Gastroenterita estivală – nu o lăsa să-ţi strice vacanţa!

E vară, iar pericolul bolilor diareice ne pândeşte la tot pasul. O îngheţată de la colţul străzii, un fruct pe care uităm să-l spălăm sau un virus care se transmite uşor în sezonul cald reprezintă cauze frecvente ale gastroenteritei estivale. Iată cum ne putem pune rapid pe picioare după un astfel de episod diareic.
  • Publicat:
Gastroenterita estivală – nu o lăsa să-ţi strice vacanţa!

E vară, iar pericolul bolilor diareice ne pândeşte la tot pasul. O îngheţată de la colţul străzii, un fruct pe care uităm să-l spălăm sau un virus care se transmite uşor în sezonul cald reprezintă cauze frecvente ale gastroenteritei estivale.

Iată cum ne putem pune rapid pe picioare după un astfel de episod diareic.

 

O formă frecventă de gastroenterită este diareea călătorului sau diareea de vacanţă. Această infecţie digestivă apare de obicei din cauza consumului de apă sau alimente contaminate cu germeni specifici destinaţiei de vacanţă. „Între 30% şi 50% dintre turişti suferă un sindrom diareic acut ca urmare a unei infecţii enterice”, semnalează dr. Mariana Soameş, director medical GTS Solution. Atenţie! Bacteriile proliferează rapid acolo unde igiena este precară, cum se întâmplă frecvent în unele staţiuni turistice.

Diareea de vacanţă: cauze şi simptome

Gastroenterita poate fi cauzată de virusuri, bacterii sau paraziţi. Diareea călătorului este produsă de germeni enterici precum Escherichia coli, Salmonella, Shigella ş.a., care sunt contactaţi de turişti prin consumul de apă sau alimente contaminate (crude sau insuficient preparate termic). La copii, boala diareică acută poate fi provocată de infecţia cu rotavirus. În general, boala debutează brusc, la 12-72 de ore după infectare, cu următoarele manifestări:

  • diaree apoasă;
  • lipsa poftei de mâncare, greaţă, vărsături;
  • crampe abdominale, borborisme;
  • stare generală alterată din cauza deshidratării;
  • oboseală;
  • febră.

Gastroenterita este neplăcută, dar autolimitată. „Ea necesită însă un tratament rapid şi eficient pentru a se evita deshidratarea. Iar în cazul în care suntem în vacanţă, cu atât mai mult avem nevoie de o soluţie care ţinteşte cauza diareei şi nu are efecte secundare”, explică dr. Mariana Soameş. Deshidratarea trebuie evitată mai ales la copii de vârstă mică, vârstnici şi persoane cu anumite boli cronice, în cazul cărora pierderile hidroelectrolitice pot avea o semnificaţie gravă.

Un antidiareic potrivit pentru întreaga familie

Tratamentul gastroenteritei este simptomatic şi cuprinde: asigurarea unui aport hidric crescut prin consumul de ceaiuri (mentă, afine), supă limpede (fără carne), soluţii de rehidratare orală (mai ales la copii); repaus alimentar de scurtă durată urmat de consumul unor alimente uşoare (orez, morcovi fierţi, paste, banane, mere coapte); administrarea de medicamente antidiareice. „Ideal este ca în trusa medicală de vacanţă să avem un antidiareic ce poate fi utilizat de întreaga familie – adulţi şi copii, care acţionează rapid şi eficient, iar în acelaşi timp restabileşte funcţia normală a intestinului. Antidiareicul are proprietatea de a forma o peliculă protectoare la nivelul peretelui intestinal. Astfel se limitează contactul agenţilor patogeni cu mucoasa intestinală, contribuind la eliminarea lor prin scaun. Acest medicament are rolul de a restabili funcţia fiziologică a peretelui intestinal şi de a proteja mucoasa intestinală inflamată.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Andreea Chirila
Andreea Chirilă este absolventă a Facultăţii de Filosofie şi a ocupat timp de 8 ani funcţia de editor coodonator al revistei “Ce se întâmplă, doctore?”. De asemenea, Andreea Chirilă s-a ocupat de rubrica de beauty a revistei, prin pictoriale, articole dedicate tendinţelor din make up, ...
citește mai mult
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”