Află totul despre aparatele dentare

Având în vedere că aproximativ 2% din populaţia globului au dinţii perfecţi, trebuie să ne îngrijorăm atunci când aspectul estetic al danturii noastre are de suferit. Îndreptarea dinţilor nu reprezintă doar estetica. Principalul punct care se urmăreşte într-un tratament ortodontic este obţinerea unei funcţionalităţi corecte. Alfă totul despre aparatele dentare
  • Publicat:
Află totul despre aparatele dentare

Zâmbetul perfect, dinţii albi imaculat promovate de actorii de la Hollywood frustrează milioane, dacă nu miliarde de oameni. Ce este de făcut dacă natura ne ne-a înzestrat cu dinţi de reclamă?

Am stat de vorbă cu dr. Emilia Gheorghiu Milicin, medic primar ortodont pentru a afla ultimele soluţii în materie de îndreptarea dinţilor şi aparate dentare.

CSÎD: Nu ne-am născut cu o dantură impecabilă. Ce putem face?

Dr. Emilia Gheorghiu Milicin: Să lăsăm specialiştii să îşi facă treaba. Din fericire, aşa cum există specialişti în medicină (cardiologi, gastroenterologi, dermatologi, etc.), aşa sunt şi specialişti în ortodonţie. Un specialist în ortodonţie şi ortopedie dentofacială este expert în mişcarea dinţilor, poate ajuta oasele să crească corect şi poate lucra cu pacientul să ajute dinţii să rămână în poziţia corectată. În colaborare cu medici specialişti endodonţi, parodontologi, implantologi, proteticieni, chirurgici maxilo-faciali, chiar şi în cazul adulţilor această imagine de Hollywood poate fi obţinută, în concordanţă cu funcţionalitatea aparatului dento-maxilar.

CSÎD: Pentru mulţi, aparatul dentar a devenit astăzi un accesoriu şic. Când este cazul să-l purtăm?

Dr. Emilia Gheorghiu Milicin: Având în vedere că aproximativ 2% din populaţia globului au dinţii perfecţi, trebuie să ne îngrijorăm atunci când aspectul estetic al danturii noastre are de suferit. Îndreptarea dinţilor nu reprezintă doar estetica. Principalul punct care se urmăreşte într-un tratament ortodontic este obţinerea unei funcţionalităţi corecte. Dacă funcţionează bine, este şi frumos, însă acest lucru nu se aplică şi invers. Dacă este frumos nu înseamnă neapărat că este şi funcţional. O vizită la medicul ortodont ne poate indica dacă este cazul sau nu să urmăm un tratament ortodontic.
Din fericire pe de-o parte şi din nefericire pe de altă parte, dinţii se mişcă toată viaţa. Astfel că dinţii aflaţi în poziţie incorectă precum şi muşcătura incorectă se pot corecta la orice vârstă, copil sau adult. Problemele de ortodonţie se pot rezolva mult mai uşor în perioada copilăriei, în perioada de creştere, dar nu este exclusă remedierea lor şi în perioada adultă.
Principalele probleme ortodontice care pot apărea în perioada adultă sunt: probleme parodontale, cum ar fi retracţii ale gingiei, apariţia sensibilităţii dinţilor lângă gingie, tocirea dinţilor, pierderea osoasă graduală cu apariţia mobilităţii dinţilor şi la un moment dat pierderea acestora; probleme ale articulaţiei temporomandibulare cu manifestări diferite: dureri de cap până la migrene, dureri de ureche, dureri la nivelul gâtului, dureri la nivelul ochilor sau dureri cervicale. Asfel de situaţii mai complicate necesită cooperarea medicului ortodont cu alţi medici specialişti, cum ar fi: paradontolog, implantolog, chirurg maxilo-facial, posturolog, protetician.

CSÎD: Care este vârsta ideală pentru a corecta dinţii strâmbi?

Dr. Emilia Gheorghiu Milicin: Vârsta ideală pentru primul control corect la medicul ortodont este între 5 şi 6 ani. Problema frecventă cu care se confruntă copiii între 3 şi 11 ani este lipsa de spaţiu, întrucât dinţii permanenţi nu au loc, fiind mai mari decât cei de lapte, aceştia vor ieşi fie în faţă, fie în spatele spaţiului, fie strâmbi. Acest lucru poate fi cauzat de respiraţia incorectă, creşterea insuficientă a maxilarelor, prezenţa polipilor, a amigdalelor hipertrofice, a obiceiurilor de sugere de deget şi de introducere a diverselor obiecte în gură, deformând oasele. O altă cauză poate fi genetica.  40-50% dintre cazurile de lipsă de spaţiu sunt ereditare, restul fiind dobândite dintr-o nefuncţionare corectă a sistemului respirator, de deglutiţie şi a obiceiurilor vicioase.
Apariţia dinţilor permanenţi face ca vizita la ortodont să se facă de către copiii între 12 şi 16 ani. Consultaţia la vârstă mică permite medicului ortodont să determine vârsta optimă de începere a tratamentului. Tratamentul făcut mai devreme poate elimina deciziile drastice. În anumite cazuri, obţinerea unor rezultate satisfăcătoare nu se mai pot obţine dacă oasele feţei au terminat de crescut. Cu tratamente mai simple făcute la timp, copilul poate fi scutit de purtarea pe o perioadă lungă de timp a brackeţilor.
Adulţii pot fi trataţi la orice vârstă atât timp cât gingiile şi osul alveolar în care sunt implantaţi dinţii sunt sănătoşi.

CSÎD: Cât de mare este perioada în care trebuie să porţi un aparat dentar? Depinde de afecţiune?

Dr. Emilia Gheorghiu Milicin: Durata unui tratament ortodontic variază între 6 luni şi 2 ani, în funcţie de tipul de tratament ales împreună cu medicul ortodont şi în acelaşi timp de vârsta pacientului. Copiii pot beneficia în perioada de creştere de un tratament ortopedic care diminuează perioada de tratament ortodontic efectiv sau chiar îl elimină.
Beneficiul cel mai important este o muşcătură corectă, care este mai puţin expusă la formarea cariilor, a fracturilor dentare, a problemelor parodontale, ajutând astfel la funcţionarea corectă a aparatului dento-maxilar şi mai departe a întregului organism (digestie, postură, evitarea infecţiilor generalizate cu focar de plecare de la nivelul cavităţii bucale). De aceea, este foarte important ca tratamentul să se facă în mod corect.

CSÎD: Ce noutăţi sunt în acest domeniu?

Dr. Emilia Gheorghiu Milicin: Noutăţile în acest domeniu ţin de evoluţia tehnică pe parte de IT, deci de tehnologizare şi personalizare a tratamentului ortodontic, care implică scanarea dinţilor şi corelată cu o tomografie computerizată duce la scurtarea tratamentului ortodontic cu 3-4 luni şi la eficientizarea acestuia datorită predictibilităţii mai mari a tratamentelor ortodontice.

CSÎD: Este dureros să porţi aparat dentar?

Dr. Emilia Gheorghiu Milicin: Tratamentul ortodontic este în cea mai mare parte nedureros. Putem vorbi doar de o tensiune la nivelul dinţilor care nu are însă caracterul unei dureri, după activeările aparatului ortodontic. În funcţie de toleranţă la durere a fiecărei persoane se poate ajunge la o durere uşoară, sâcâitoare care cedează la un analgezic uşor. Această perioadă poate ţine de la 2 la 4 zile după fiecare activare.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”