Ai pistrui şi vrei să scapi de ei? Iată ce ar trebui să faci

În timp ce anumiţi oameni îmbrăţişează cu drag aspectul pistruiat, cererile pe piaţă sunt din ce în ce mai mari pentru scoaterea sau ameliorarea aspectului acestora. Şi totuşi, pistruii oferă un aspect unic pielii, deşi necesită o atenţie specială. Iată care sunt regulile de bază pentru persoanele pistruiate!
  • Publicat:
Ai pistrui şi vrei să scapi de ei? Iată ce ar trebui să faci

În timp ce anumiţi oameni îmbrăţişează cu drag aspectul pistruiat, cererile pe piaţă sunt din ce în ce mai mari pentru scoaterea sau ameliorarea aspectului acestora. Şi totuşi, pistruii oferă un aspect unic pielii, deşi necesită o atenţie specială. Iată care sunt regulile de bază pentru persoanele pistruiate!


Pistruii nu reprezintă în esenţă niciun risc pentru sănătate. Aceştia sunt inofensivi, în general nefiind şi nedevenind canceroşi pe parcursul timpului. Chiar şi aşa, pentru a ţine aspectul lor sub control, este bine să avem o rutină de îngrijire, în special de-a lungul verii sau iarna când este zăpadă (razele soarelui accentuându-i).

Din moment ce nu ne putem schimba propria componentă genetică ce dă naştere pistruilor, principalele măsuri de prevenire au ca scop evitarea expunerii constante la soare şi utilizarea cremelor cu protecţie solară:

• utilizarea de protecţie solară cu SPF  (factor de protecţie solară) 50,
• utilizarea de pălării cu margini late (3-4 cm),
• îmbrăcăminte de protecţie (cămăşi, mâneci lungi, pantaloni lungi),
• evitarea orelor de vârf pentru expunerea la soare, vara, de la 10 până la ora 16

Sunt mai multe metode disponibile pentru a ajuta la deschiderea sau reducerea apariţiei pistruilor. Frecvent, poate fi necesară o combinaţie multiplă de tratamente pentru rezultate eficiente.

Creme pentru albit: produsele care conţin hidrochinonă şi acid kojic pot fi achiziţionate cu şi fără prescripţie medicală. Concentraţiile mai mari de hidrochinonă (peste 2%) necesită prescripţie medicală. Aceste produse pot ameliora nuanţa pistruilor în cazul în care sunt aplicate în mod consecvent pe o perioadă de câteva luni. Cremele sunt eficiente în combinaţie cu evitarea soarelui şi aplicarea cremelor cu protecţie solară.
Retinoidele: uneori, utilizate în combinaţie cu alte creme de albire, tretinoin (vitamina A, Retin-A), tazarotene (Tazorac) şi adapalen (Diferin), de asemenea, pot ajuta la ameliorarea aspectului pistruilor atunci când sunt aplicate în mod consecvent pe o perioadă de câteva luni.
Criochirurgia: reprezintă o îngheţare uşoară cu azot lichid în cabinetul medical ce poate fi utilizată pentru a trata anumite tipuri de pistrui. Nu toate zonele pielii răspund la această formă de terapie.
Tratamentul cu laser: mai multe tipuri de lasere pot ajuta la ameliorarea şi reducerea apariţia pistruilor în condiţii de siguranţă şi în mod eficient. La fel ca criochirurgia, aceasta este o procedură simplă şi sigură, cu o rată mare de succes şi un risc scăzut de cicatrici sau modificări de culoare a pielii.
Photofacials sau tratamente cu lumină intens pulsată sunt o altă metodă pentru a ameliora şi/sau elimina pistruii.
Peelingul chimic poate ajuta şi el la ameliorarea pistruilor şi îmbunătăţirea pigmentării neregulate.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”