Ce este mastita?

Mastita poate avea simptome precum: sani umflati, dureri musculare, epuizare, un sentiment constant de oboseala, febra si frisoane.
  • Publicat:
Ce este mastita?
Ce este mastita?

Mastita este o inflamatie a sanilor ce se dezvolta cel mai adesea in timpul alaptarii. Aceasta infectie cauzeaza durere, inflamatie, roseata si cresterea temperaturii unuia dintre sani.

De cele mai multe ori, mastita apare in primele trei luni dupa nastere si poate fi cauzata de bacteriile transmise tesutului glandular din gura copilului. Ea poate aparea si la femeile care nu au nascut sau aflate in perioada de menopauza.

Mastita si mameloanele ombilicate

Femeile care sufera interventie chirurgicala pentru mameloanele ombilicate sunt, de asemenea, afectate de mastita. In cadrul acestei proceduri, chirurgul taie lobii (retea de canale subtiri, ductule) astfel incat acestea nu mai sunt conectate cu conductele, amplasate sub sfarcuri.

Exista doua posibilitati pentru efectuarea aceastei operatii. In cazul primeia, chirurgul taie toate lobii, iar in cazul celei de-a doua, taie doar o parte dintre acestea. Din acest motiv, procedura nu este recomandata femeilor care nu au copii.

Cauzele mastitei

Bacteriile din gura copilului sau de pe suprafata sanului pot intra in conductele de lapte prin mici fisuri aparute la suprafata sfarcurilor si se pot inmulti rapid in interior. Acest lucru poate cauza o infectie usoara sau adanca, sub forma unui abces.

Infectia determina si aparitia febrei, dar, in mod normal, aceasta nu ar trebui sa depaseasca 39 de grade sau sa dureze mai mult de 4-16 ore. In cele mai multe cazuri, mastita apare la un singur san.

In afara de influenta bacteriilor, infectia poate fi si rezultatul unei cantitati de lapte ramasa in conductele din sani ce nu au fost golite suficient de repede sau complet.

Cauzele infectiilor sunt asadar: alaptarea prea rara, canalele de lapte prea inguste, starea fizica si psihica a mamei si presiunea exercitata asupra sanilor de un sutien prea stramt. Conductele de lapte blocate cauzeaza durere si intarirea sanilor. Mastita cronica este dezvoltata de femeile care nu alapteaza.

Dupa menopauza, infectiile la san pot fi rezultatul unei inflamatii cronice a conductelor de lapte de sub sfarcuri. Modificarile sistemului hormonal pot cauza blocarea acestora cu celule moarte din piele.

Simptome

In plus fata de durere, roseata si febra, mastita poate avea simptome precum: sani umflati, dureri musculare, epuizare, un sentiment constant de oboseala,  febra si frisoane.

Mastita se poate uneori complica printr-un abces la san.

Nodulii (necancerosi) sunt delicati si pot fi miscati pe sub piele. Acestia pot fi considerati periculosi daca nu dispar sau nu se diminueaza dupa alaptare, daca abcesul apare pe un sfarc sau daca simptomele nu dispar dupa 2-3 zile de tratament.

Care este tratamentul pentru mastita?

Mastita este de cele mai multe ori tratata cu antibiotice. Este important sa alaptezi in fiecare zi si sa goleste astfel sanul infectat in ciuda durerii pentru ca acest lucru previne agravarea infectiei. Poti utiliza o pompa speciala pentru san pentru a putea elibera toata cantitate de lapte mai usor.

Pentru atenuarea durerii este adesea recomandat sa folosesti comprese calde. Maseaza-ti usor sanul cu aceste comprese in directia sfarcului inainte si dupa alaptare, de mai multe ori pe parcursul unei zile. 

De asemenea, este recomandat sa te odihnesti, sa bei multa apa (cel putin 10 cani pe zi) si sa mananci sanatos din moment ce deshidratarea si nutritia necorespunzatoare te pot face sa te simti si mai rau.

Pentru a evita mastrita dupa nastere, alapteaza din ambii sani, elibereaza tot laptele, bea multa apa si ai grija atat de igiena ta, cat si de cea a copilului.

Citeste si Tot ce trebuie sa stii despre sfarcuri
                  Da! Am silicoane!
 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Zero probleme de sanatate orala
Zero probleme de sanatate orala
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”