Dieta SPF – 10 alimente pentru protecţia pielii

Ştiai că nu doar cremele cu protecţie solară îţi pot proteja pielea de razele UV? Un lucru pe care îl uităm este că putem creşte în mod natural protecţia pielii pur şi simplu prin introducerea în dietă a unor alimentelor potrivite.
  • Publicat:
Dieta SPF – 10 alimente pentru protecţia pielii

Ştiai că nu doar cremele cu protecţie solară îţi pot proteja pielea de razele UV? Un lucru pe care îl uităm este că putem creşte în mod natural protecţia pielii pur şi simplu prin introducerea în dietă a unor alimentelor potrivite. 

Asta nu înseamnă sub nicio formă că poţi renunţa la crema cu protecţie solară, dar dr. Howard Murad, susţine că îţi poţi îmbunătăţi capacitate de protecţie a organismului cu ajutorul câtorva alimente care te ajută să-ţi protejezi pielea din interior. 

De exemplu, roşiile au rol important de protecţie împotriva efectele negative ale soarelui. Mai mult, un studiu condus de BBC arată că după ce au consumat timp de 12 săptămâni pastă de tomate (cu un conţinut ridicat de licopen), participanţii la experiment şi-au mărit cu 30% capacitatea protejectoare a pielii. Şi asta numai pentru că au consumat mai multe roşii!

De reţinut! Pasta de tomate conţine mai mult licopen decât roşiile proaspete. În cazul roşiilor, în urma fierberii, cantitatea de licopen creşte.

 

Cum funcţionează dieta SPF?

Prin consumul anumitor alimente, în special a celor care sunt viu colorate, se va reduce deteriorarea pielii cauzată de expunerea la razele soarelui de tip UVA şi UVB. De aceea este important să consumăm alimente care contracarează efectele negative ale soarelui şi încurajează producţia de colagen şi antioxidanţi, în timp ce acţionează ca un scut împotriva radicalilor liberi.

Dr. Murad explică: “Expunerea la razele soarelui stimulează sinteza colagenazei ceea ce distruge colagenul din piele. Mai mult, expunerea la soare poate crea o cantitate prea mare de radicali liberi în organism. Prea mulţi radicali liberi pot duce la îmbătrânirea premature a tenului. Anumite alimente conţin antioxidanţi care pot creşte capacitatea naturală de protecţie a organismului  împotriva razelor nocive ale soarelui.”

Iată lista alimentelor care te ajută să-ţi protejezi pielea din interior:

1. Rodii

Rodiile, explică dr. Murad, sunt cea mai bogată sursă de polifenoli şi asigură protecţie anti-inflamatoare şi anti-oxidativă pentru a lupta împotriva radicalilor liber. Radicalii liberi duc la formarea ridurilor, petelor şi încetininesc producţia de colagen şi elastină.

Studiile  conduse de dr. Murat au arătat că introducerea suplimentelor cu rodie creşte capacitatea internă de protecţie solară cu peste 20% în decursul unui an.

2. Spanacul

Spanacul are un conţinut ridicat de Coenzima Q10 care acţionează asemeni unui scut protector împotriva radicalilor liberi, are protejează celule de pericolele radicalilor liberi.

Dar spanacul nu este singura sursă importantă de Coenzima Q10. Enzima care stopează procesul de îmbătrânire al pielii poate fi găsită şi în alune, germeni de grâu şi cereale integrale.

3. Tofu şi lapte de soiu

Vegetarienii nu ar trebui să fie singurii care încorporează în dieta lor zilnică aceste alimente bogate în proteine.

Produsele de soia conţin genistein din soia, un isoflavonoid cu rol antioxidant care ajută producţia de colagen. Încearcă să adaugi tofu în omletă şi lapte de soia la cereale.

4. Broccoli

Broccoli este o sursă bogată acidul alfa-lipoic, un antioxidant şi anti-inflamator puternic. Mai mult, conţine izotiocianat, care protejează organismul de substanţele carcinogene care duc la cancer, inclusive cancer de piele şi de sân.

5. Fructe de pădure

“Colorate şi gustoase, fructele de pădure luptă împotriva radicalilor liberi care îmbătrânesc tenul în timp ce măresc producţia de colagen”, explică Dr. Murad.

Adaugă o mână de zmeură, afine şi boabe de rodie în smoothie sau la cerealele de dimineaţă şi bucură-te de protecţia pe care o aduc pielii tale.

6. Fructele goji

Dr. Murad atrage atenţia că: “Fructele goji sunt un aliment foarte nutritiv – o sursă importantă de acizi graşi esenţiali, antioxidanţi care luptă împotriva radicalilor liberi, minerale, vitamina B, dar şi 18 aminoacizi. Acestea sunt şi o sursă excelentă de carotenoide, care protejează celule de pericolele radicalilor liberi,

7. Castraveţi

Castraveţii sunt un mare aliat atunci când vine vorba despre protecţia şi întinerirea tenului. Castraveţii conţin 96% apă care îţi va hidrata tenul pe termen lung, iar celule hidrate corespunzător sunt mai bine pregătite să lupte împotriva radicalilor liberi.

Mai mult, sunt plini de nutrienţi şi de vitamine esenţiale pentru întărirea pielii. Mai conţin siliciu, un mineral care contribuie la întărirea ţesuturilor conective. Coaja de castravete conţine vitaminele A, C şi acid folic.

8. Peşte de apă rece şi seminţe de in

Probabil ştii deja că peştele gras este bun pentru sănătatea ta, dar ştiai că îţi poate proteja pielea de efectele efectelor negative ale razelor de soare?

Peştele de apă rece şi seminţele de in sunt o sursă bogată de acizi graşi esenţiali. Aceşti acizi sunt cruciali pentru pentru elasticitatea pielii tale.  Sunt folosiţi în creme şi ajută la regenerarea celulelor pielii.

9.  Ouă

Ouăle, explică dr. Murad, conţin lecitină care protejează pielea de efectele negative ale soarelui.

Lecitina este o substanţă nutritivă importantă de care organismul are nevoie pentru a repara şi reface ţesuturile şi împiedică îmbătrânirea pielii.

​10. Morcovi, cartofi dulci şi portocale

Ca o regulă generală, dacă un aliment are culoarea portocalie, este foarte bun pentru tine!

Dr. Murad explică: „Morcovii,cartofii dulci şi portocalele conţin vitamina A şi vitamina C, aliaţi esenţiali în lupta organismului împotriva radicalilor liberi.  Sunt bogate în beta-caroten, un pigment natural de culoare portocalie care oferă pielii protecţie solară, previne cancerul de piele şi chiar reuşeşte să repare celulele afectate de razele UV. Alege să mănânci humus cu morcovi cruzi, cartofi dulci la cină şi un pahar de suc de portocale în fiecare dimineaţă. Pielea ta îţi va mulţumi.”

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân