5 afecţiuni care pot provoca transpiraţii în timpul nopţii

Tot mai mulţi oameni se plâng că transpiră excesiv în timpul nopţii. Această năduşeală poate aparea în mod normal dacă purtaţi o pijama mult prea groasă, dormitorul este încălzit excesiv sau aţi făcut o baie fierbinte. Cu toate astea, poate anunţa şi o afecţiune pe care o aveţi, dar nu a fost diagnosticată.
  • Publicat:
  • Actualizat:
5 afecţiuni care pot provoca transpiraţii în timpul nopţii

Tot mai mulţi oameni se plâng că transpiră excesiv în timpul nopţii. Această năduşeală poate aparea în mod normal dacă purtaţi o pijama mult prea groasă, dormitorul este încălzit excesiv sau aţi făcut o baie fierbinte. Cu toate astea, poate anunţa şi o afecţiune pe care o aveţi, dar nu a fost diagnosticată.

Transpiraţiile nocturne pot avea la bază foarte multe cauze. Pentru a o depista, un medic trebuie să primească un istoric medical detaliat şi să ceară anumite teste. Astfel, el va descoperi afecţiunea medicală responsabilă de acel ,,tratament” nocturn. Iată ce afecţiuni sau stări pot provoca transpiraţii nocturne!

Menopauza

Bufeurile care însoţesc menopauza apar noaptea şi pot cauza transpiraţii. Aceasta este o cauză întâlită la tot mai multe femei. Oficial, se poate spune că o femeie este la menopauză atunci când menstruaţia lipseşte 12 luni.

Hiperhidroza idiopatică

Organismul produce prea multă transpiraţie fără nici o cauză medicală identificabilă. Această afecţiune apare la orice vârstă şi afectează atât bărbaţii, cât şi femeile. Pe lângă recomandările date de dermatolog, şi ajutorul unui psiholog poate fi binevenit. Cauza va duce şi la stabilirea exactă a tratamentului.

Infecţiile

Tuberculoza este infecţia asociată frecvent transpiraţiei nocturne. De asemenea, infecţiile bacteriene, cum ar fi endocardita (inflamaţia valvei cardiace), osteomielita (inflamaţia oaselor) şi abcesele pot provoca transpiraţii nocturne. Năduşeala din timpul nopţii poate anunţa şi o infectare cu HIV.

Cancerele

Transpiraţiile nocturne pot prevesti un cancer. Cel mai frecvent tip de cancer care te poate face să asudezi noaptea este limfomul- debutează în sistemul limfatic şi este cel mai frecvent tip de cancer de sânge. Cu toate acestea, persoanele care au un cancer nediagnostic au şi alte simptome, cum ar fi pierderea în greutate inexplicabilă şi febra.

Medicamentele

Şi anumite pastile, cum ar fi antidepresivele, pot avea ca efect aceste transpiraţii. 22% dintre persoanele care iau medicamente antidepresive asudează noaptea. Alte medicamente date de psihiatru sunt, de asemenea, asociate cu acest simptom. Medicamentele recomandate pentru reducerea febrei, cum ar fi aspirina şi paracetamolul, pot da transpiraţii.

Hipoglicemia

Scăderea zahărului din sânge poate provoca transpiraţii. Persoanele care îşi administrează insulină sau iau pastile pentru diabet pot prezenta noaptea hipoglicemie, care se însoţeşte de acea năduşeală specifică.

Tulburările hormonale

Transpiraţiile şi înroşirea feţei pot anunţa câteva tulburări hormonale, inclusiv feocromocitomul şi hipertiroidismul.  Hormonii tiroidieni au efecte la nivelul întregului organism. De aceea, pacienţii pot prezenta numeroase simptome: palpitaţii, tremur, scaune dese, mâncărimi în anumite zone ale corpului etc.

Afecţiunile neurologice

Mai puţin frecvente, afecţiunile neurologice, inclusiv disreflexia autonomă, siringomielia ( formarea unor chisturi în măduva spinării, se întâlneşte la persoanele cu vârsta între 20 şi 40 de ani), accidentul vascular cerebral şi neuropatia autonomă pot provoca transpiraţii.

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Simona TUDORACHE
Simona Tudorache este jurnalist şi redactor al site-ului "Ce se întâmplă, doctore?", având în portofoliu articole şi interviuri cu medici, nutriţionişti şi specialişti în activitate fizică. De asemenea, Simona Tudorache este preocupată şi de zona de lifestyle sănătos, intervievând vedete ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”