Durerea, un simptom care poate fi ameliorat. Iată cum!

Cine poate suporta durerea fără să caute rapid soluţii ca s-o elimine? Cred că nimeni! Nefericiţi sunt cei care au alergii la analgezice sau antiinflamatoare. Dar pentru ei s-au inventat terapii precum acupunctura.
  • Publicat:
Durerea, un simptom care poate fi ameliorat. Iată cum!

Cine poate suporta durerea fără să caute rapid soluţii ca s-o elimine? Cred că nimeni! Nefericiţi sunt cei care au alergii la analgezice sau antiinflamatoare.

Dar pentru ei s-au inventat terapii precum acupunctura.

Cert este că durerea este subiectul multor cercetări de la ora actuală pentru că până la urmă, combaterea durerii rămâne unul dintre primele obiective ale multor medici şi pacienţi.

Cred că nu mă înşel deloc dacă spun că durerea este cel mai frecvent simptom care nu ţine cont de vârstă, sex şi stare de sănătate. Iar statisticile americane susţin din plin această afirmaţie: durerea este principala cauză care duce la dizabilitate în SUA, afectând mai multe persoane decât o fac la un loc diabetul, cancerul şi bolile cardiovasculare.

Lovituri, arsuri, mişcări bruşte, antrenamente intense la sală, extracţii dentare, umiditate şi presiune, mahmureală, reumatism, colici şi nu în ultimul rând, divese forme de cancer, iată doar câteva dintre situaţiile care se însoţesc obligatoriu de disconfortul numărul unu al oricărui pământean.

Oricum, dacă n-am simţi durerea am fi în pericol. Şi o simţim la fel şi femei şi bărbaţi. O cercetare spaniolă recentă a arătat faptul că atât femeile cât şi bărbaţii au aceeaşi toleranţă la durerea cronică, deşi au existat ani de zile voci care au susţinut că femeile sunt mai rezistente la durere decât bărbaţii.

În plus, persoanele deschise, flexibile îşi acceptă mai uşor stările prelungite de disconfort, încearcă să uite de ele şi îşi concentrează atenţia asupra altor lucruri mai plăcute pentru a-şi creşte calitatea vieţii. Aşadar, ţine şi de atitudine, dar şi de un psihic puternic.

Fumatul şi durerea

Una dintre cele mai răspândite tipuri de durere este cea din timpul menstruaţiei. Un antiinflamator rezolvă problema, dar şi un comportament responsabil în adolescenţă ar putea să-i scadă riscul şi intensitatea. Un studiu recent ale cărei rezultate au fost publicate în British Medical Journal arată că fetele care fumează devreme în adolescenţă au un risc crescut de a avea crampe menstruale severe.

Durerile de la ciclu afectează 91 la sută dintre femei, iar dintre acestea 29 procente experimentează crampe menstruale severe. Chiar dacă la ora actuală acestea sunt uşor de gestionat cu ajutorul terapiilor antiinflamatoare de calitate, totuşi afectează serios calitatea vieţii multor femei în prima parte a vieţii, iar acestea ratează zile de şcoală sau de serviciu.

Cercetarea făcută pe un eşantion de 9.000 de femei, cu vârstele între 18 şi 23 de ani, a stabilit o legătură clară între fumat şi durerile menstruale: consumul de tutun înaintea vârstei de 13 ani creşte cu 60 la sută riscul de durere menstruală severă. Iar acestea durează chiar şi mai mult de două zile, susţin specialiştii australieni care au efectuat cercetarea.

Aşadar, iată încă un motiv pentru ca tutunul să nu mai devină una dintre tentaţiile adolescenţei. Deşi nu se ştie cum acţionează fumatul, se pare că acesta este responsabil pentru scăderea fluxului sanguin în artere, fenomen care ar putea provoca crampele menstruale.

Veşti bune pentru cei cu dureri cronice

Pentru persoanele care experimentează ocazional durerea, analgezicele şi antiinflamatoarele sunt astăzi soluţii eficace, la îndemâna oricui. Pentru durerile cronice, însă, terapiile pe termen lung  au şi numeroase riscuri. De aceea, disconfortul cronic este obiectul unor studii care vizează influenţarea mecanismelor durerii până la sistarea acesteia.

Un studiu al cercetătorilor americani de la Universitatea Saint Louis, publicat în revista “Brain” are drept subiect inlfuenţarea unui receptor din creier cu ajutorul unei molecule de adenozină. Specialiştii fiziologi şi farmacologi speră ca prin acest mecanism durerea cronică să poată fi stopată şi chiar ţinută sub control pe termen lung. Totuşi, studiile sunt încă la început, pentru că această substanţă s-a dovedit a avea efecte adverse considerabile precum anxietatea.

Chestionar important

Unul dintre secretele reuşitei terapiilor pentru durere este cooperarea eficientă din partea pacienţilor. Se pare că există multe persoane care nu reuşesc să ţină disconfortul sub control din cauza faptului că nu respectă indicaţiile specialiştilor.

Astfel, conform unui material publicat în “The journal of pain”, există 5 situaţii care pot duce la eşecul terapiei: pacienţii pierd sau uită unde au pus medicamentele, rămân fără pilule înainte de încheierea programului de terapie, ratează vizitele la medic, folosesc medicamente de provenienţă dubioasă şi nu declară faptul că se droghează. Odată eliminate aceste situaţii, rata de succes a terapiei pentru durere cresc.

Frigul şi muştarul

Corpul uman rămâne un mister în multe privinţe, dar lucrurile ies încet, încet la iveală. Astfel, există multe persoane care resimt frigul ca pe o durere. Se pare că de vină ar fi aceiaşi receptori care ne fac să simţin o iritaţie acută în cavitatea bucală atunci când consumăm usturoi în cantităţi mari şi muştar foarte iute. Iar aceşti receptori ar putea fi ţinta unor terapii antidurere, susţine un studiu suedez. 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Beatrice Osanu - Redactor-şef
Beatrice Osanu este unul dintre oamenii “Ce se întâmplă, doctore?” care a asistat la naşterea emisiunii în 2002 şi a revistei în 2005. În anii care au trecut de atunci, a cunoscut sute de medici, nutriţionişti, antrenori de fitness şi psihologi, dar şi celebrităţi care au inspirat-o, ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”