Cancerul de piele nu iartă pe nimeni! Protejează-ţi pielea de soarele ucigaş

Cancerul de piele este în prezent cea mai frecventă formă de cancer din Statele Unite, fiind urmat de cancerul mamar, de prostată, pulmonar şi de colon. Anual sunt diagnosticate cu cancer de piele peste 3,5 milioane de persoane, astfel că se impune în mod logic o mai bună informare a publicului privind această afecţiune.
  • Publicat:
Cancerul de piele nu iartă pe nimeni! Protejează-ţi pielea de soarele ucigaş

Cancerul de piele este în prezent cea mai frecventă formă de cancer din Statele Unite, fiind urmat de cancerul mamar, de prostată, pulmonar şi de colon. Anual sunt diagnosticate cu cancer de piele peste 3,5 milioane de persoane, astfel că se impune în mod logic o mai bună informare a publicului privind această afecţiune.

Să descoperim câteva lucruri mai puţin cunoscute despre cancerul de piele:

  • Americanii afro, asiatici şi latini au un risc mai scăzut de a face cancer de piele însă atunci când sunt fac această boală manifestă simptome mult mai grave decât în cazul populaţiei caucaziene.
     
  • Aproximativ 90% dintre cazurile de cancer de piele non-melanom sunt cauzate de expunerea la razele ultraviolete. Cele mai comune forme de expunere la ultraviolete sunt razele soarelui, paturile de bronzare din saloanele de cosmetică şi lămpile de bronzare artificială.
     
  • La fiecare oră, în Statele Unite survine un deces în urma melanomului, cea mai agresivă formă de cancer de piele. Se estimează că în anul 2013 circa 9.480 de persoane vor deceda ca urmare a acestei boli necruţătoare.
     
  • O treime din populaţia caucaziană este diagnosticată la un moment dat în viaţă cu cancer de piele, adică aproape una din 5 persoane.
     
  • Un episod de arsură solară severă sau 5 episoade de arsuri solare în formă uşoară pot dubla riscul de apariţie a melanomului.
     
  • Anumite creme de protecţie solară nu protejează şi împotriva razelor UV, ci doar de razele UVB. De aceea este foarte important să citiţi cu atenţie eticheta produsului.
     
  • Bronzatul artificial în solarele cabinetelor de cosmetică poate creşte cu 15% riscul de cancer de piele, şi asta în cazul fericit în care mergi de doar 4 ori pe an la salon.


ABCDE-ul aluniţelor periculoase

Aluniţele anormale pot creşte riscul de dezvoltare a melanomului. Controlul anual la medicul dermatolog şi protecţia cu produse de îngrijire solară sunt esenţiale pentru na preveni cancerul de piele.

Cele 5 semne prin care poţi să-ţi dai seama că aluniţa nu este tocmai în regulă sunt: Asimetria (aluniţa este asimetrică prin dimensiune, înălţime, culoare), Borders (margini neregulate, nedefinite), Culoarea (nuanţe diferite, neuniforme), Diametrul (aluniţa cu diametru de peste 6 mm prezintă potenţial cancerigen şi necesită extirpare chirurgicală, mai ales dacă prezintă şi alte semne din cele enumerate anterior), Evoluţia aluniţei (ansamblul de modificări care apar la nivelul aluniţei, adică: modificarea dimensiunii şi a culorii aluniţei, sângerarea, sensibilitatea locală crescută, mâncărime etc.).

Aceste simptome nu trebuie trecute cu vederea şi necesită un control dermatologic amănunţit, pentru a exclude orice risc de apariţia a cancerului de piele.

Regulile de aur ale prevenţiei cancerului de piele

Spre deosebire de alte tipuri de cancer, ale căror cauze nu sunt pe deplin cunoscute şi nu le poată fi împiedicată evoluţia, cancerul de piele este o afecţiune care poate fi prevenită în proporţie de 100 la sută. Din păcate, din ce în ce mai multe cazuri sunt înregistrate în rândul persoanelor tinere, demonstrând că nu se cunosc suficient de bine măsurile de prevenţie împotriva acestei boli.

Iată cum te poţi feri de cancerul de piele:

Foloseşte cremă de protecţie adaptată tipului tău de ten şi în funcţie de timpul pe care îl vei petrece la soare.

Evită expunerea la soare în mijlocul zilei, în special în intervalul orar 10-16.00, deoarece atunci ultravioletele sunt cele mai nocive pentru piele, cauzând arsuri responsabile de apariţia tumorilor canceroase. Dacă este totuşi necesar să ieşi din casă în acest interval, aplică o cremă de protecţie solară pe zonele expuse soarelui şi îmbracă-te adecvat, cu haine subţiri, din materiale naturale cum este bumbacul, pentru a transpira mai puţin şi pentru a avea sentimentul de răcoare pe piele.

Fereşte-te de soare şi stai la umbră! Nu numai că transpiri mai puţin şi te simţi mai confortabil ci îţi reduci şi riscurile de a face cancer de piele. Cu toate astea, reţine că şi la umbră trebuie să foloseşti crema de protecţie solară.

Fii cu ochii pe cei mici! Majoritatea arsurilor din copilărie sunt legate de cazurile de cancer de la maturitate, deci protejează-ţi copiii cu cremă şi îmbracă-i cu hăinuţe protectoare, eventual dă-i şi o pălăriuţă de soare.

Şi ochii au nevoie de protecţie solară! Praful, vântul, alergiile, infecţiile sindromul de ochi uscat şi, pe deasupra, expunerea ochilor la radiaţiile ultraviolete puternice pot cauza diverse răni pe suprafaţa oculară sau cornee, deci protejează-ţi vederea cu ochelari de soare cu protecţie UV.

Iată şi lista celor mai frecvente greşeli în ceea ce priveşte crema de protecţie solară:

Aplicarea cremei abia după ce ne-am expus la soare – este o mare greşeală deoarece aceasta trebuie aplicată cu 15-30 de minute înainte să ieşim din casă, astfel încât să îi dăm timp să se absoarbă în piele.

Prea puţină cremă, protecţie insuficientă – este recomandată folosirea a circa 30 de grame de cremă în cazul unui adult pentru o acoperie perfectă şi protecţie solară 100%. În afară de picioare, trunchi şi mâini, nu uitaţi că şi faţa, urechile, gâtul şi partea de jos a picioarelor trebuie protejate cu cremă.

Nefolosirea cremei de protecţie după înot sau transpiraţie – cremele care nu sunt etichetate cu deviza rezistente la apă se duc imediat ce iau contact cu apa. Majoritatea cremelor oferă protecţie pe un interval de la 45 de minute la 2 ore.
Ignorarea completă a cremelor de protecţie solară – pe motive de genul că nu mă bronzez suficient, că e lipicioasă, că miroase etc. poate duce la probleme grave ale pielii. Ce ai prefera, un bronz mai soft şi o piele hidratată sau arsuri grave şi risc crescut de cancer de piele?

Folosirea cremelor doar în zilele însorite – cremele de protecţie trebuie folosite atât atunci când este soare, cât şi atunci când sunt nori pe cer, deoarece dacă indicele UV este mare, radiaţiile trec şi prin nori şi pot afecta pielea iremediabil.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”