Ce este endometrioza? Diagnosticul si tratamentul endometriozei

Endometrioza este una dintre principalele probleme de fertilitate pentru femei. Endometrioza apare atunci când un ţesut asemănător endometrului se localizează în alte locuri decât este normal.
  • Publicat:
Ce este endometrioza? Diagnosticul si tratamentul endometriozei

Până nu de mult, endometrioza nu era o problemă atât de cunoscută, aşa că de multe ori, o femeie care suferea de această afecţiune era trecută la categoria infertilitate inexplicabilă: chiar dacă nu putea rămâne însărcinată, nu se cunoştea cauza pentru care nu se putea obţine o sarcină pe cale naturală.

O dată cu progresele realizate în domeniul infertilităţii, s-a descoperit că endometrioza este una dintre principalele probleme de fertilitate pentru femei. Un duşman ascuns, fără simptome specifice, care acţionează perfid şi, de multe ori, împiedică obţinerea unei sarcini.

Ne spune mai multe despre această afecţiune doctorul Andreas Vythoulkas, specialist obstetrică-ginecologie, cu specializare în infertilitate.

Diagnosticul si tratamentul endometriozei

Endometrioza este unul dintre cele mai frecvente motive de infertilitate la femei. O afecţiune cu manifestări ce pot fi puse pe seama unui ciclu menstrual dificil, endometrioza se diagnostichează cu certitudine cu ajutorul operaţiei laparoscpoice exploratorii.

Laparoscopia este o operaţie minim invazivă, prin intermediul căreia se vizualizează cavitatea uterină şi abdomenul – depinde unde sunt suspectate focarele de endometrioză – cu ajutorul unui instrument special introdus prin abdomen.

Operaţia se desfăşoară sub anestezie. În cazul în care sunt depistate focare de endometrioză, acestea pot fi indepărtate chirurgical în timpul aceleiaşi proceduri.

Până să se ajungă la operaţie, un prim indiciu despre prezenţa endometriozei poate fi dat şi de analiza de sânge CA 125, mai ales dacă focarele bolii sunt localizate pe ovare. Este nevoie de astfel de operaţiuni pentru că, aşa cum spuneam, această boală nu are simptome specifice.
Durerile menstruale accentuate şi menstruaţiile prelungite pot fi puse pe seama prezenţei endometriozei. Trebuie avut însă în vedere faptul că sunt femei care au endometrioză de gradul IV (ultimul) şi nu au nici un fel de simptom şi sunt femei care suferă de endometrioză în stadiul incipient şi prezintă tipul de manifestări despre care vorbeam mai sus.

Dar despre ce este, mai exact, endometrioza?

Ţesutul care căptuşeşte uterul se numeşte endometru şi el se află, în mod normal în interiorul uterului. Endometrul creşte la fiecare ciclu menstrual, se îngroaşă, pregătindu-se în felul aceasta pentru o eventuală sarcină. Iar atunci când aceasta nu apare, endometrul este eliminat prin intermediul ciclului menstrual. Acesta este mersul normal al lucrurilor.

Endometrioza apare atunci când un ţesut asemănător endometrului se localizează în alte locuri decât este normal: în afara uterului, pe ovare, chiar în abdomen şi pe intestine.

Durerile despre care spuneam ca pot apărea în unele cazuri provin şi de la faptul că acest ţesut poate să apese pe nervi, fiind poziţionat acolo unde nu ar trebui să se afle.

Chiar şi după ce este eradicată, endometrioza are o probabilitate de recurenţă de 40% şi de cele mai multe ori ea împiedică bunul mers al lucrurilor şi, implicit apariţia unei sarcini pe cale naturală. Acesta este motivul pentru care, în unele cazuri, se recomandă după operaţie şi un tratament medicamentos, care să împiedice formarea prea curând a unui nou ţesut de endometrioză. Toate acestea sunt stabilite de medicul specialist şi în funcţie de stadiul în care se află boala la momentul descoperirii ei.

Foto: 123rf.com

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”