Cum evitam substantele chimice din cosmetice

In fiecare zi folosim sampon, balsam, deodorant si lotiune hidratanta. Ne dam cu oja, ruj si cel mai probabil cu parfum.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Cum evitam substantele chimice din cosmetice
Cum evitam substantele chimice din cosmetice

In fiecare zi folosim sampon, balsam, deodorant si lotiune hidratanta. Ne dam cu oja, ruj si cel mai probabil cu parfum. Aratam bine, mirosim bine, dar tocmai ne-am expus la peste 200 de substante chimice diferite, chiar inainte de a iesi macar pe usa.

Suntem din ce in ce mai preocupate de continutul alimentelor pe care le consumam, dar cand vine vorba de chimicalele cu care zilnic ne spalam si ne masam pielea, ne frecam dintii si gingiile sau ne coloram chipul, le acordam tot creditul.

Desi anumite substante chimice (care s-au dovedit daunatoare corpului nostru) au fost interzise, exista in continuare unele substante care au fost puse in legatura cu anumite probleme de sanatate si care sunt utilizate pe scara larga in produsele cosmetice.

Iata cateva dintre principalele substante chimice care trebuie evitate de fiecare data posibil:

Conservantii (parabeni)

Parabenii: metil, etil, propil si butil sunt cei mai frecvent utilizati conservati din produsele de ingrijire a pielii. Parabenii au fost implicati intr-o serie de tulburari de sanatate precum astmul sau diferite eczeme si exista chiar o teorie potrivit careia acestia sunt cancerigeni.

Urme de parabeni au fost gasite in tumorile de cancer. Acest lucru, desigur, nu dovedeste faptul ca pot provoca afectiuni de tip cancer, dar este, totusi, un aspect ingrijorator.

Sulfati de sodiu lauril/sulfati de sodiu laureat

Acestia sunt agenti spumanti folositi in produsele pentru baie si dus si, de asemenea, in unele paste de dinti. Ei sunt detergenti sintetici derivati din uleiul din nuca de cocos si pot cauza iritatii ale ochilor si pielii si au fost pusi, de asemenea, in legatura cu aparitia astmului.

Aluminiul

Aluminiul, in diversele sale forme este utilizat in rujuri si deodorante si a fost pus in legatura cu afectiunea Alzheimer. El este folosit in antiperspirante pentru a preveni transpiratia (acopera pielea, nepermitand sudorii sa fie eliminata), desi acesta este modul nostru natural de a elimina toxinele din organism.

Potrivit carei, pe termen lung, aluminiul poate creste riscul dezvoltarii cancerului de san. Pana la urma, daca toxinelor nu li se permite sa se elimine prin glandele sudoripare, unde se duc si ce rau provoaca organismului?

Avand in vedere ca pielea noastra este permeabila, ea literalmente absoarbe un procent destul de ridicat din orice lotiune pe care o aplicam la suprafata ei. Iar aceste substante intra mai apoi in sang, sfarsind in organele si glandele din corpul nostru.

Deci, ce putem face?

Cu aceste lucruri in minte, nu-i asa ca nu poti sa ramai insensibila? Pana la urma, cu cat noi si familiile noastre respiram, mancam sau absorbim mai putine produse bogate in substante chimice toxice, cu atat mai putine sanse exista ca acestea sa ne afecteze in mod negativ.

Iata, asadar, cativa pasi simpli pentru a limita chimicalele sintetice din cosmetice:

– Intotdeauna citeste eticheta!  Producatorii sunt obligati prin lege sa listeze toate ingredientele folosite in produsele lor.

– Ai grija la produsele care pretind a fi naturale si care, de fapt, nu sunt. Deseori, acestea contin o cantitate mica de ingrediente naturale insotite de cantitati mari de substante sintetice. Iar aceste lucru te intoarce din nou la citirea etichetei.

– Alege pastele de dinti naturale.

– Inlocuieste parfumul sintetic cu uleiurile de corp esentiale care parfumeaza si hidrateaza pielea. In general acestea nu contin conservanti.

– Pentru baie si dus foloseste, din nou, uleiurile si gelurile ce contin extract de palmier in loc de sulfat de sodiu lauril. El este la fel de eficient precum sapunul, dar fara efecte secundare nocive si iritatii la nivelul pielii.

– Alege deodorantele fara aluminiu. Aceste produse iti permit sa transpiri, asa ca poate fi necesar sa le reaplici pe parcursul zilei.

 

Tu cum te protejezi de substantele chimice din produsele cosmetice?

Citeste si  Primavara se sterg petele
 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Reguli pentru un somn sanatos
Reguli pentru un somn sanatos
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”