Furuncul în zona intimă: cauze, simptome, tratament

Dr. Laurenţiu Vlădău, specialist dermatolog, explică principalele cauze ale apariţiei furunculului în zona intimă şi oferă câteva sfaturi de îngrijire, în cazul apariţiei afecţiunii!
  • Publicat:
  • Actualizat:
Furuncul în zona intimă: cauze, simptome, tratament

Furunculoza (furunculul) în zona intimă reprezintă o problemă de sănătate cu un impact major asupra stării de bine a pacienţilor. Aceasta se asociază cu disconfort, durere, miros neplăcut, iar în cazurile rezistente şi recurente poate duce la o deteriorare a relaţiilor intime, cu afectarea încrederii şi a respectului de sine în cazul pacienţilor afectaţi. Dr. Laurenţiu Vlădău, specialist dermatolog, explică principalele cauze ale acestei probleme şi oferă câteva sfaturi de îngrijire, în cazul apariţiei afecţiunii.

Furuncul genital: posibile cauze

Există o serie de afecţiuni medicale care predispun la apariţia furunculelor şi pe care medicii dermatologi le au în vedere şi le evaluează. Printre aceste se numără, în special, diabetul zaharat, obezitatea, dermatitele care predispun la o barieră cutanată compromisă şi care favorizează infecţiile, hiperhidroza, foliculita, hidradenita supurativă. 

Fumatul, igiena precară, epilarea cu lama, purtarea de îmbrăcăminte neadecvată şi care favorizează transpiraţia excesivă, lenjeria intimă sintetică şi strâmtă sunt alţi factori care favorizează apariţia furunculelor în zonă intimă. 

În cazurile familiale de furunculoză, este vorba probabil de prezenţa unui stafilococ auriu care colonizează obiecte din locuinţă care vin în contact intim, precum prosoapele şi lenjeria.

Furuncul în zona intimă: simptome şi complicaţii

Furunculoza poate apărea la orice vârstă şi afectează atât bărbaţii, cât şi femeile. Iniţial, se prezintă cu zone inflamate care ulterior formează pustule, pungi de puroi, se măresc şi sunt înconjurate de roşeaţă şi umflătură marcată a zonei care este foarte sensibilă.

În final, furunculele se sparg şi puroiul este eliberat la suprafaţa pielii. Consecinţele sunt apariţia de noi furuncule în vecinătate, din cauza însămânţării infecţiei, apariţia de cicatrici sau sinusuri care duc la reapariţia furunculelor în acelaşi loc.

În cazuri severe, dar din fericire rare, poate apărea o infecţie extinsă local numită celulită, care duce la apariţia de zone umflate şi dureroase în toată zona intimă. 

Cum se tratează furunculul apărut în zona intimă

Tratamentul furuncului apărut în zona intimă se realizează de cele mai multe ori sub îngrijirea medicului dermatolog, cu suportul medicului chirurg în cazurile în care furunculele sunt de dimensiuni mari şi profunde. 

Sunt necesare o serie de măsuri generale şi investigaţii, precum testarea glicemiei pe nemâncate şi efectuarea unui examen bacteriologic înainte de administrarea de antibiotice, mai ales în cazurile recurente, cu scopul de a evalua posibila prezenţă a stafilococilor rezistenţi (precum stafilocul auriu meticilino-rezistent sau stafilococul care exprimă toxina Panton-Valentine) sau a infecţiilor mai rare cu Pseudomonas, streptococi, candida sau colonizare cu bacterii specifice sistemului digestiv, precum Escherichia coli. 

În unele cazuri, puroiul este steril, el fiind rezultatul unui proces inflamator rezultat în urma ocluziei glandelor uleiului şi transpiraţiei din zona intimă, în general survenit pe fondul frecării sau hidradenitei supurative.

Medicii dermatologi prescriu în general antibiotice adecvate fiecărui pacient, sub formă de creme, soluţii sau oral, şi îngrijesc furunculele individuale prin incizie şi drenaj atunci când este necesar. 

Atenţie deosebită chirurgicală este necesară în cazul sinusului pilonidal, care este o colecţie de puroi în interiorul unor sinusuri, traiecte comunicante, săpate în zona joasă a coloanei sacrate. La fel şi în cazul abceselor din jurul anusului, care pot duce la injecţii extinse şi operaţii mai dificile atunci când sunt neglijate. 

10 sfaturi dacă ai un furuncul în zona intimă

Cu cele de mai sus în minte, vă recomandăm următoarele 10 sfaturi în cazul în care vă confruntaţi cu furuncule în zona intimă: 

1. Menţineţi igiena intimă şi folosiţi săpunuri şi geluri antiseptice, cum ar fi cele pe bază de clorhexidină, clorura de benzalconiu atât în perioadele cu furuncule, precum şi o perioadă scurtă după. 

2. Întrebaţi membrii familiei şi persoanele cu care împărţiţi locuinţa dacă se confruntă cu aceeaşi problemă şi evitaţi să împărţiţi prosoapele şi/sau lenjeria.

3. Folosiţi lenjerie intimă lejeră, preferabil din bumbac, şi evitaţi pantalonii scurţi şi colanţii din material sintetic, mai ales atunci când vă antrenaţi la sală şi transpiraţi excesiv. 

4. Renunţaţi la fumat şi încercaţi să pierdeţi din kilogramele în plus prin dietă şi sport. Atenţie însă: aceste obiective nu sunt mereu realizabile în acelaşi timp; prioritizaţi renunţarea la fumat. 

5. Cu toate că nu există dovezi clare care să dovedească o legătură directă între dietă şi furuncule, se pare că alimentele cu un indice glicemic crescut, precum dulciurile şi sucurile, pot favoriza afecţiunea. 

6. Adresaţi-vă dermatologului pentru un control general, în special pentru a exclude afecţiuni care predispun la apariţia furunculelor recurente şi pentru efectuarea unui examen bacteriologic atunci când este cazul.

7. Nu luaţi antibiotice orale în lipsa recomandării venite din partea dermatologului, pentru a evita dezvoltarea de superbacterii rezistente; aplicaţi o cremă pe bază de antibiotic sau o soluţie dezinfectantă şi menţineţi zona curată până când ajungeţi la medic sau în cazurile uşoare.

8. Evitaţi să spargeţi colecţiile de puroi, pentru a nu extinde infecţia în vecinătate şi chiar în profunzime.

9. Revizuiţi metoda de înlăturare a părului din zona intimă, evitând preferabil lama, care poate irita şi extinde eventualele infecţii. Sunt de preferat epilarea cu IPL (lumina intens pulsata) şi laserul.

10. În cazul în care furunculul este foarte extins şi dureros, mai ales dacă este însoţit de simptome generale precum temperatură, frison, stare generală proastă, confuzie, adresaţi-vă unui serviciu medical de urgenţă!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”