7 alimente despre care nu ştiai că au gluten

Dacă ai boala ceiacă sau celiachia (o boală digestivă care afectează intestinul subţire, împiedicând absorţia de substanţe hrănitoare din alimente) te numeri printre acele personae care nu pot tolera proteina numită gluten, care poate fi găsită în gâu, secară, orz şi, posibil, în ovăz.
  • Publicat:
7 alimente despre care nu ştiai că au gluten

Dacă ai boala celiacă sau celiachie (o boală digestivă care afectează intestinul subţire, împiedicând  absorţia de substanţe hrănitoare din alimente) te numeri printre acele persoane care nu pot tolera proteina numită gluten, care poate fi găsită în gâu, secară, orz şi, posibil, în ovăz.

E de la sine înţeles că pâinea, prăjiturile şi berea trebuie să nu conţină gluten pentru a putea face parte din meniul tău. Dar, ai grijă, glutenul se poate găsi şi alte alimente la care nu te gândeşti în mod obişnuit. Ba chiar anumite vitamine, suplimente alimentare şi medicamente îl pot conţine, aşa că ar fi bine să citeşti cu atenţie etichetele.

Sosul de soia
Te-ai gândit probabil că este făcut doar din seminţe de soia, dar sosul de soia are în compoziţie şi grâu. Nu-ţi face griji, există pe piaţă o varietate de produse de acest gen fără gluten.

Murăturile
Ai grijă că unele branduri folosesc oţet din orz în procesul de fabricare.

Hot dogul
Ok, ştii că trebuie să eviţi chifla, dar ce te faci cu carnea? Uneori, atât crenvurştii cât şi sosurile pot avea în compoziţie gluten provenit din grâu.

Acadelele
Printre ingredientele pe care acestea le conţin se numără şi făina de grâu, dar poţi opta şi pentru variante fără gluten.

Hamburgerii vegetarieni
Chiar dacă sunt făcuţi în casă, aceştia pot conţine gluten.

Dressingul pentru salată
Cel mai probabil, sosurile pentru salate conţin un fel de agenţi de îngroşare şi o parte dintre ei conţin gluten. Ai grijă la produsele cu amidon, pentru că acesta este un derivat din grâu.

Chipsurile cu arome

Acestea au gust datorită unor procese care implică şi ingrediente precum grâul, secara şi orzul.

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Raluca Cristea
Raluca Cristea este jurnalist şi redactor al site-ului “Ce se întâmplă, doctore?”, având drept domenii de interes pe care le acoperă sănătatea, frumuseţea şi medicina naturistă. Raluca Cristea realizează materiale de interes pentru publicul larg având drept surse specialişti de top ...
citește mai mult
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”