Cum afecteaza fumatul femeile

Fumatul are un efect mult mai daunator pentru sexul frumos decat si-ar fi imaginat.
  • Publicat:
Cum afecteaza fumatul femeile
Fumatul la feminin: mai bine nu!

Pentru doamnele care fumeaza nu venim cu niste vesti tocmai bune. Asta pentru ca fumatul are un efect mult mai daunator pentru sexul frumos decat si-ar fi imaginat.

Sindromul premenstrual – la puterea a doua

Ultimele cercetari au dezvaluit ca menstruatia este de doua ori mai dureroasa si mai intensa la fumatoare. Si asta incepand cu sindromul premenstrual (SPM) care se pare ca e prezent la cele mai multe dintre ele. Ba mai mult, chiar si fostele fumatoare vor mai avea ceva timp de suferit din acest punct de vedere, avand un risc cu 1,8 mai mare de a suferi de SPM.

Un alt factor care accentueaza aspectele negative ale menstruatiei il reprezinta varsta. Cercetatorii sustin ca riscul aparitiei sindromului premenstrual este cu atat mai mare cu cat startul tabagismului s-a dat mai devreme. Astfel, fetele care au inceput sa fumeze inainte de varsta de 15 ani au un risc de 2,5 ori mai mare de a avea probleme inainte si in timpul menstruatiei decat nefumatoarele. Iar pentru fumatoarele mai in varsta, tutunul s-ar putea sa vina impreuna cu o menopauza precoce.

Corpul fumatoarelor – cu doi ani mai batran

Cancer, riscuri cardio-vasculare si respiratorii, scorbut, toata lumea cunoaste deja efectele nocive ale tutunului asupra organismului si implicit, asupra sanatatii. Insa una din primele victime ale tutunului cand vine vorba de corpul femeii este pielea. Daca esti o femeie care pune mare pret pe sanatate, trebuie sa afli ca tigara iti este extrem de daunatoare.

Un studiu efectuat in Finlanda in anul 2004 dovedeste ca persoanele care fumeaza arata cu doi ani mai batrane decat varsta lor reala. Explicatia este pusa pe seama faptului ca tutunul priveaza progresiv celulele de oxigen si de hrana, accelerand astfel procesul de imbatranire. Pielea devine galbena si terna, ridurile se formeaza prematur si devin rapid vizibile. Inutil sa mai mentionam suferinta psihica mare pe care aceste simptome le provoca femeilor.

Fumatul – amenintare pentru sarcina

Pentru fumatoare cresc riscurile de avort spontan, de infertilitate, de moartea fatului sau copil cu malformatii genetice. Asta pentru ca femeile insarcinate transmit nicoltina fatului iar fumul de tigara impiedica aproape 25% din oxigen sa ajunga in placenta.

Problemele apar si in cazul femeilor care utilizeaza contraceptive orale: ele au sanse ridicate sa dezvolte probleme cardiace cum ar fi hemoragii ale membranelor care inconjoara creierul, intarirea arterelor sau chiar moarte prin anevrism de aorta.

Fumatul feminin in cifre

Consumul de tutun este intr-o continua crestere in randul persoanelor de sex feminin. Pentru industria tutunului, vanzarile de tigari pentru femei reprezinta una din cele mai importante oportunitati strategice de marketing din lume. Rezultatul?

Anual, tigara omoara aproximativ 178.408 femei in Statele Unite ale Americii.

Fumatul se face responsabil pentru 80% dintre cazurile de cancer pulmonar si de mai mult de 90% din cazurile de boli cronice de plamani la femei.

Fumatoarele cu varsta peste 35 de ani sunt de 12 ori mai predispuse sa moara prematur decat femeile nefumatoare.

Femeile care fumeaza au un risc dublu de a suferi de boli de inima.

Tu cand te lasi te fumat?

Citeşte mai multe articole pe tema dependenţei de fumat în dosarul nostru Cum să te laşi de fumat – renunţă la dependenţă.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Vitamina B12 – surse, functii si efecte
Vitamina B12 – surse, functii si efecte
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”