Afecţiunile de care te poţi îmbolnăvi dacă nu îţi tratezi tiroida

Bolile tiroidiene pot fi ţinute sub control, dar este foarte important ca acestea să fie depistate în stadiu incipient.Nediagnosticate, aceste afecţiuni nu doar că afectează psihicul pacienţilor, ci le cauzează şi afecţiuni cardiovasculare.
  • Publicat:
Afecţiunile de care te poţi îmbolnăvi dacă nu îţi tratezi tiroida

Tiroida este o glandă în formă de fluture situată la baza gâtului, în faţa traheei şi este esenţială în buna funcţionare a organismului. Şi asta pentru că hormonii tiroidieni influenţează consumul de energie, temperatura corpului şi ritmul bătăilor inimii.

Numărul pacienţilor cu afecţiuni tiroidiene din România s-a triplat în ultimii 6 ani. Medicii cred că atât femeile, cât şi bărbaţii de peste 35 de ani trebuie să-şi testeze anual nivelul de TSH din sânge.  

Nediagnosticate, aceste afecţiuni nu doar că afectează psihicul pacienţilor, ci le cauzează şi afecţiuni cardiovasculare. „Românii sunt obişnuiţi să nu se simtă bine. Oboseala care durează mai multe zile, irascibilitatea şi episoadele de anxietate nu sunt şi nici nu ar trebui să fie tratate ca şi cum ar fi o normalitate. Normal este să ne simţim bine.

Bolile tiroidiene pot fi ţinute sub control, dar este foarte important ca acestea să fie depistate în stadiu incipient. De aceea, insist ca pacienţii să-şi testeze periodic, de la an la an, nivelul de TSH din sânge”, spune dr. Rodica Petriş, doctor medic specialist în Endocrinologie.

De multe ori însă, pacienţii confundă simptomele bolilor tiroidiene cu efectele negative ale stilului de viaţă. Acestea includ:

  • Fluctuaţii de greutate;
  • Constipaţie;
  • Oboseală cronică (starea de oboseală ce durează mai mult de 6 luni, însoţită de dureri ale muşchilor, migrene şi probleme ale digestiei);
  • La femei, ciclu menstrual neregulat şi scăderea libidoului;
  • Depresie;

Atât secreţia scăzută de hormoni tiroidieni (hipotiroidia), cât şi cea ridicată (hipertiroidia) afectează în primul rând metabolismul pacientului. De aceea, afecţiunile tiroidiene cauzează cel mai des boli ale sistemului cardiovascular (HTA, arteroscleroza) şi duc la mărirea riscului de accident cardiovascular. De asemenea, şi tulburările psihice bipolare sunt asociate cu bolile endocrinologice.

Pentru a preveni această afecţiune, medicii de familie trebuie să le recomande pacienţilor să-şi facă investigaţii endocrinologice. „Înainte de a pune diagnosticul, medicii de familie trebuie să se asigure că problemele pe care le reclamă pacientul nu sunt, de fapt, semne ale bolilor tiroidiene.

De aceea, cred că este foarte important ca pacienţii care prezintă simptomele acestor afecţiuni şi care nu trec printr-o perioadă agitată să li se recomande investigaţii endocrinologice amănunţite.”, spune dr. Rodica Tănăsescu, preşedintele Societăţii Române de Medicină a Familiei.

Cum putem preveni apariţia bolii

  • De cele mai multe ori, „ceea ce simţi poate fi din vina” tiroidei. Fluctuaţiile în greutate, iritabilitatea, anxietatea şi oboseala cronică sunt semne că trebuie să te adresezi medicului tău pentru un control amănunţit;
  • Analiza nivelului de TSH din sânge este esenţială în detectarea problemelor tiroidiene;
  • După vârsta de 35 de ani, atât femeile, cât şi bărbaţii, ar trebui să-şi facă un control al glandei tiroide 
Urmărește CSID.ro pe Google News
Simona TUDORACHE
Simona Tudorache este jurnalist şi redactor al site-ului "Ce se întâmplă, doctore?", având în portofoliu articole şi interviuri cu medici, nutriţionişti şi specialişti în activitate fizică. De asemenea, Simona Tudorache este preocupată şi de zona de lifestyle sănătos, intervievând vedete ...
citește mai mult
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”