Aftele bucale, semn de intoleranta la gluten

Boala celiaca este o tulburare autoimuna, ce afecteaza intestinul subtire si este provocata de intoleranta la gluten.
  • Publicat:
Aftele bucale, semn de intoleranta la gluten
Aftele bucale, semn de intoleranta la gluten

Te supara mereu aftele bucale? Nu ai scapat bine de una, ca te-ai si trezit cu alta? Frecventa cu care apar te-au pus pe ganduri? Ei bine, ai toate motivele de ingrijorare! Cercetatorii iraniei de la Tehran University of Medical Sciences spun ca acestea sunt caracteristicile unei boli determinate de sensibilitatea la gluten, enteropatia glutenica sau boala celiaca.

Ce inseamna boala celiaca?

Aceasta este o tulburare autoimuna, ce afecteaza intestinul subtire si este provocata de intoleranta la gluten. Ingestia glutenului alimentar determina aparitia unor leziuni la nivelul intestinului subtire, care perturba absorbtia normala a nutrientilor din alimente, in special a calciului, fierului, grasimilor si folatilor.

Glutenul este o proteina de origine vegetala, ce se gaseste in grau, orz, secara si ovaz. In urma cercetarilor, oamenii de stiinta iranieni au ajuns la concluzia ca stomatita aftoasa ar putea fi uneori singura manifestare a intolerantei la gluten.

Aftele sunt ulceratii ce apar la nivelul mucoasei bucale, sunt dureroase, prezinta depozite albe sau galbui si sunt inconjurate de o zona rosie. Au tendinta de recidiva in special perioadele de stres si sunt asociate cu infectiile virale si alergiile alimentare.

Cand ar trebui sa te ingrijorezi?

Specialistii spun ca se pune problema existentei enteropatiei glutenice atunci cand leziunile bucale iti apar de cel putin trei ori pe parcursul unui an. In plus, leziunile bucale nu se vindeca in urma tratamentelor medicamentoase (cu corticosteroizi, tetraciclina sau colchicina).

Acestea insa nu sunt singurele indicii care confirma prezenta bolii, fiind necesare si teste de sange.

Statisticile arata ca boala apare cu precadere la persoanele tinere, in jurul varstei de 27 de ani si nu se manifesta pe o perioada mai lunga de 4,5 ani. Acestora li se recomanda sa elimine complet glutenul din alimentatie.
 

Citeste si Alergiile si intolerantele alimentare
 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Puterea undelor radio
Puterea undelor radio
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”