in cadrul unui consult ginecologic, prin efectuarea unei ecografii transvaginale.

Motivul aparitiei fibroamelor nu este pe deplin cunoscut, dar multe din studiile realizate au aratat ca factorii implicati in dezvoltarea lor sunt concentratiile fluctuante hormonale, in special ale estrogenului si progesteronului.

Conform datelor din literatura de specialitate, aproximativ 20-40% dintre femei sufera de fibrom pana la varsta de 35 de ani, iar odata cu inaintarea in varsta (pana la 50 de ani), procentul poate ajunge pana la 70-80%. Dupa menopauza, ca urmare a reducerii concentratiei hormonilor ovarieni, estrogen si progesteron, fibroamele nu mai cresc in dimensiuni.

Printre datele care ne atrag atentia atunci cand aducem in discutie fibromul uterin este si faptul ca:
• Este una dintre cele mai des intalnite tumori pelvine solide
• Se pot dezvolta mai multe tipuri de fibroame uterine in acelasi timp
• Tratamentul pentru aceasta afectiune este prescris in functie de tipul, marimea si locatia fibromului uterin
• In multe cazuri, histerectomia este tratamentul de electie, desi provoaca infertilitate la femeile la varsta fertila
• Pot fi, de asemenea, propuse si alte tratamente, cum ar fi miomectomia sau embolizarea arterelor uterine
• Cea mai noua metoda de tratament a fibromului uterin este ulipristal acetat 5mg, indicat ca tratament pre-operator si intermitent al simptomelor moderate pana la cele severe ale fibroamelor uterine la femeile aflate la varsta fertila

Disponibilitatea pe piata a ulipristal acetat ofera femeilor de varsta fertila, cu fibrom uterin, posibilitatea unui tratament conservativ. Vorbim astfel despre pastrarea uterului, conditie esentiala pentru femeile care isi doresc o sarcina. De asemenea, tratamentul cu ulipristal acetat este recomandat inainte de interventia chirurgicala pentru a reduce invazivitatea operatiei.
Totodata, controleaza rapid sangerarea severa, inca din primele 7 zile de la inceperea tratamentului, determina o reducere semnificativa si sustinuta a volumului fibromului uterin, reduce durerea, aducand o imbunatatire a calitatii vietii femeii si o ameliorare a simptomelor asociate fibromului.

Pentru mai multe informatii cu privire la diagnosticarea si tratamentul fibromului uterin, consulta un medic specialist ginecolog.
Doctorul are obligatia de a prezenta toate solutiile de tratament disponibile, pentru ca alegerea terapeutica se face in cunostinta de cauza, impreuna cu specialistul.

In plus, Societatea Romana de Obstretica-Ginecologie, cu sprijinul Gedeon Richter, au initiat o campanie de informare publica si de educare a femeilor cu privire la fibromul uterin. Astfel, mai multe detalii despre fibrom puteti gasi si pe canalele de comunicare ale campaniei, pe site-ul www.desprefibrom.ro, dar si pe pagina de Facebook Fibromul Uterin. Afla, discuta, decide.
 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân