Acneea la adulți: top 5 cauze. Dezechilibrele hormonale pot fi de vină

  • Publicat:
  • Actualizat:

Acneea la adulți poate avea numeroase cauze. Ca adult, te aştepţi ca acneea să aparţină deja de domeniul trecutului, însă nu e tocmai aşa. Se estimează că un adult din 5, cu vârste cuprinse între 25-44 de ani, se confruntă cu diferite forme de acnee, care sunt mult mai greu de tratat decât în adolescenţă.

Erupţiile acneice la vârsta maturităţii sunt cauzate de o serie de factori care pot fi însă foarte uşor de controlat, spre deosebire de acneea la pubertate, care este influenţată în mare măsură de explozia hormonală specifică vârstei.

Mai mult decât o problemă de ordin estetic, acneea la adulți poate afecta grav calitatea vieţii, putând duce frecvent la stări depresive, pierderea încrederii în sine, anxietate şi izolare.

Din ce cauze apare acneea la adulți 

Iată care sunt cele mai frecvente cauze ale acneei la vârsta adultă:

1. Atenţie mare la produsele cosmetice

Balsamul de păr, gelurile de bărbierit, cremele de faţă, loţiunile de protecţie solară şi toate celelalte produse pe bază de ulei pot înfunda porii. Astfel, pielea nu mai poate respira, existând riscul apariţiei coşurilor.

Pentru a preîntâmpina astfel de probleme, schimbaţi produsele de îngrijire a părului şi pielii cu produse dermatocosmetice noncomedogenice. Veţi simţi diferenţa pe piele!

În plus, nu abuzaţi de cosmetice, indiferent că sunt sau nu etichetate „nonconedogenice”, pentru că tocmai cantitatea mare de substanţe din aceste produse pot duce la apariţia acneei. Iar la sală încercaţi să evitaţi folosirea fondului de ten, pentru că transpiraţia oricum va anula orice scop al acestuia, iar combinaţia de chimicale şi transpiraţie va duce la apariţia bacteriilor pe suprafaţa pielii şi risc crescut de acnee.

2. Mâinile nu au ce căuta pe faţă

Obişnuiţi să staţi cu faţa-n palmă sau să vă scărpinaţi discret pe nas? Ori, şi mai rău, nu rezistaţi tentaţiei de a vă zgândări coşurile? Ei bine, ar trebui să renunţaţi la aceste obiceiuri pentru că  în acest mod este încurajată dezvoltarea bacteriilor şi apariţia infecţiei pe zonele cel mai predispuse.

De asemenea, ţineţi cont că stoarcerea coşurilor nu este deloc benefică şi poate face mai mult rău decât bine, crescând gradul de inflamaţie şi riscul de a rămâne cu cicatrici  permanente. Aşadar, faceţi tot posibilul să rezistaţi acestei tentaţii.

3. Transpiraţia nu face casă bună cu tenul curat

Dacă temperaturile crescute sau exerciţiile fizice intense v-au făcut să transpiraţi abundent, faceţi tot posibilul să vă ştergeţi cu un şerveţel uscat sau folosiţi spray-urile cu apă termală, deoarece toxinele eliberate prin transpiraţie se vor combina cu uleiurile naturale ale pielii iar dacă stagnează prea mult pe suprafaţa pielii şi vor duce la înfundarea porilor şi apariţia coşurilor.

De asemenea, schimbaţi-vă de hainele transpirate cât de curând posibil şi evitaţi-le pe cele mulate, pentru că transpiraţia favorizează apariţia coşurilor şi pe spate, piept sau alte zone ale corpului, nu doar pe faţă.

4. Evitaţi spălatul excesiv şi gelurile exfoliante

Spălatul excesiv cu săpunuri care conţin substanţe chimice agresive şi alcool nu fac decât să favorizeze apariţia acneei pentru că astfel pielea va secreta şi mai mult sebum pentru a compensa, astfel existând riscul crescut de apariţie a coşurilor. Este suficient să vă spălaţi pe faţă de 2 ori pe zi cu un săpun-cremă, aplicând mişcări circulare, blânde şi clătind apoi tenul cu apă călduţă, nu rece ca gheaţa sau foarte fierbinte.

De asemenea, mare grijă la gelurile şi loţiunile exfoliante, deoarece astfel de produse pot cauza iritatea şi inflamarea pielii, precum şi uscarea excesivă a acesteia.

5. Mai uşor cu stresul

Atunci când sunteţi stresaţi, organismul eliberează aşa-numitul hormon al stresului numit cortizol, care poate favoriza hiperproducţia de uleiuri naturale ale glandelor sebacee. Când acest sebum se combină cu celulele moarte şi bacteriile de pe suprafaţa pielii pot apărea coşuri şi puncte negre, sau acneea deja instalată poate fi agravată.

Tehnicile de respiraţie profundă şi exerciţiile fizice moderate pot ajuta semnificativ la reducerea stresului.

Alţi factori care contribuie la apariţia acneei la adulţi

Dacă veţi urma sfaturile de mai sus timp de cel puţin 2 luni, pielea dumneavoastră va arăta cu totul altfel. Însă, dacă rezultatele se lasă aşteptate iar igiena deficitară nu poate fi incriminată de apariţia coşurilor, există posibilitatea ca şi alţi factori să cauzeze aspectul pielii.

Printre aceştia putem enumera:

  • dezechilibrele hormonale (de exemplu: ciclul menstrual neregulat, sarcina, întreruperea administrării de anticoncepţionale orale etc.)
  • efectele adverse ale anumitor medicamente
  • reacţii alergice la anumite alimente sau produse cosmetice
  • moştenirea genetică

De aceea este esenţial să vă consultaţi cu un medic dermatolog pentru a vă oferi cele mai bune soluţii şi o cauză clară a persistenţei acneei.

În plus, vă recomandăm să consumaţi din belşug legume cu frunze verzi, pentru că e dovedit ştiinţific faptul că regimul alimentar care include aceste vegetale poate scădea cu până la 50% riscul de apariţie a problemelor de piele, printre care se numără şi acneea.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”