Boala Ménierè – sau de ce îţi ţiuie urechile!

Ţiuitul urechilor, diferite grade de pierdere a auzului, pierderea echilibrului, vertijul sau ameţelile, tinitusul (senzaţie de zgomot în ureche) şi senzaţia de presiune sunt simptome ale tulburărilor de ureche internă, cunoscute sub numele de boala Ménierè, care pot afecta una sau ambele urechi.
  • Publicat:
Boala Ménierè – sau de ce îţi ţiuie urechile!

Ţiuitul urechilor, diferite grade de pierdere a auzului, pierderea echilibrului, vertijul sau ameţelile, tinitusul (senzaţie de zgomot în ureche) şi senzaţia de presiune sunt simptome ale tulburărilor de ureche internă, cunoscute sub numele de boala Ménierè, care pot afecta una sau ambele urechi.

Boala Ménierè este rară şi cauza sau cauzele exacte sunt necunoscute. Mulţi specialişti cred că rezultă dintr-o afecţiune pe care cercetătorii o numesc hidrops endolimfatic, o umflare excesivă a cămăruţelor cu fluid din urechea internă.

În cele din urmă, presiunea şi tulburările serioase din urechea internă provoacă accese periodice de vertij. Crizele pot dura de la 10 minute la câteva ore.

În timpul unui atac sever, printre simptome se numără greaţă, transpiraţie excesivă, vomă şi pierdere a echilibrului. Dezechilibrul poate dura şi câteva zile după ce trece criza. Ar putea fi vorba şi de lipsa de irigare a creierului cu sânge din cauza arterelor înfundate şi a proastei circulaţii sanguine.

Boala poate fi declanşată şi de alergii, de consum de alcool sau cofeină, de stres, de schimbări barometrice, de sarcină, de stimuli vizuali, de orgasm, de zahăr, de expunere la zgomot şi de o cantitate excesivă de sare.

Pot contribui la sindrom şi alţi factori, ca obezitatea sau nivelul crescut al colesterolului în sânge.

Alergiile, spasmele vaselor de sânge care aprovizionează urechea internă şi, la femei, retenţia de lichide în perioada premenstruală pot fi legate de boala Ménierè. Pot fi implicate şi consumul de droguri, fumatul, traumele ţi sindromul articulaţiei temporo-mandibulare (ATM).

Boala Ménierè afectează, de obicei, adulţii (mai mult bărbaţi decât femei) între 30 şi 60 de ani. Este o boală imprevizibilă şi crizele pot apărea ocazional; pentru alţii, este gravă şi provoacă surzenie totală, precum şi vertij sever şi repetat.

Pe lângă tratamentul medicamentos, există şi câteva alternative naturiste care pot preveni sau chiar trata boala Ménierè.

Plante:

  • Ghimpele combate retenţia de lichide şi îmbunătăţeşte circulaţia
  • Ghimbirul este bun împotriva senzaţiei de greaţă
  • Ginko Biloba, luată sub formă de extract sau de tablete, îmbunătăţeşte circulaţia în creier. (Atenţie! Nu luaţi Ginko Biloba dacă aveţi o afecţiune care implică sângerare sau dacă sunteţi programat pentru o operaţie sau o procedură stomatologică)
  • Sunătoarea calmează anxietatea şi depresia (Atenţie! Sunătoarea poate provoca o sensibilitate crescută la lumina solară. Poate, de asemenea, produce simptome gastrointestinale şi dureri de cap. Poate interacţiona cu unele medicamente, inclusiv cu antidepresivele, anticoncepţionalele şi anticoagulantele.

Recomandări:

  • Limitaţi-vă aportul de sare. În condiţii normale, corpul are nevoie de circa 2 grame de sare pe zi. De-a lungul timpului, restricţionarea cantităţii de sare pe care o mâncaţi ar trebui să ajute la o reducere a cantităţii de lichid din urechea internă şi să reducă presiunea asupra terminaţiilor nervoase, care vă poate afecta echilibrul şi auzul.
  • Încercaţi o dietă hipoglicemică timp de două săptămâni. Dacă simţiţi o îmbunătăţire, continuaţi-o.
  • Nu consumaţi grăsimi, alimente prăjite, sare, glutamat de monosodiu, alcool, zahăr (sub orice formă) sau orice conţine cofeină. Cofeina stimulează excesiv terminaţiile nervoase.
  • Nu mai fumaţi! Fumatul are efect constrictor şi reduce fluxul de sânge către vasele de sânge mici care hrănesc terminaţiile nervoase ale urechii interne.
  • Faceţi teste pentru alergiile alimentare.
  • Ca să evitaţi crizele de vertij, mişcaţi puţin capul şi ţineţi privirea pe un obiect fix, aflat la distanţă mare. De asemenea, puteţi să vă întindeţi cu urechea neafectată lipită de podea şi cu privirea în direcţia urechii afectate.
  • Reduceţi cât mai mult posibil stările de anxietate. Stresul este un factor major pentru declanşarea bolii Ménierè.
  • Exerciţiile fizice moderate, cum ar fi o plimbare în pas alert, vor stimula circulaţia şi vor îmbunătăţi fluxul sanguin.

Sursa: „Vindecare prin nutriţie”, Phyllis A. Balch, editura Litera (www.litera.ro)

Urmărește CSID.ro pe Google News
Iulia Pocol - web-editor
De mai bine de o săptămână, scriu şi rescriu acest text. Am înţeles că trebuie să pară profesionist, dar să nu vă sperie. Sincer, la 20 de ani, nu aş putea spune că experienţa mă recomandă şi nici că sănătatea era interesul meu principal. Totuşi, nu pot să nu recunosc interesul ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân