Infertilitatea: ce analize trebuie sa faci pentru a trata sterilitatea in cuplu?

In jur de 10 – 15% dintre cupluri se confrunta cu problema infertilitatii. Uneori problema este la femeie, alteori la barbat. In multe cazuri insa este bine de stiut ca inferitilitatea poate fi tratata, cata vreme ii descoperim cauzele.
  • Publicat:
Infertilitatea: ce analize trebuie sa faci pentru a trata sterilitatea in cuplu?
Infertilitatea: ce analize trebuie sa faci pentru a trata sterilitatea in cuplu?

In jur de 10 – 15% dintre cupluri se confrunta cu problema infertilitatii. Uneori problema este la femeie, alteori la barbat. In multe cazuri insa este bine de stiut ca infertilitatea poate fi tratata, cata vreme ii descoperim cauzele.

Acestea pot fi probleme ale spermatozoizilor, ale ovarelor sau dificultati in procesul de unire, disfunctii uterile sau ale trompelor, infectii, factori imunitari si altele. Pentru a stii excat de care parte se afla problema infertilitatii in cuplul vostru, este necesar sa faceti cateva analize medicale:

1. Pentru femei:
 

  • Analize de sange – pentru a determina nivelul hormonilorimplicati in ovulatie si pentru a depista o eventuala infectie.
  • Biopsia endometriala – necesara pentru a stabili daca ovulatia are loc sau nu si daca mucoasa uterina este pregatita din punct de vedere hormonal sa primeasca o sarcina. Biopsia se efectueaza exact inaintea inceperii ciclului menstrual.
  • Ecografia – se examineaza zona pelvina pentru a identifica posibile anomalii ale ovarelor si uterului.
  • Histerosalpingografia – se utilizeaza pentru evaluarea afectiunilor uterului si a trompelor uterine, daca exista obstructii sau alte robleme. Presupune injectarea unei substante de contrast in uter, iar cu ajutorul razelor X se determina daca trece din uter in trompe.
  • Histeroscopia – cu ajutorul unui instrument mic se examineaza interiorul colului uterin si uterului pentru a descoperi neregularitati.
  • Laparoscopia – medicul face o interventie minim-invaziva prin care va insera in abdomen un dispozitiv subtire dotat cu o camera de filmat cu ajutorul caruia examineaza trompele, ovarele si uterul.
  •  

2. Pentru barbati:

  • Examen fizic, inclusiv al zonei genitale
  • Analize de laborator ale materialului seminal – pentru evaluarea cantitatii, culorii si numarului de spermatozoizi, concentratia acestora, forma si mobilitatea acestora. De asemenea, se urmareste prezenta unei infectii sau a sangelui.
  • Determinarea nivelului de testosteron sau a altor hormoni din sange care duc la infertilitate.
Urmărește CSID.ro pe Google News
Elena Nistor
Elena Nistor este redactor colaborator al site-ului “Ce se întâmplă, doctore?”, articolele sale fiind dedicate sănătăţii şi sexualităţii. Temele pe care le abordează Elena Nistor se bucură de mare succes în rândul celor care îşi doresc să afle informaţii utile în ceea ce priveşte ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”