O dietă asemănătoare cu postul ar putea reduce simptomele sclerozei multiple

O dietă asemănătoare cu postul ar putea reduce simptomele sclerozei multiple şi ar trebui analizată ca potenţial tratament pentru această afecţiune, dar şi pentru bolile autoimune.
  • Publicat:
O dietă asemănătoare cu postul ar putea reduce simptomele sclerozei multiple

O dietă asemănătoare cu postul ar putea reduce simptomele sclerozei multiple şi ar trebui analizată ca potenţial tratament pentru această afecţiune, dar şi pentru bolile autoimune. Tot mai multe dovezi susţin beneficiile unei diete sărace în calorii, nu doar în privinţa greutăţii, dar şi în ceea ce priveşte reducerea simptomnelor sclerozei multiple. 

Studiul condus de cercetătorii de la Universitatea din California de Sud (USC) din Los Angeles a fost publicat în jurnalul medical Cell Reports.

Într-un studiu separat, publicat anul trecut,  s-a arătat faptul că o cură de slăbire nu reduce doargrăsimea abdominală, ci şi markerii atribuiţi procesului de îmbătrânire, atât la şoareci cât şi la oameni. Rezultatele iniţiale ale acestui studiu clinic aplicat asupra pacienţilor a arătat că o dietă asemănătoare cu postul este sigură, fezabilă şi poate fi foarte benefică.

“Pe perioada dietei, în corp este produs cortizonul, care iniţiază un proces de distrugere a celulelor autoimune. Acest proces determină şi crearea de noi celule sănătoase.”, a declarat Valter Longo, autorul studiului, de la USC Longevity Institute al Şcolii Davis de Gerontologie. 

Scleroza multiplă (SM) este o boală autoimună care afectează sistemul nervos. Această boală constă în faptul că celulele imunitare atacă propriul sistem nervos, cu urmări precum pierderea vederii, amorţeală şi chiar paralizie şi pierderea vederii. Se estimează că boala afectează aproximativ 2,4 milioane de persoane, la nivel mondial.

Recuperare totală în cazul a 20% dintre cobai

Studiul a constat în două părţi: mai întâi s-au efectuat teste pe cobai, apoi a urmat un studiu clinic restrâns pe oameni.

Pentru prima parte a studiului, cercetătorii au pus un grup de şoareci cu boli autoimune la cură de slăbire, pe o perioadă de trei zile, o dată la fiecare şapte zile, în trei cicluri diferite, cu un grup de control standard, pentru comparaţie. Rezultatele au arătat  că dieta a redus simptomele bolilor şi a cauzat o recuperare totală în cazul a 20% dintre aceştia. Dieta care imită postul a prelungit speranţa de viaţă şi starea generală de sănătate a şoarecilor, iar în cazul oamenilor a redus riscul de cancer, boli cardiovasculare şi diabet.

Coordonatorul studiului a declarat că au pornit de la întrebarea: „Este posibil ca această dietă să omoare celulele rele şi să genereze celule noi, bune?”

Acest tip de dietă a cauzat o recuperare totală la 20% dintre şoareci, alături de o îmbunătăţire a celulelor albe “celulele T”, responsabile de imunitate. S-a observat şi creşterea nivelului hormonului corticosteroid, care este eliberat de glandele renale pentru controlul metabolismului şi o reducere de citokine responsabile de reparearea zonelor afectate de inflamaţii sau alte traumw.

Dieta omoară bacteriile rele şi regenerează mielina

Aşadar, dieta care imită postul promovează regenerarea mielinei, stratul de proteine şi grăsimi ce izolează fibrele nervoase din măduva spinării şi creier (în cazul sclerozei multiple este distrusă de propriul sistem imunitar). Mielina este critică pentru conducerea impulsurilor nervoase prin tot sistemul nervos. Regenerarea mielinei este un element esenţial pentru încetinirea sclerozei multiple şi se pare că o dietă săracă în calorii poate fi de ajutor.

Valter Longo, coordonatoul studiului explică: “Pe de o parte, această dietă omoară celulele imune rele.  Apoi, când şoarecii se întorc la dieta lor normală, sunt generate celule imune bune, precum şi celule ce ajută la regenerarea straturilor de mielină, permiţând şoarecilor o îmbunătăţire a condiţiei lor.”

În cea de a doua parte a studiului, cercetătotii au testat siguranţa şi eficienţa dietei într-un studiu clinic pe 60 de pacienţi care sufereau de scleroza multiplă recurent-remisivă (SMRR), cea mai comună formă de SM, întâlnindu-se la 85% dintre cazuri. 18 pacienţi au urmat o dietă ce imită postul timp de şapte zile, apoi au urmat o dietă mediteraneană timp de şase luni. În paralel, 12 participanţi au urmat o dietă normală, controlată, iar 18 dintre ei au urmat o dietă ketogenică, adică bogată în grăsimi.

Cei care au primit o dietă asemănătoare cu postul timp de şapte zile, urmată de dieta mediteraneană, precum şi cei care au urmat dieta ketogenică, au raportat îmbunătăţiri în ceea ce priveşte calitatea vieţii şi a stării lor de sănătate fizică şi mentală.

Cercetătorii au notat faptul că studiul este limitat, deoarece nu s – a testat dacă doar urmarea unei diete mediteraneane ar fi avut aceleaşi rezultate. Valter Longo a declarat faptul că aceste descoperiri au nevoie de investigaţii ulterioare. Cercetătorii ar trebui să determine dacă o dietă asemănătoare postului ar putea ajuta pacienţi şi cu alte boli autoimune. În plus, eficienţa dietei ar trebui testată la scară mai largă.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân