Gel dezinfectant versus sapun clasic

Gelurile dezinfectante pentru maini sunt comercializate ca si o metoda foarte eficienta de a-ti spala mainile atunci cand sapunul si apa nu sunt la indemana.
  • Publicat:
Gel dezinfectant versus sapun clasic
Gel dezinfectant versus sapun clasic

Gelurile dezinfectante pentru maini sunt comercializate ca si o metoda foarte eficienta de a-ti spala mainile atunci cand sapunul si apa nu sunt la indemana. Aceste produse care nu necesita apa pentru curatatea mainilor sunt folosite mai ales de parintii care au copii mici. Producatorii gelurilor dezinfectante sustin ca acestea distrug 99,9% din germeni.

Cum functioneaza gelurile dezinfectante?
Aceste produse actioneaza prin indepartarea stratului uleios de pe suprafata pielii. Acest lucru previne patrunderea bacteriilor in organism. Dar nu bacteriile care sunt prezente in mod normal la suprafata pielii produc boli. Studii recente au demonstrat faptul ca gelul dezinfectant nu reduce numarul bacteriilor prezente in mod normal la suprafata pielii.

Dar atunci de ce sustin producatorii ca aceste geluri dezinfectante distrug 99,9% din germeni? Daca produsele ar fi fost testate pe flora bacteriana a mainilor, rezultatele ar fi iesit cu siguranta diferite. De aceea FDA (Food and Drug Administration) recomanda utilizarea acestor produse pentru curatarea mainilor .

Gelurile dezinfectante pentru maini au castigat popularitate deoarece sunt usor de folosit. Majoritatea acestor geluri contin etanol sau izopropanol sau o combinatie a celor doua. Majoritatea contin si o substanta hidratanta cu efect de prevenire a iritatiilor pielii. Alcoolul actioneaza imediat pentru a distruge majoritatea bacteriilor si virusurilor. Studii recente au demonstrat ca utilizarea gelurilor dezinfectante reduce semnificativ (cu 59%) raspandirea infectiilor gastrointestinale in familii. De asemenea aceste produse reduc gradul de raspandire al infectiilor respiratorii, folosirea gelurilor dezinfectante in scoli reducand numarul absentelor elevilor.

Centrul de Control al Bolilor recomanda cadrelor medicale sa foloseasca gelurile dezinfectante pentru maini atat pentru protectia lor, cat si a pacientilor.

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Cum scapam de depresie?
Cum scapam de depresie?
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”