Infecţie urinară – greşeli frecvente, simptome şi tratament

Infecţie urinară - o problemă care apare mai des la femei din cauza dimensiunii mai mici a uretrei. Informaţii şi tratamente pentru infecţia urinară!
  • Publicat:
  • Actualizat:
Infecţie urinară - greşeli frecvente, simptome şi tratament

Am o simplă infecţie urinară sau nu? Iată ce întrebare ar trebui să vă puneţi în cazul în care acestea se tot repetă. Motivul? Orice simptom repetitiv ascunde o boală pe care trebuie să o diagnosticaţi.

Pe de altă parte, o simplă infecţie urinară trebuie tratată corect, ţintit. Tratamentele la întâmplare iniţiate pot duce la scăderea capacităţii funcţionale a rinichilor.

Femeile fac mai des infecţii urinare decât bărbaţii, spun statisticile. Explicaţia e dată chiar de anatomia aparatului urinar, identic la ambele sexe cu excepţia uretrei. Acest organ care închide aparatul renal are dimensiuni mici în cazul femeilor şi astfel devine permisiv în faţa germenilor.

Infecţia urinară – greşeli frecvente

Odată ce aveţi primele neplăceri la urinare, faceţi o analiză de urină însoţită de urocultură. Din păcate, mare parte dintre aceste infecţii „beneficiază” de tratament la întâmplare. Iar greşelile repetate în cazul unei infecţii urinare simple pot conduce la distrugerea unei părţi funcţionale a rinichiului. De ce?

În situaţiile în care infecţiile urinare sunt tratate empiric de către pacienţi, aceste infecţii pot ascensiona foarte uşor şi se ajunge la pielonefrite, infecţii în interiorul rinichilor care lasă cicatrici la nivelul celulelor funcţionale’, spune conf. dr. Valentin Ambert, medic primar urolog.

Una dintre cel mai des întâlnite greşeli este să mergeţi la farmacie şi chiar să primiţi antibiotice pe care vi le administraţi 2-3 zile. Simptomele dispar, infecţia nu trece decât în doze de 5-6 zile cu antibioticul ţintit.

În felul acesta nu faceţi decât să vă creşteţi rezistenţa la diferiţi agenţi infecţioşi. Şi dacă mergeţi din medic în medic şi primiţi diverse remedii, veţi ajunge la scheme complicate de tratament, inutile pentru o infecţie urinară simplă. Iar acestea slăbesc capacitatea imunitară a organismului.

Tratamentul pentru infecţie urinară

Tratamentele naturiste pe de altă parte nu sunt de ajuns.

Un tratament naturist cel mult poate să ajute prin faptul că are efect antiinflamator, dar din punctul de vedere al tratamentului curativ, antibioticul este foarte important. Este important însă antibioticul ţintit, după ce faceţi un sumar de urină şi o urocultură.

În rândul bărbaţilor, greşelile repetate în tratamentul infecţiilor urinare duc la prostatite cronice.

Sunt extraordinar de frustrante atât pentru pacient, cât şi pentru doctor, pentru că devin în realitate foarte greu de tratat. O informaţie esenţială în privinţa infecţiilor urinare este periodicitatea acestora. Dacă observaţi că se tot repetă, pe lângă analizele de urină, aveţi nevoie de o evaluare ecografică a aparatului renal, spune medicul urolog.

Vezica urinară – în ce stare este?

Uneori, infecţiile urinare repetate pot sugera o patologie gravă a vezicii urinare. În clipa în care există o tumoră vezicală, prezenţa ei poate să determine obstrucţia uretrei.

În acest caz, vezica urinară va elimina urina mai greu. Pe de altă parte, urina care stagnează este un mediu de cultură foarte bun pentru tot ce înseamnă bacterii, spune dr. Adriana Râmbu, medic primar radiolog.

Urinările frecvente, un simptom frecvent al infecţiilor urinare, pot apărea şi în cazul bolilor prostatei. În toate aceste cazuri, nu vă administraţi antinflamatoare după ureche, ci după un consult prealabil care vă dă un diagnostic clar.

Spre exemplu, avertizează medicii, daca există deja un cancer de prostată, pacientul ia medicaţie la întâmplare şi pierde timp preţios.

Timpul pierdut înseamnă mai puţine şanse la tratament curativ, concluzionează conf. dr. Valentin Ambert.

Revenind la infecţiile urinare, e posibil să apară sânge la micţiune, detectabil cu ochiul liber sau la examenul de urină. Poate să trădeze o simplă infecţie urinară, uşor de tratat, dar nu numai.

Poate să mai însemne un lucru simplu – un mic calcul plecat de la nivel renal coboară şi zgârie ureterul. Dar poate trăda inclusiv prezenţa unei tumori renale, a unui TBC renal, deci tuberculoză la nivel renal, şi nu în ultimul rând un carcinom de vezică, care e o problemă oncologică, spune dr. Adriana Râmbu, medic primar radiolog.

Cancerul de vezică urinară apare mai frecvent la bărbaţi. Acest tip de cancer are rată semnificativă de apariţie la marii fumători. Însă şi nefumătorii pot dezvolta neoplazii ale vezicii urinare.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân