Adenomul de prostată: cauze, simptome, tratament

Afecţiunile prostatei sunt unele dintre cele mai frecvente boli ale sexului masculin. În România, peste 30% dintre bărbaţii cu vârsta peste 60 de ani suferă de adenom de prostată – hipertrofie benignă a prostatei, iar pentru cei de 80-85 de ani, riscul apariţiei acestuia creşte până la 90%.
  • Publicat:
Adenomul de prostată: cauze, simptome, tratament

Afecţiunile prostatei sunt unele dintre cele mai frecvente boli ale sexului masculin. În România, peste 30% dintre bărbaţii cu vârsta peste 60 de ani suferă de adenom de prostată – hipertrofie benignă a prostatei, iar pentru cei de 80-85 de ani, riscul apariţiei acestuia creşte până la 90%.

În acelaşi timp, în cazul tinerilor, cea mai comună problemă este cea a apariţiei prostatitei, caracterizată prin inflamarea prostatei.

Prostata este glanda anexă a aparatului genital masculin ce îndeplineşte funcţii vitale în organism şi simultan reprezintă cel mai vulnerabil organ al patologiei masculine.
În contextul în care până în 2015 este prevăzută o creştere continuă a numărului de pacienţi afectaţi de adenomul de prostată (până la 550.000 de cazuri), informarea în legătură cu simptomatologia şi metodele de tratament ale acestei boli este o măsură esenţială de care orice bărbat trebuie să ţină cont.

Adenom de prostată – cauze şi simptome

Cauzele apariţiei adenomului de prostată nu sunt definite în mod clar, însă în cele mai multe cazuri apariţia acestuia este însoţită de dereglarea nivelului de testosteron.

„Manifestările adenomului de prostată pot coincide cu simptomele altor boli. Astfel, în funcţie de stadiul de evoluţie clinică, există 3 etape definitorii: faza de tulburări premonitorii, caracterizată prin probleme moderate în timpul micţiunii, faza de stagnare vezicală fără distensie (n.r întindere, umflare) însoţită de greutate în iniţierea micţiunii şi prelungirea timpului de urinare şi faza de stagnare vezicală cu distensie, în cazul căreia simptomele prezente sunt însoţite şi de pierderea involuntară a urinei şi instalarea insuficientei renale”, explică dr. Vitalie Mogoreanu, medic specialist urolog în cadrul Spitalului Sf. Constantin din Braşov.

Alte simptome ce semnalează adenomul de prostată sunt:

  • Senzaţia de golire incompletă a vezicii urinare
  • Nocturia – urinarea frecventă în timpul nopţii
  • Stare de somnolenţă cauzată de nocturie
  • Jetul urinar este slab şi întrerupt
  • Senzaţie de durere şi usturime în timpul urinării

Evoluţia simptomelor diferă de la un pacient la altul şi de multe ori poate alterna între perioade cu manifestări intense şi perioade de ameliorare sau dispariţie temporară a simptomelor.

Adenom de prostată – metode de tratament

Este important de ştiut că evoluţia adenomului de prostată trece prin 3 stadii:  de la adenom de prostată microscopic, la adenom de prostată macroscopic până la manifestarea clinică a acestei boli.

În funcţie de fiecare fază, simptomele şi tratamentul diferă. Astfel, în primele 2 stadii, de cele mai multe ori se poate recomanda doar tratament medicamentos şi de supraveghere, cu rolul de a ameliora simptomatologia acestei afecţiuni.

În cazul evoluţiei bolii, este nevoie de intervenţie chirurgicală. Una dintre cele mai eficiente metode atât de diagnosticare, dar şi de eliminare a ţesutului adenomului de prostată o reprezintă Electrovaporizarea bipolara cu plasmă a prostatei în mediul salin – TURis.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”