Anticoncepţionalele: ce test trebuie făcut înainte de administrarea lor?

Descoperită în 1960, pilula contraceptivă a revoluţionat viaţa sexuală prin combinaţiile de hormoni care împidică apariţia unei sarcini. Medicina a evoluat şi anticoncepţionalele odată cu ea: dozele tot mai mici de hormoni din compoziţie au făcut ca pilulele cu progesteron şi estrogen să fie din ce în ce mai sigure pentru sănătate. Însă regulile administrării lor se menţin: trebuie recomandate de ginecolog, după un control riguros.
  • Publicat:
Anticoncepţionalele: ce test trebuie făcut înainte de administrarea lor?

Descoperită în 1960, pilula contraceptivă a revoluţionat viaţa sexuală prin combinaţiile de hormoni care împidică apariţia unei sarcini. Medicina a evoluat şi anticoncepţionalele odată cu ea: dozele tot mai mici de hormoni din compoziţie au făcut ca pilulele cu progesteron şi estrogen să fie din ce în ce mai sigure pentru sănătate. Însă regulile administrării lor se menţin: trebuie recomandate de ginecolog, după un control riguros. 

Doctorii ne-au tot spus că persoanele de peste 35 de ani, care fumează şi au în familie un risc de tromboză trebuie să se ferească de aceste pilule.

Acum, specialiştii geneticieni vorbesc despre un test care ar trebui făcut de TOATE femeile înainte de a recurge la anticoncepţionale. “Toate femeile ar trebui să se testeze pentru trombofilie, mai ales dacă în familia lor există istoric de tromboze venoase, trombembolism pulmonar, accidente vasculare cerebrale, infarct miocardic acut. În urma acestor teste genetice, ele află daca au moştenit mutaţii la nivelul factorilor implicaţi în coagularea sângelui şi astfel care este riscul de a dezvolta accidente trombotice” , spune medicul Cristina Ailenei, specialist în cadrul Genetic Center.

Contraceptivele orale favorizează apariţia cheagurilor de sânge, adică au efect pro-trombotic  – de aici îngrijorarea experţilor în medicină genetică. “Imaginaţi-vă sistemul circulator ca o balanţă care trebuie menţinută în echilibru. Un taler al balanţei este reprezentat de riscul de hemoragie şi celălalt taler de riscul de coagulare a sângelui. Contraceptivele înclină balanţa în favoarea trombozei, adică a coagulării. Acest echilibru între hemoragie şi tromboză este menţinut de o serie de factori: proteine, enzime, vitamine, etc., molecule care sunt sintetizate de gene. Dacă aceste gene au suferit mutaţii şi nu îşi mai pot îndeplini funcţiile, apar probleme”, explică geneticianul Cristina Ailenei.

În cazul depistării unui risc de tromboză, femeile trebuie să se orienteze spre alte metode contraceptive. Dacă iau pilule în continuare, riscă decesul. Aşadar, depistarea mutaţiilor genetice pentru tromboză poate salva viaţa multor femei. Chiar dacă moştenirea genetică nu poate fi ştearsă din organism, aceste persoane îşi pot menţine starea de sănătate evitând, alături de pilulele contraceptive, fumatul, excesul ponderal, colesterolul crescut şi sedentarismul.

Concluzia geneticienilor în privinţa contraceptivelor? “Decizia administrării anticoncepţionalelor trebuie bine cântărită – inclusiv în cazurile în care aceste pilule se dau în scop terapeutic pentru ovare polichistice sau endometrioză –  şi trebuie luată în funcţie de rezultatele testelor genetice pentru trombofilie”, conchide dr. Cristina Ailenei.

La ora actuală, administrarea de anticoncepţionale poate regla ciclul menstrual, poate scădea riscul de cancer, de chist ovarian, şi poate ameliora aspectul tenului. 

Urmărește CSID.ro pe Google News
4 obiceiuri care ne grăbesc moartea
4 obiceiuri care ne grăbesc moartea
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân