O metodă nouă de depistare a cancerului pancreatic în faze incipiente a fost descoperită

Oamenii de ştiinţă de la Universitatea California, Şcoala de Medicină San Diego şi Centrul Moores de Cercetare a Cancerului au reuşit să identifice un nou biomarker care ar putea fi ţinta viitoarelor tratamentelor în cancerul de pancreas.
  • Publicat:
O metodă nouă de depistare a cancerului pancreatic în faze incipiente a fost descoperită

Oamenii de ştiinţă de la Universitatea California, Şcoala de Medicină San Diego şi Centrul Moores de Cercetare a Cancerului au reuşit să identifice un nou biomarker care ar putea fi ţinta viitoarelor tratamentelor în cancerul de pancreas. Această maladie este, de cele mai multe ori, descoperită în stadii avansate şi are o evoluţie fatală. În prezent, nu există nici o metodă de depistare a bolii în faze incipiente.

Adenocarcinomul ductal pancreatic (PDAC) ocupă poziţia a patra în clasamentul tipurilor de cancer cu final mortal. Pacienţii suferind de această boală au, în medie, o rată de supravieţuire mai mică de 12 luni de la momentul diagnosticării. Există un procent de doar 3 – 5% de persoane care reuşesc să supravieţuiască 5 ani.

„Am descoperit o kinază (agent care transformă forma inactivă a unei enzime în formă activă, n. red.) numită PEAK1 care este inactivă în primele stadii ale cancerului pancreatic„, a explicat unul dintre autorii studiului, Jonathan Kelber, cercetător în cadrul departamentului de patologie a Centrului Moores. „Această proteină apare clar în biopsiile tumorilor maligne”, a mai completat acesta.

PEAK1 este un tip de kinază tirozină, adică o enzimă sau un soi de proteină care accelerează reacţiile chimice şi acţionează ca un comutator „pornit” sau „oprit” la nivelul activităţii celulare. Faptul că valoarea PEAK1 este crescută la persoanele suferind de PDAC o transformă într-un biomarker important în diagnosticarea incipientă şi în alegerea celei mai eficiente terapii.

În plus, pentru a întări importanţa detectării acestei enzime în diagnosticarea cancerului pancreatic, cercetătorii susţin că au descoperit că nivelul acesteia creşte considerabil pe măsură ce boala avansează. Ba mai mult decât atât, în lipsa acaesteia, tumorile nu pot creşte şi nu pot forma metastaze.

„Diagnosticarea în fază iniţială şi noi strategii terapeutice sunt necesare dacă vrem să înregistrăm vreun progres în lupta cu acest tip de cancer. Tratamentele actuale sunt adesea ineficiente, aşa că speranţa noastră este ca descoperirile studiului nostru să ne deschidă o nouă perspectivă”, spune unul dintre cercetători, Michael Bouvet de la Centrul Moores.

Citeşte şi: S-a descoperit un nou medicament în tratarea CANCERULUI PANCREATIC!

Medicii incearca prevenirea cancerului pancreatic pornind de la tratarea chisturilor

Tipuri de cancer greu de depistat in faza incipienta

 

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Elena Nistor
Elena Nistor este redactor colaborator al site-ului “Ce se întâmplă, doctore?”, articolele sale fiind dedicate sănătăţii şi sexualităţii. Temele pe care le abordează Elena Nistor se bucură de mare succes în rândul celor care îşi doresc să afle informaţii utile în ceea ce priveşte ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”