Acneea – cauze, prevenire şi remedii

Există câteva afecţiuni medicale cu care fiecare om se confruntă cel puţin o dată în viaţă. Una dintre cele mai frecvente rămâne acneea: la orice vârstă, dar în special în perioada adolescenţei, cu precădere pe suprafaţa tenului. Inestetice, dar şi incomode pentru întregul organism, coşurile trebuie înlăturate, dar nu înainte de a ştii totul despre ele.
  • Publicat:
Acneea – cauze, prevenire şi remedii

Există câteva afecţiuni medicale cu care fiecare om se confruntă cel puţin o dată în viaţă.

Una dintre cele mai frecvente rămâne acneea: la orice vârstă, dar în special în perioada adolescenţei, cu precădere pe suprafaţa tenului. Inestetice, dar şi incomode pentru întregul organism, coşurile trebuie înlăturate, dar nu înainte de a ştii totul despre ele.
 

Acneea – cauze

În cele mai multe cazuri, acneea este produsul unor pori înfundaţi, o afecţiune a epidermei apărută ca urmare a unei hipersecreţii a glandelor sebacee.

Pe faţă, pe gât şi pe spate se regăsesc cele mai multe glande sebacee care au capacitatea de a produce o substanţă uleioasă, numită sebum, ce ajută pielea să fie impermeabilă şi, în plus, o ajută să nu se usuce.

Apoi, trebuie să ştim că acneea nu este cauzată de infecţii, dar cu toate astea infecţiile pot înrăutăţi situaţia.

Astfel, acneea este rezultatul unor factori multipli precum celulele de piele moarte, sebumul în exces, înmulţirea bacteriilor şi o componentă hormonală.

Acneea şi impactul ei asupra vieţii sociale

Cum bine ştim, acneea nu cauzează numai un disconfort fizic, ea poate avea un impact major şi asupra vieţii sociale. Mai ales asupra tinerilor, foarte preocupaţi de aspectul lor fizic.

Din pricina acneei se pot simţi stânjeniţi, tind să evite contactele vizuale, se retrag, uneori până la izolare. Din teama de a nu fi respinşi şi evaluaţi negativ, tind să ezite interacţionarea, mai ales cu persoane de sex opus, pentru că se simt neîncrezători.

Acneea – cum o prevenim?

Prima regulă frumuseţii este: un ten curat şi luminos care poate respira. Pentru aceasta trebuie curăţat atât dimineaţa, cât şi seara cu o loţiune specială pentru tipul de ten pe care îl ai.

Evită săpunul, oricât de fin ar fi, acesta tot usuca pielea fetei. Apoi, aplică o loţiune tonică şi hidratează pielea cu cremă. De preferat ar fi ca aceste produse pentru îngrijire să fie recomandate de medicul dermatolog.

Apoi, pentru a menţine igiena feţei este important să schimbi de două ori pe săptămână aşternutul. Pe faţa de pernă rămân microbi, transpiraţie şi, tocmai de aceea, este esenţial să o speli des şi la temperaturi cât mai ridicate.
În plus, pernele şi pătura trebuie scuturate şi aerisite zilnic afara pentru a îndepărta măcar o parte din microorganismele adunate.

Dr. Anca Dobos, medic primar dermato-venerologie, ne sfătuieşte: “Atunci când acneea se înrăutăţeşte în ciuda menţinerii igienei locale este bine să mergem la dermatolog”.

Tratamentul acneei, complex şi individualizat

“Fiecare tratament se individualizeaza si raspunde diferit, de aceea si rezultatele pe acelasi tip de acnee pot fi diferite de la individ la individ, in functie de factori generali, hormonali, genetici sau constitutionali.

Tratamentul este unul complex si se individualizeaza in functie de forma clinica, extinderea, vechimea, tratamentele anterioare sau dupa varsta pacientului.

Astfel ca, paleta de tratament cuprinde: antibiotice locale sau generale, bactericide locale, hormone sau retinoizi. Toate acestea se iau numai sub directa indrumare a medicului” ne mai explica dr. Anca Dobos.

Printre cele mai noi tratamente puse la dispozitia pacientilor se numara: laserele chirurgicale si terapia cu lumina (IPL, UV sau LED). In acest fel, ramane la alegerea medicului dermatolog daca mai adauga solutii locale sau tratamente cu tablete pe cale generala.

Acneea – tratamente naturiste

Acneea poate fi combătută sau prevenită şi cu ajutorul unor tratamente naturale pregătite chiar la tine acasă. În primul rând, uleiurile esenţiale sunt extrem de benefice: uleiul de levăţică, de cuişoare, de arbore de ceai.

Apoi, nelipsita miere: scorţişoară măcinată amestecată cu miere până obţii la o pastă pe care o poţi aplica peste noapte.

Tot mierea poate fi amestecată cu pulbere de nalbă pentru o mască care se aplică în perioada premenstruală.

De asemenea, faţa se poate spăla şi cu ceai de gălbenele concentrat sau cu ceai de urzică. Ceaiul de urzică sau de gălbenele se poate consuma de 2 pe zi, timp de câteva săptămâni.

Nici laptele de capră nu este mai puţin benefic – amestecat cu nucşoară trebuie aplicat pe zona cu coşuri, prin tamponare.

Un produs ce poate fi folosit zilnic, cu efecte pozitive asupra tenului şi împotriva coşurilor, este săpunul cu sulf.

Coaja de portocală, lămâia, usturoiul, castravetele sau sucul de coriandru şi mentă sunt alte tratamente naturiste pentru zonele afectate de acnee.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Dragomir - Redactor
De-a lungul timpului redactor la mai multe publicații de lifestyle sau copywriter, Bianca este autoarea cărții „Toți câinii aleargă după fluturi” și, de curând, studentă în cadrul Masterului de Antropologie al SNSPA. Uneori mai schițează poeme, alteori visează cum, într-o zi, va ...
citește mai mult
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”