Cancerul de piele, diagnosticat dupa miros

Cercetatorii americani sustin ca cea mai frecventa forma de cancer de piele, carcinomul bazal celular, poate fi depistat cu ajutorul echipamentelor de laborator.
  • Publicat:
Cancerul de piele, diagnosticat dupa miros
Cancerul de piele, diagnosticat dupa miros

Carcinomul bazal celular, cea mai frecventa forma de cancer de piele, non agresiva, emana un miros specific ce poate fi detectat cu ajutorul unor echipamente speciale de laborator. Potrivit cercetatorilor americani, aceasta descoperire este extrem de utila in viitor pentru dezvoltarea unor noi metode – non invazive – de diagnastic a cancerului de piele.

Pielea umana, ca si restul organelor de altfel, emana o varietate de compusi organici volatili, multi dintre acestia avand un miros specific. Cercetatorii au reusit sa identifice aproape 100 astfel de compusi organici a caror concentratie variaza in functie de varsta si de afectiunile prezente.

Astfel, comparand esantioane prelevate de la subiecti sanatosi cu altele prelevate de la persoane bolnave de carcinom bazal celular, oamenii de stiinta au observat ca exista diferente la nivelul concentratiei compusilor organici volatili. Concluzia a fost cat se poate de clara: carcinomul bazal celular poate fi diagnosticat dupa “profilul odorizant” al pacientului.

Pe viitor se spera ca aceste descoperiri vor putea fi extinse si la celelalte tipuri de cancer de piele (carcinomul scuamos celular si melanomul), care vor putea fi depistate in stadii incipiente utilizandu-se aceeasi metoda.

Citeste si Cancerul de piele poate fi invins!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Elena Nistor
Elena Nistor este redactor colaborator al site-ului “Ce se întâmplă, doctore?”, articolele sale fiind dedicate sănătăţii şi sexualităţii. Temele pe care le abordează Elena Nistor se bucură de mare succes în rândul celor care îşi doresc să afle informaţii utile în ceea ce priveşte ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”