Cum tratăm buzele uscate şi crăpate în timpul iernii

În timpul iernii buzele noastre au de suferit, se usucă, uneori se crapă. Dr Oana Spânu, medic dermatolog, mi-a explicat mai exact care sunt cauzele reale acestor afecţiuni.
  • Publicat:
Cum tratăm buzele uscate şi crăpate în timpul iernii

În timpul iernii, din pricina aerului uscat, a vântului şi a temperaturilor scăzute, buzele noastre au de suferit.

Se usucă, uneori crapă, iar acest lucru ne provoacă nu doar un discomfort major, dar şi usturimi. 

Dr Oana Spânu, medic dermatolog (www.oanaspanu.ro),  mi-a explicat mai exact care sunt cauzele reale ale acestor afecţiuni.

Ce boli pot ascunde buzele uscate?

Buzele au o structură delicată şi sunt foarte vulnerabile,  în special iarna, fiind o zonă de tranziţie între piele şi mucoasă, cu o mobilitate permanent. Astfel că apa şi lipidele se pierd foarte uşor pe suprafaţa lor.

Persoanele care au o piele mai uscată (xeroză) vor resimţi pe tot parcursul anotimpului rece deshidratarea, senzaţia de tensiune, chiar usturime, dar şi prezenţa fisurilor şi chiar sângerări ocazionale pe suprafaţa buzelor.

Infecţiile fungice ale cavităţii bucale (candidoza bucală) se manifestă cu apariţia unor depozite albicioase pe buze, a fisurilor şi a sângerărilor, în special în colţurile gurii, cu  senzaţia de tensiune şi usturime extrem de neplăcute.

O altă cauză frecventă de manifestări neplăcute la nivelul buzelor este herpesul recidivant (herpes simplex tip 1), care prezintă pe lângă uscăciune, vezicule cu lichid, durere, usturime, inflamarea ganglionilor învecinaţi, sîngerări şi uneori cicatrici persistente.   

Factori iritanţi

„Factori iritanţi pentru buze sunt şi pasta de dinţi cu fluor, menthol, sodium laurilsulfat, dar şi citricele, scorţişoara consumate frecvent, deoarece pot determină o reacţie alergică locală, cu uscăciune, înroşirea şi descuamarea pielii.

Există şi o serie de medicamente, care consummate cronic, pot deteriora aspectul buzelor: propranololul, derivaţii de vitamina A folosiţi în tratamentul pentru acneea vulgară”, spune Dr. Oana Spânu.

Buzele uscate pot să apară şi în contextul multor boli, uneori la debut (episoade febrile, psoriasis, lichen plan, afecţiuni autoimune, ale tiroidei),  de aceea este foarte importantă prezentarea la medic pentru un diagnosticul şi  tratament corect.
Expunerea repetată la soare de-a lungul anilor poate conduce la uscăciune cronică şi fisuri repetate ale buzelor, afecţiune denumită cheilită actinică, dar şi la apariţia cancerului de buze (carcinom spinocelular).

Cum tratăm buzele uscate?

Dacă ne confruntăm doar cu uscăciune şi sensibilitate, se recomandă aplicări repetate de balsamuri cu petroleum şi creme foarte bogate în lipide, în vitamine, ichtiol alb cu rol protector şi antiinflamator, creme cu factor de protecţie SPF minim 15 împotriva radiaţiilor UV.

Dacă se asociază candidoză, este necesar un tratament antifungic ţintit, după stabilirea diagnosticului. Pentru herpesul recidivant sunt necesare tratamente antivirale repetate. Dacă există alergii la produse cosmetice, alimente sau medicamente, se va identifica şi evita cauza.
Pentru identificarea unei tumori la nivelul buzelor este esenţial consultul dermatologic cu evaluare dermatoscopică, semnele alarmante fiind persistenţa de fisuri, ulceraţii, sângerări mai mult de 2-3 săptămâni.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân