Hidroterapia, tratamentul modern pentru rănile cauzate de ulcerul varicos, escare sau piciorul diabetic

Piciorul diabetic, ulcerul varicos şi escarele sunt cele mai frecvente tipuri de răni cronice, afectând peste un milion de români. Rănile sunt acum vindecate fără intervenţii chirurgicale, cu ajutorul pansamentelor moderne, hidroactive.
  • Publicat:
Hidroterapia, tratamentul modern pentru rănile cauzate de ulcerul varicos, escare sau piciorul diabetic

Piciorul diabetic, ulcerul varicos şi escarele sunt cele mai frecvente tipuri de răni cronice, afectând peste un milion de români.

Acestea presupun deseori dureri persistente, risc constant de infecţii, limitarea activităţilor zilnice, vizite interminabile la medicul specialist şi costuri ridicate.

De cele mai multe ori, tratamentele tradiţionale nu dau rezultate, rănile rămânând expuse la riscul de suprainfectare.

În ultimii ani însă, metodele de tratament au evoluat simţitor. Rănile sunt acum vindecate fără intervenţii chirurgicale, cu ajutorul pansamentelor moderne, hidroactive.

Ce sunt rănile?

Rana reprezintă o discontinuitate la nivelul pielii, o lipsă de ţesut. O rană uşoară, precum o tăietură, o julitură sau o arsură, se vindecă de obicei într-un interval de 2-4 săptămâni. Acest lucru este valabil pentru majoritatea rănilor, datorită capacităţii de regenerare a ţesuturilor. Acestea sunt răni acute.

Rănile care nu se vindecă timp de şase săptămâni sunt considerate cronice. Rănile cronice au o varietate de cauze, inclusiv probleme circulatorii, diabet sau infecţii. Printre cei mai întâlniţi factori ce pot duce la o vindecare greoaie sau întârziată a rănii se numără: diabetul, bolile cardiace, circulaţia sangvină deficitară (venoasă sau arterială), imobilizarea prelungită, infecţiile, fumatul, vârsta etc.

Cele mai frecvente tipuri de răni cronice

Rănile pe piciorul diabetic – aproximativ 15% dintre pacienţii diabetici dezvoltă ulceraţii în timpul vieţii şi, odată apărută, această leziune creşte de opt ori riscul de amputaţie a piciorului. Din numărul total al amputaţiilor de gambă non-traumatice, 85% sunt cauzate de un ulcer diabetic.

Ulcerul varicos este cel mai frecvent tip de ulcer de piele, reprezentând 73-75% dintre ulcerele de gambă. Ulcerul varicos este expresia dezechilibrelor metabolice de la nivelul pielii şi al ţesutului subcutanat pe fondul insuficienţei venoase cronice. Acest tip de rană deschisă, care are vindecare întârziată, afectează în general persoanele în vârstă (1-3 % dintre persoanele cu vârsta de peste 65 de ani) şi este mai frecvent la femei (80% dintre pacienţi sunt femei).

Escara apare din cauza presiunii exercitate asupra diferitelor părţi ale corpului la persoanele imobilizate la pat sau în cărucior şi reprezintă cauza decesului a 7-8% din totalul pacienţilor cu paralizie totală a membrelor inferioare. Escara reprezintă o leziune a pielii care apare atunci când ţesuturile moi sunt comprimate între o proeminenţă osoasă şi un plan dur extern, pentru o perioadă îndelungată. Planul extern poate fi salteaua, scaunul cu rotile sau chiar alte părţi ale corpului.

Comprimarea ţesuturilor moi (piele sau muşchi) pentru mai mult timp întrerupe circulaţia sângelui, ţesutul degradându-se astfel constant. Şi această afecţiune este mai frecventă în rândul persoanelor în vârstă, două treimi din cazuri înregistrându-se la pacienţii de peste 70 de ani. Dintre persoanele tinere care suferă de escară, majoritatea sunt bărbaţi cu vârsta de 30 de ani, probabil din cauza faptului că aceştia sunt mai predispuşi să sufere traumatisme vertebro-medulare.

Deşi cauzele apariţiei acestora sunt diferite şi necesită tratamente generale diferite (medicamentaţie specifică afecţiunii de bază), tratamentul local respectă aceleaşi principii, evoluţia rănilor fiind, de asemenea, similară.

Etapele de vindecare ale unei răni

1. Faza de curăţare – în prima fază, rana este de cele mai multe ori încărcată cu microbi şi resturi celulare. Rana poate sângera, poate secreta puroi şi poate fi dureroasă;

2. Faza de regenerare – în această etapă, ţesuturile se regenerează printr-un proces complex numit granulaţie;

3. Faza de cicatrizare – în acest stadiu, rana îşi micşorează dimensiunea, apare piele nouă; acum este important ca tratamentul să protejeze ţesutul nou format.

Cu toate acestea, metodele tradiţionale de tratament (care utilizează apă oxigenată sau cloramină pentru curăţarea rănii şi preparate pe bază de nitrat de argint, acid boric, hidrocortizon pentru tratamentul efectiv) necesită un timp îndelungat pentru vindecare. În cazuri extreme, rănile nu se vindecă nici în ani de zile.

Beneficiile pansamentelor hidroactive

Necesită un timp de vindecare semnificativ redus

Metoda pe bază de pansamente hidroactive este singura care sporeşte substanţial confortul pacientului. Acţiunea acestora se bazează pe crearea unui mediu echilibrat, favorabil regenerării ţesutului şi închiderii rănii. Mai mult, acestea nu conţin substanţe medicamentoase şi nu provoacă alergii, acţiunea lor bazându-se pe principii fizice, proprii structurii şi materialului component.

Odată aplicate pe rană, acestea menţin un mediu umed echilibrat, favorabil procesului de vindecare. Mai mult, pansamentele hidroactive menţin un pH optim, care favorizează regenerarea ţesutului. Astfel, o rană tratată fără succes ani de zile prin metodele tradiţionale se poate vindeca în 3-4 luni cu ajutorul pansamentelor hidroactive.

Atenuează durerea în momentul schimbului de pansament, dar şi pe parcursul menţinerii pe rană

Pansamentele hidroactive atenuează durerea la nivelul rănii, prin reducerea încărcării microbiene şi asigură, de asemenea, un schimb atraumatic (nu se lipeşte de aceasta). Pe lângă eficienţa terapeutică incontestabilă, acestea sunt şi uşor de aplicat, facilitând efectuarea tratamentului ambulator sau la domiciliu. De cele mai multe ori, după un prim consult medical şi alegerea pansamentului potrivit, tratamentul poate fi continuat acasă, cu ajutorul unui aparţinător fără a renunţa, însă, la supravegherea constantă a cadrului medical.

Nu trebuie să fie schimbate la fel de frecvent ca pansamentele tradiţionale

Dacă tratamentele tradiţionale impun schimbarea zilnică a pansamentelor indiferent de etapa în care se află rana, unele pansamente hidroactive pot fi schimbate şi o dată la 3-4 zile. Atunci când, în urma aplicării pansamentelor potrivite, rana depăşeşte faza de curăţare (după ce infecţia, fibrina, exsudatul în exces au fost îndepărtate), se vor aplica pansamente dedicate închiderii complete a rănii, care pot fi schimbate o dată la 3-4 zile, calitatea vieţii pacientului fiind, astfel, vizibil îmbunătăţită.

Reduc semnificativ posibilitatea dezvoltării infecţiilor

Odată aplicate pe rană, pansamentele umede păstrează ţesutul sănătos intact şi curăţă rana prin îndepărtarea depozitelor fibrinoase, a celulelor moarte şi a germenilor. Astfel, zona afectată nu riscă să se infecteze. Hidroterapia în doi paşi poate fi cea mai bună decizie pe care o ia pacientul care suferă de răni cronice

Hidroterapia este cel mai nou concept de terapie eficientă în tratarea rănilor cronice. Realizată în doi paşi, cu ajutorul produselor HydroClean/HydroClean plus şi HydroTac, această formă de tratament poate deveni cel mai bun aliat pentru pacienţii care se confruntă cu aceste răni cumplite. 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân