Suplimentele periculoase pentru ficat. Nu le lua ca pe bomboane!

Există multe alimente care contribuie la îmbolnăvirea ficatului, însă câteva categorii sunt extrem de periculoase. De asemenea, mai sunt şi alte obiceiuri pe care oamenii le au frecvent şi care duc în timp la instalarea bolilor hepatice, cum ar fi administrarea abuzivă de suplimente sau medicamente.
  • Publicat:

Credeai că doar consumul excesiv de alcool îţi îmbolnăveşte ficatul? Te înșeli! La fel de nocive sunt dulciurile, alimentele bogate în grăsimi trans, dar și suplimentele sau pastilele luate fără recomandarea medicului, scrie webmd.com.

Printre semnele care pot indica o suferință a ficatului se numără: urina de culoare închisă, febra, diareea, mâncărimile pe corp, colorarea în galben a pielii și a albului ochilor, durerile de cap, lipsa poftei de mâncare, greața, durerile în partea dreaptă a abdomenului, vărsăturile, scăderea în greutate și scaunele albe sau gri. Dacă ai astfel de simptome, nu întârzia vizita la medic. Bolile de ficat pot fi tratate, cu condiția să fie descoperite la timp!

Află mai jos care sunt principalele cauze ce pot favoriza îmbolnăvirea ficatului.

Mănânci prea multe dulciuri

Prea mult zahăr nu înseamnă doar risc crescut de carii, ci şi probleme cu ficatul. În special fructoza este greu de asimilat, fiind transformată în grăsime care se depune pe organe, cauzând ficatul gras.

Studiile arată că zahărul în exces este la fel de periculos pentru ficat precum consumul de alcool, chiar dacă nu ai probleme cu greutatea.

O altă categorie de alimente cărora nu prea le acordăm atenția cuvenită, pentru că le considerăm, în mod greșit, sănătoase, sunt compoturile de fructe, gemurile, dulcețurile. Toate acestea sunt pline de zahăr – atât zahăr din trestie de zahăr, cât și fructoză naturală din fruct – nociv pentru ficat.

Aruncă o privire pe eticheta unui astfel de produs și vei vedea cantitatea imensă de carbohidrați (adică de zaharuri) pe care o conține.

Aşadar, redu consumul de dulciuri, produse de patiserie, bomboane, dar şi băuturi carbogazoase îndulcite cu fructoză sau zahăr, inclusiv energizantele!

Iei prea multe suplimente

Chiar dacă sunt naturale, astfel de suplimente nu trebuie luate după ureche sau în exces, pentru că pot îngreuna misiunea ficatului, ceea ce duce la hepatită sau chiar insuficienţă hepatică. În special suplimentele cu vitamina A sunt periculoase pentru ficat.

Totodată, este posibil ca și anumite suplimente pe bază de plante să fie nocive pentru ficat, mai ales dacă sunt luate pe termen lung. Printre acestea se numără suplimentele pe bază de aloe vera, kava, cohoș negru, crușin american, chaparral, tătăneasă sau ephedra.

Din acest motiv, consultă-te întotdeauna cu medicul înainte să iei suplimente de orice fel, pentru a şti precis dacă îţi sunt indicate şi în ce dozaj.

Nu faci mişcare

Sedentarismul este principala cauză a obezităţii, urmată de alimentaţia nesănătoasă. Iar obezitatea este un factor de risc major în apariţia bolii ficatului gras nonalcoolic (steatohepatită), care se manifestă prin umflarea ficatului, întărirea acestuia şi formarea de ţesut cicatrizant (ciroză).

Eşti mai predispus riscului de a dezvolta această problemă dacă eşti supraponderal sau obez, de vârstă mijlocie şi suferi şi de diabet.

Vestea bună este că astfel de afecţiuni hepatice pot fi prevenite prin exerciţii zilnice şi un regim alimentar sănătos, fără grăsimi şi zahăr în exces.

Iei analgezice ca pe bomboane

La orice mică durere de cap, de dinţi sau de spate dai buzna la dulăpiorul cu medicamente, în căutarea unor pastile care să te scape de supărătoarele simptome? Să nu te miri dacă la analizele de sânge vei avea rezultate îngrijorătoare.

Luate frecvent, analgezicele (în special cele care conţin acetaminofen/paracetamol) îţi pot distruge ficatul.

Multe medicamente care se eliberează fără rețetă de la medic prezintă, printre reacțiile adverse, toxicitatea asupra ficatului. Între acestea se numără: acetaminofenul, antiinflamatoarele nesteroidiene, aspirina, ibuprofenul, naproxenul.

Dintre medicamentele cu potențial toxic pentru ficat care se eliberează doar pe bază de rețetă se numără: statinele, anumite antibiotice (amoxicilina, eritromicina), metotrexat, azatiopina, antifungicele, steroizii, medicamentele pentru gută și antiviralele folosite pentru tratamentul infecției cu HIV.

Chimioterapicele pot cauza, de asemenea, toxicitate la nivelul ficatului.

Încearcă să apelezi la alte metode pentru a elimina durerea sau, şi mai bine, descoperă cauza. De multe ori, poate fi vorba despre odihna insuficientă sau de stres, probleme pe care le poţi combate natural, fără ajutorul pastilelor.

Atenţie la grăsimile trans!

Multe alimente procesate sunt surse bogate în grăsimi trans, considerate de nutriţionişti adevărate bombe calorice, iar de medici, reale pericole pentru sănătate. Astfel de grăsimi sunt trecute pe etichetă drept „grăsimi parţial hidrogenate” şi sunt responsabile pentru acumularea în exces a kilogramelor, dar și a colesterolului, factori care contribuie la apariţia bolilor de ficat.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”