Metoda calendarului menstrual: este buna sau nu?

Calendarul menstrual este una dintre mai vechi metode contraceptive. Dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, explica de ce calendarul menstrual nu functioneaza mereu.
  • Publicat:
Metoda calendarului menstrual: este buna sau nu?

Una din cele mai vechi metode contraceptive, este la ora actuală şi una dintre cele mai controversate în privinţa eficienţei pe care o are. Când anume putem să o folosim şi când nu, ne spune doctorul Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie.

Metoda calendarului se bazează pe recunoaşterea zilelor fertile ale femeii şi evitarea contactelor sexuale în acea perioadă sau folosirea, special în acele zile, a altei metode de contracepţie, cum este prezervativul, de exemplu.

Ce înseamnă calendarul menstrual?

Calendarul menstrual înseamnă perioada ciclului menstrual împărţită pe zilele de ovulaţie (când apare un ovul matur care poate fi fertilizat), zilele fertile (cu cea mai mare şansă de apariţie a sarcinii) şi zilele care au cel mai mic risc de fertilitate (sarcină). Prima zi a ciclului menstrual este considerată prima zi de sângerare.

Se ştie deja că o sarcină poate fi obţinută numai în perioada în care femeia este fertilă, asta însemnând perioada de ovulaţie, dar şi 3-4 zile înainte de acest moment şi 1-2 zile după.

La un ciclu stabil de 28 de zile, ovulaţia apare la mijloc, în ziua a 14-a, la un ciclu de 29 de zile, în ziua a 15-a, şi tot aşa.

Metoda calendarului nu are nici un fel de interdicţii şi, evident, nici un fel de contraindicaţii şi nici efecte adverse, dar, este, în egală măsură şi o metodă pe care te poţi baza mai puţin, mult mai puţin sigură şi pe care eu nu o recomand pacientelor mele.

De ce este metoda calendarului riscanta?

Trebuie avut în vedere că orice fel de dereglare hormonală, produsă din motive diverse, poate da peste cap aşa zisa rutină a ciclului menstrual, drept urmare, metoda calendarului devine ineficientă total.

Şi cine îşi spune că nu a avut niciodată dereglări hormonale, să nu se bazeze exclusiv pe acest lucru, întrucât ele pot apărea oricând în viaţa unei femei. Orice femeie poate avea o dereglare hormonală într-o lună, care să ducă la întârzierea menstruaţiei sau la apariţia acesteia mai devreme, ceea ce înseamnă că metoda calendarului poate deveni foarte repede ineficientă.

De asemenea, ea este cu atât mai ineficientă pentru pacientele care au menstruaţie neregulată şi cărora le este foarte greu să socotească cu precizie care este perioada fertilă a ciclului menstrual.

Cel mult, această metodă poate fi folosită ocazional, dar nu este în regulă să se creeze o obişnuinţă. Desigur, ambii parteneri ar trebui să consimţească la această metodă, având în vedere faptul că ea poate deveni foarte repede ineficientă.

Un alt aspect care priveşte metoda calendarului este faptul că ea nu este în nici un fel eficientă în ce priveşte bolile cu transmitere sexuală.

Chiar dacă unora li se pare că este o metodă uşor de folosit pentru că nu are nici un fel de efecte secundare, pentru că nu implică nici un fel de costuri, cu toate acestea, dezavantajele folosirii ei sunt mai mari decât sunt avantajele, căci NU este deloc o metodă sigură.

Foto: 123rf.com

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”