Fumatul ne scade inteligenta

Pe langa celelalte efecte nocive cauzate de fumat se mai adauga si cea a deteriorarii functiei cognitive.
  • Publicat:
Fumatul ne scade inteligenta
Fumatul ne scade inteligenta

Inca o veste proasta pentru fumatori: functia cognitiva se altereaza cu repeziciune ca urmare a substantelor toxice inhalate, fenomen ce devine mai evident catre varsta de 40 de ani. Practic, coeficientul de inteligenta al fumatorilor scade o data cu trecerea anilor, mai repede decat in cazul nefumatorilor.

Printre pericolele ce-i pasc pe cei care nu pot sa renunte la tigari se numara dementa sau boala alzheimer. Se pare ca nicotina accelereaza procesul de distrugere a neuronilor, iar fumatorii pot fi diagnosticati cu dementa inainte sa pasesca pragul varstei a treia.

Iata un motiv in plus sa te lasi de fumat: declinul functiei cognitive in cazul celor care s-au lasat de fumat are un ritm mai lent comparativ cu situatia fumatorilor inraiti, insa este mai accelerat fata de cei care nu au fumat niciodata.

Institutul national de sanatate publica din Bilthoven, Olanda, a demarat un studiu pe durata a cinci ani, timp in care au fost tinuti sub observare 1964 de barbati si femei, cu varste cuprinse intre 43 si 70 de ani.

Cercetatorii au descoperit ca memoria se altereaza cu o viteza de 1,9 ori mai mare la fumatori comparativ cu nefumatorii, circuitele neuronale – cu o viteza de 2,4 ori, iar functia cognitiva in ansamblu – cu o viteza de 1,7 ori mai mare.

Tu cate tigari fumezi pe zi?

Urmărește CSID.ro pe Google News
Gemul si dulceata previn riscul de cancer
Gemul si dulceata previn riscul de cancer
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”