Femeile din România vor putea face fertilizare în vitro cu ovocite donate

O clinică din România va importa ovocite de la centrul Ovobank din Spania. Fertilizarea în vitro cu ovocite de la donator necunoscut este o procedură frecvent utilizată în străinătate. În România, în prezent, încă nu există astfel de bănci.
  • Publicat:
Femeile din România vor putea face fertilizare în vitro cu ovocite donate

Fertilizarea în vitro cu ovocite de la donator necunoscut este o procedură frecvent utilizată în străinătate. În România, în prezent, încă nu există astfel de bănci de ovocite. Columna Medical Center va importa ovocite de la centrul Ovobank din Spania, oferind pacientelor cu rezerva ovariană epuizată soluţii de tratament FIV cu ovocite de la donatori anonimi . 

Utilizarea ovocitelor de la donator (cunoscut sau necunoscut) este indicată în cazul femeilor care nu pot efectua tratamentul de fertilizare în vitro cu ovocite proprii, din mai multe cauze: suferă de insuficienţă ovariană prematură sau menopauză precoce, ovarele au fost extirpate în urma unei intervenţii chirurgicale, au urmat tratamente oncologice (chimioterapie, radioterapie), au o vârstă înaintată sau sunt purtătoarele unei boli genetice care poate fi transmisă fatului. 

,,Prin importarea de ovocite reusim sa venim in sprijinul celor 10% din numarul de cupluri care ni se adreseaza anual si carora le este recomandata procedura de fertilizare in vitro cu ovocite donate, in cazul acesta vorbind strict de donatori necunoscuti. In prezent suntem singura clinica din tara care ofera pacientelor aceasta posibilitate’’, spune Nicoleta Zamfir, CEO Columna Medical Center.

În România, aproximativ 15 – 20% din cuplurile care îşi doresc copii se confruntă cu problema infertilitătii. Una dintre principalele cauze este amânarea concepţiei până la vârste înaintate, dupa 35 de ani, când rezerva ovariană a femeii scade drastic şi este asociată cu dificultăţi în obţinerea unei sarcini.

Specialiştii în fertilitate recomanda ca orice femeie tânără, cu vârsta între 25 – 27 de ani, să îşi testeze rezerva ovariană, astfel încât să afle în timp util cât mai poate amâna momentul maternităţii. 

Pacientele care vor avea indicaţie de tratament de fertilizare în vitro cu ovocite de la donator necunoscut, vor putea beneficia de acces la baza de peste 2.000 de donatoare de diverse naţionalităţi şi fenotipuri a centrului Ovobank.

Alegerea celei mai compatibile opţiuni se realizează pe baza caracteristicilor fizice şi imunologice ale pacientei şi ale partenerului sau. În prealabil includerii în baza de donatori, candidatele pentru donarea de ovocite sunt supuse unor examinări medicale complexe, pentru a evita riscul transmiterii unor boli genetice sau infecţioase. Acestea includ analize hormonale, examinări ginecologice, teste psihologice, teste de sânge şi serologie. În cadrul examinărilor sunt măsurate peste 50 de valori sanguine şi testate peste 30 de boli cromozomiale.

Procedura de fertilizare în vitro cu ovocite donate este asemănătoare unei proceduri tipice de embriotransfer cu embrioni decongelaţi. Pacientei i se administrează un tratament medicamentos pentru pregătirea endometrului în vederea implantării embrionului. Ovocitele importate sunt decongelate şi fertilizate în laborator cu spermă provenită de la partenerul pacientei sau de la donator (dacă este cazul), iar embrioniii rezultaţi sunt apoi transferaţi în uterul pacientei.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân