Boala cronică de rinichi: simptome, complicaţii, prevenţie

Această afecţiune nu ţine cont de vârstă, sex sau rasă. De cele mai multe ori este asimptomatică şi câteodată este diagnosticată în stadii avansate. Boala cronică de rinichi presupune o degradare progresivă şi ireversibilă a funcţiei renale, de aceea prevenirea şi diagnosticarea precoce devin obiective esenţiale.
  • Publicat:
Boala cronică de rinichi: simptome, complicaţii, prevenţie

Ştiaţi că o persoană îşi poate pierde până la 90% din funcţia renală înainte ca primele simptome care indică boala cronică de rinichi să apară?

Această afecţiune nu ţine cont de vârstă, sex sau rasă. De cele mai multe ori este asimptomatică şi câteodată este diagnosticată în stadii avansate. Boala cronică de rinichi presupune o degradare progresivă şi ireversibilă a funcţiei renale, de aceea prevenirea şi diagnosticarea precoce devin obiective esenţiale.

În România, specialiştii sunt de părere că ne confruntăm cu o creştere a prevalenţei tulburărilor cronice de rinichi, pe de o parte, şi cu o tendinţă de subdiagnosticare a acestora, pe de altă parte.

Bolile renale – simptome şi complicaţii

”Pacientul cu boală cronică de rinichi necesită o abordare pluridisciplinară, datorită complicaţiilor pe care le aduce cu sine. Astfel pentru optimizarea îngrijirii persoanelor cu boală cronică de rinichi este necesar un efort comun al tuturor specialiştilor care intră în contact cu aceştia: medicul nefrolog, medicul diabetolog, medicul cardiolog”, a declarat conf.dr. Cristian Serafinceanu, Preşedintele Asociaţiei pentru Studii Reno-Metabolice şi Nutriţionale şi şef Centru Hemodializă Institutul Naţional de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice ”Prof.Dr. N.Paulescu”.

Boala cronică de rinichi este asociată de cele mai multe ori cu alte afecţiuni precum hipertensiunea arterială, diabetul zaharat sau obezitatea.

“Boala cronică de rinichi este asimptomatică şi din acest motiv este de cele mai multe ori descoperită şi referită târziu. Acesta este şi motivul pentru care ne confruntăm cu bolnavi ajunşi deja în insuficienţă renală cronică avansată. Trebuie să insistăm pe prevenţie şi pe depistare precoce, deoarece complicaţiile bolii cronice renale sunt la fel de severe. Amintesc aici bolile cerebrovasculare şi atacul vascular cerebral”, a explicat prof. dr. Mihai Voiculescu, şeful Clinicii de Nefrologie şi Medicină Internă din cadrul Institutului Clinic Fundeni.

Specialiştii susţin că o atenţie aparte trebuie acordată şi complicaţiilor renale la pacienţii cu diabet. Aceştia sunt trataţi şi monitorizaţi în Centrul de Hemodializă din cadrul Institutului Paulescu, care din prisma acestui aspect este unic în România. De altfel, Centrul de Hemodializă este printre puţinele din Europa care se adresează exclusiv persoanelor cu diabet şi boală cronică de rinichi.

“Avem aproximativ 6000 de pacienţi cu diabet zaharat pe an, din care 50% sunt din afara Bucureştiului. Dintre aceştia, aproape 1000 prezintă şi complicaţii renale”, a precizat Robert Agafiţei, managerul Institutului Naţional de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice ”Prof. Dr. N. Paulescu”.

Analize care pot depista boala cronică renală

Numărul cazurilor de boală cronică de rinichi nou descoperite creşte anual cu un procent care variază între 5 şi 10%.

“Boala cronică de rinichi reprezintă o mare dramă pentru că evoluează foarte rapid. De aceea milităm pentru educarea populaţiei în ceea ce priveşte controlul periodic anual şi efectuarea analizelor medicale de bază. Afecţiunea poate fi depistată prin trei analize simple: glicemie, creatinină şi sumar de urină. Recomandăm tinerilor să-şi facă aceste trei analize o dată la trei ani, în timp ce persoanele cu vâste peste 50 de ani ar trebui să şi le facă anual”, a mai adăugat conf. dr. Cristian Serafinceanu.

Bolile renale – prevenire

De asemenea, medicii recomandă controlul regulat al rinichilor, în special fumătorilor şi persoanelor care au rude directe cu boală cronică de rinichi.

Boala cronică de rinichi este o problemă de sănătate publică, implicând costuri considerabile. Tocmai din acest motiv, conf. dr. Alexandru Rafila, specialist în sănătate publică face apel pentru identificarea persoanelor la risc:
“Introducerea în programul de dializă se face destul de abrupt şi asta pentru că nu există un program de predializă. Aici intervine această nouă Asociaţie pentru Studii Reno-Metabolice şi Nutriţionale, care poate oferi reperele de identificare a pacienţilor la risc”.

Boala cronică de rinichi poate fi prevenită prin practicarea unui sport sau a mişcării, menţinerea sub control a nivelului de zahăr din sânge, monitorizarea tensiunii arteriale, însuşirea unei alimentaţii sănătoase şi menţinerea sub control a greutăţii corporale, consumul corespunzător de lichide, evitarea fumatului şi nu în ultimul rând, controlul medical specific al rinichilor.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”