Bărbaţi, lăsaţi barba să crească! Vă poate feri de multe probleme de sănătate

Barba nu mai reprezintă de mult timp un accesoriu excentric, dedicat exclusiv bărbaţilor boemi, aventurieri şi lipsiţi de responsabilităţi. Mai nou, barba reprezintă chiar un scut eficient împotriva numeroaselor afecţiuni ce pândesc bărbaţii la tot pasul, cum ar fi cancerul de piele, astmul, răcelile sau chiar îmbătrânirea prematură. Potrivit publicaţiei dailymail.co.uk, bărbaţii care urăsc bărbieritul au parte de o veste bună. De fapt, de cinci veşti bune în ceea ce priveşte părul facial, şi anume:
  • Publicat:
Bărbaţi, lăsaţi barba să crească! Vă poate feri de multe probleme de sănătate

Barba nu mai reprezintă de mult timp un accesoriu excentric, dedicat exclusiv bărbaţilor boemi, aventurieri şi lipsiţi de responsabilităţi. Mai nou, barba reprezintă chiar un scut eficient împotriva numeroaselor afecţiuni ce pândesc bărbaţii la tot pasul, cum ar fi cancerul de piele, astmul, răcelile sau chiar îmbătrânirea prematură.

Potrivit publicaţiei dailymail.co.uk, bărbaţii care urăsc bărbieritul au parte de o veste bună. De fapt, de cinci veşti bune în ceea ce priveşte părul facial, şi anume:

Părul facial – o barieră naturală împotriva razelor solare nocive

Pe lângă recunoscutele creme de protecţie solară, barba ar putea oferi protecţie suplimentară împotriva efectelor nocive ale razelor solare, ferindu-i pe bărbaţi de temutul cancer de piele, se arată într-un studiu realizat de cercetătorii americani.

Specialiştii au descoperit că atunci când faţa este acoperită de barbă sau mustaţă, persoana în cauză este de trei ori mai protejată împotriva razelor nocive ultraviolete, în comparaţie cu bărbaţii bărbieriţi, care nu beneficiază de o astfel de protecţie suplimentară. În plus, susţin experţii, cu cât grosimea şi lungimea firului de păr sunt mai mari cu atât sporeşte protecţia anti-ultraviolete.

Cu toate acestea, medicii dermatologi recomandă bărbaţilor certaţi cu aparatul de ras şi folosirea în paralel a unei loţiuni de protecţie solară sau spray cu factor de protecţie scăzut atunci când se expun la soare.

Barba poate preveni instalarea astmului

Bărbaţii care se confruntă cu alergii la polen sau la praf ar putea descoperi că barba le poate fi un ajutor de nădejde în prevenirea unor crize astmatice sau pentru ameliorarea simptomelor.

Mustăţile care se situează în zona inferioară a nasului pot avea rol de împiedicare a pătrunderii alergenilor în căile respiratorii, şi astfel se împiedică inhalarea acestor particule în plămâni, ameliorând acele simptome specifice astmului.

Barba încetineşte procesul de îmbătrânire prematură a pielii

Părul facial poate ajuta la menţinerea hidratării pielii, protejând-o în acelaşi timp împotriva vântului şi frigului, care pot perturba bariera de protecţie a pielii şi o pot usca. Foliculii de păr de la suprafaţa pielii ajută la crearea unui mediu optim pentru ca glandele sebacee să secrete uleiuri protectoare, care au scopul de a echilibra pH-ul pielii.

Ţine răceala la distanţă!

Se pare că părul facial crescut sub bărbie şi gât ajută la creşterea temperaturii corporale, ferindu-vă astfel de viroze, răceli şi gripe.
Nu trebuie însă să neglijaţi simtomele şi să vă bazaţi doar pe barbă, ci să solicitaţi ajutorul medicului dacă simptomele nu dispar în decursul unei săptămâni.

Barba previne iritaţiile pielii

Bărbieritul înseamnă pentru majoritatea bărbaţilor iritaţii ale pielii, tăieturi şi piele uscată. De asemenea, “bărbieritul reprezintă de regulă principala cauză a infecţiilor bacteriene apărute în zona gurii”, este de părere Dr. Martin Wade, dermatolog la Clinica de îngrijire a pielii şi părului din Londra. Lama de ras poate fi de multe ori cauza apariţiei iritaţiilor, a părului crescut pe sub piele şi a foliculitei, o infecţie a firului de păr care cauzează roseaţa pielii, astfel că o barbă îngrijită poate preveni astfel de probleme.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”