Cardiologia intervenţională sau tratarea bolilor de inimă fără bisturiu!

Cardiologia intervenţională reprezintă o combinaţie între cardiologia clasică şi chirurgia cardiacă, având beneficii extrem de mari pentru pacienţi şi fiind o adevărată cheie a succesului unei intervenţii cu riscuri minime pentru aceştia.
  • Publicat:
Cardiologia intervenţională sau tratarea bolilor de inimă fără bisturiu!

Cardiologia intervenţională reprezintă o combinaţie între cardiologia clasică şi chirurgia cardiacă, având beneficii extrem de mari pentru pacienţi şi fiind o adevărată cheie a succesului unei intervenţii cu riscuri minime pentru aceştia. Cu ajutorul tehnologiei de ultimă generaţie, medicii care practică această ramură revoluţionară a medicinei oferă metode de diagnostic şi tratament unice, soluţionând astfel cazuri pe care medicina tradiţională le-ar fi tratat cu bisturiul.


Dr. Dan Deleanu, Medic Primar Cardiolog şi Şeful Secţiei de Cardiologie Intervenţională ARES Bucureşti, ne-a răspuns la câteva întrebări despre cum funcţionează această ramură a medicinei, ce afecţiuni poate trata şi cum putem să scăpăm de bisturiu, anestezie generală şi dureri post-operatorii cu o simplă puncţie!

CSÎD: Ce reprezintă, de fapt, cardiologia intervenţională?

Dr. Dan Deleanu: Cardiologia interventională este o ramură a cardiologiei, care realizează tratarea pacienţilor prin soluţii minim-invazive. Aceasta se ocupă în mod special cu tratarea bolilor cardiac ischemice sau a bolilor structurale de inimă, cu ajutorul unui cateter si a dispozitivelor caracteristice.

Această tehnică de tratare este considerată o revoluţie medicală, deoarece înlocuieşte operaţia pe cord deschis cu o procedură, în urma căreia pacientul rămâne fără cicatrici şi dureri post-interventionale. Riscurile asumate în contextul acestor proceduri sunt reduse semnificativ, comparând-o cu chirurgia clasică.

CSÎD: Ce afecţiuni putem trata cu ajutorul acestei ramuri a medicinei?

Dr. Dan Deleanu: Medicina intervenţională este capabilă să trateze o serie lungă de afecţiuni  legate de: cardiologie, probleme vasculare, probleme neurologice, boli pediatrice, boli congenitale, probleme ale aparatului reproducător, atât la femei, cât şi la barbaţi.

Cardiologia intervenţională ne oferă posibilitatea tratării a unui spectru larg de afecţiuni: malformaţii congenital cardiace, fibrilaţia atrială, insuficienţă cardiacă, boala cardiac ischemică, hipertensiune arterială, stenoze ale arterelor coronare, stenoza aortică, regurgitare mitrală.

CSÎD: Tot mai mulţi români suferă de hipertensiune arterială, care poate să ducă la afecţiuni mai grave. Credeţi că această problemă ar putea fi tratată sau ţinută sub control cu ajutorul unei proceduri a cardiologiei intervenţionale? Dacă da, care ar fi aceea?

Dr. Dan Deleanu: Aşa cum am amintit mai sus, hipertensiunea arterială poate fi tratată minim-invaziv. Într-adevar această afecţiune apare frecvent, nu doar în România, considerându-se că jumatate din europeni sunt hipertensivi.

Pentru tratarea acestei probleme, medicina intervenţională a gasit soluţia optimă, şi anume “denervarea arterelor renale”.

Aceasta este o procedură endovasculară percutană ce constă în poziţionarea în fiecare arteră a unei sonde de ablaţie. Cu ajutorul acestei sonde se obţine întreruperea filetelor nervoase simpatico aferente şi eferente care se găsesc în adventicea fiecărei artere renale.

Mecanismul fizic constă într-o undă de radio, frecvenţă eliberată timp de 2 minute în cel puţin 4 puncte distincte ale fiecărei artere. Aceste terminaţii sunt cele vinovate de comenzile greşite date de creier pentru a creşte tensiunea arterială.

CSÎD: Pacienţii care au suferit anterior intervenţii cardiace pot beneficia de aceste tratamente ale cardiologiei intervenţionale?

Dr. Dan Deleanu: Cu siguranţă. Adesea am întâlnit cazuri în clinică de acest gen, spre exemplu: după montarea unui bypass prin intervenţie chirurgicală, pacientul a venit la noi în clinica pentru a i se implata stent. Marea majoritate a oamenilor, în momentul în care aud despre aceste proceduri, cercetează şi apoi ajung la noi în clinica pentru a solicita aceste servicii.

CSÎD: Care este diferenţa între cardiologia intervenţională şi cardiologia chirurgicală? Este aceasta mai puţin invazivă?

Dr. Dan Deleanu: Cardiologia intervenţională este minim-invazivă, adica nu este dureroasă, este sigură pentru pacient, riscurile fiind extrem de mici, nu necesită un timp mare de intervenţie şi nici spitalizare îndelungată. Practic, pacientul după ce a apelat la una dintre metodele de diagnostic sau de tratament din cadrul cardiologiei intervenţionale, poate pleca acasă după 24 de ore de la intervenţie.

În cardiologia intervenţională, metodele de diagnostic şi de tratament nu necesită anestezie totală, abordarea vaselor de sânge realizându-se sub anestezie locală, sub control radiologic,  printr-o mică puncţie la nivelul mâinii sau piciorului. Practic, în cardiologia intervenţională, medicul specialist lucrează direct pe imaginea radiologică redată de un aparat special cu raze numit angiograf, nefiind nevoie de vreo incizie.

CSÎD: Care sunt costurile unei astfel de intervenţii, de exemplu în cazul bolilor coronariene, destul de răspândite printre români?

Dr. Dan Deleanu: Costurile variază în funcţie de calitatea materialelor utilizate. Pacientul are posibilitatea de a alege calitatea dispozitivului implantat. De exemplu, stenturile sunt de trei feluri: simplu, farmacologic-activ şi bioresorbabil; distincţia dintre cele trei este facută de materialele din care acestea sunt realizate.

CSÎD: Care sunt Top 3 afecţiuni comune cu care vă confruntaţi în acest domeniu?

Dr. Dan Deleanu: Pe domeniul cardiologiei cele mai frecvente probleme par să fie: boala cardiac ischemică, malformaţiile congenital cardiace, respectiv fibrilaţia atrială.

CSÎD: Potrivit Ministerului Sănătăţii, peste 1000 de copii se nasc anual cu o malformaţie congenitală cardiacă. Care sunt cele mai frecvente astfel de malformaţii şi cum poate cardiologia intervenţională să îi ajute? 

Dr. Dan Deleanu: Din păcate sunt foarte multe cazuri de malformaţii congenital cardiace, însă partea buna este că acestea pot fi tratate intervenţional, fără a traumatize copiii care suferă de aceste afecţiuni.

Cele mai frecvente malformaţii sunt: defectul septal atrial, defectul septal ventricular, respectiv persistenţa de canal arterial. Există şi cazuri cu foramen ovale patent, însă nu atât de dese ca cealălalte.

În toate cazurile menţionate, cardiologia intervenţională vine în ajutor, tratând aceste afecţiuni prin implantarea unor “umbreluţe” care au rolul de a acoperi defectul (gaura) inimii copilului. Acest dispozitiv se endotelizează, necreând probleme după implantare.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Iulia Pocol - web-editor
De mai bine de o săptămână, scriu şi rescriu acest text. Am înţeles că trebuie să pară profesionist, dar să nu vă sperie. Sincer, la 20 de ani, nu aş putea spune că experienţa mă recomandă şi nici că sănătatea era interesul meu principal. Totuşi, nu pot să nu recunosc interesul ...
citește mai mult
10 lucruri interesante despre somn
10 lucruri interesante despre somn
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân