6 lucruri pe care trebuie să le faci dacă stai la computer toată ziua

Munca de birou poate fi dificilă din punct de vedere fizic - mai ales dacă presupune statul la birou în faţa unui computer întreaga zi. Pentru a evita durerile de spate, durerile de gât, problemele cu ochii şi alte afecţiuni introdu aceste mici modificări în rutina ta zilnică.
  • Publicat:
6 lucruri pe care trebuie să le faci dacă stai la computer toată ziua

Munca de birou poate fi dificilă din punct de vedere fizic – mai ales dacă presupune statul la birou în faţa unui computer întreaga zi. Pentru a evita durerile de spate, durerile de gât, problemele cu ochii şi alte afecţiuni introdu aceste mici modificări în rutina ta zilnică.

1. Îmbunăţeşte-ţi poziţia

Distanţa dintre ochii tăi şi monitor este foarte importantă. Dacă se află la o distanţă prea mare, pot apărea durerile de spate şi de gât, dacă este prea aproape poate apărea senzaţia de ochi uscaţi. Clipeşte cât mai des pentru a preveni uscăciunea şi iritarea ochilor. Încearcă să clipeşti lent la fiecare 20 de minute pentru a lubrifia ochii. Este recomandat ca distanţa dintre ochi şi monitor să fie cuprinsă undeva în intervalul 50 – 65 cm. Asigură-te că ecranul este poziţionat în aşa fel încât să priveşti uşor în jos.

2. Hidratează-te

Consumul de apă este esenţial pentru o stare bună de sănătate, dar pe lângă faptul că ajută la pierderea în greutate, o piele mai bună şi mai multă energie, vei avea un motiv în plus să te ridici din când de la birou şi să faci câteva pauze.

3. Alarma telefonului, noul tău aliat

La fiecare oră, setează-ţi alarma pe telefon sau pe computer. De fiecare dată când se declanşează alarma, ridică-te din scaun şi fă o plimbare prin birou. Şi mai bine este să faci o pauză de 20 de secunde pentru fiecare 20 de minute de muncă. Motivul este unul cât se poate de simplu: ochii tăi au nevoie de relaxare, iar cea mai bună metodă după ce te concentrezi câteva zeci de minute în monitor este să-i oferi o privelişte îndepărtată.

Pentru a te obişnui cu pauzele în care să faci puţină mişcare o dată la fiecare oră când te afli la birou, pune alarma telefonului să sune. Chiar şi două minute în care te ridici şi mergi pe distanţe scurte după 60 de minute de stat jos pot contracara efectele sedentarismului la serviciu.

4. Evită liftul

Dacă lucrezi într-o clădire fără etaj, poţi trece la următorul sfat. Dacă lucrezi la etajul doi sau trei, încearcă să urci pe scări cât mai des posibil. Parchează maşina mai departe de destinaţie, uită de lift şi foloseşte scările, ridică-te de pe scaun pentru a discuta cu un coleg. Când stai la birou zi de zi, fiecare minut de mişcare te ajută să îţ păstrezi muşchii în formă.

5. Măreşte Fontul

Un alt truc: măreşte fontul chiar dacă ai impresia că vezi foarte bine şi cu un font mai mic, întrucât ochii tăi vor parcurge mai uşor textul de pe ecran. Dacă fontul este prea mic, te vei chinui să vezi ceea ce conduce la dureri de cap şi ochi obosiţi.

6. Nu uita să-ţi odihneşti ochii

După ce pleci de la birou încearcă să îţi odihneşti ochii. După o zi de muncă, să te relaxezi uitându-te la serialul preferat sună tentant, dar ochii tăi au nevoie de o pauză. Muşchii ochilor obosesc, din cauza efortului constant de concentrare asupra ecranelor computerelor şi a privitului intens. Oftalmologii fac acum referire la o serie de simptome cunoscute ca sindromul privitului la calculator (SPC), care apare la cei care folosesc intens ecranele. Oftalmologii recomandă regula „20-20-20”. Priveşte în afara ecranului la fiecare 20 de secunde, apoi la un obiect aflat la o distanţă de cel puţin 20 de picioare (6 metri). Acest exerciţiu relaxează muşchii folosiţi pentru concentrarea asupra ecranului computerului.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”