4 moduri în care îţi menţii creierul tânăr

Ce faci atunci când începi să uiţi din ce în ce mai des şi creierul pare că nu te mai ajută? Ţii cont de câteva lucruri care pot încetini degradarea acestuia.
  • Publicat:
4 moduri în care îţi menţii creierul tânăr

Creierul şi felul în care funcţionează acesta se modifică odată cu vârsta declinul mintal este un lucru obişnuit şi este una dintre cele mai de temut consecinţe ale îmbătrânirii. Dar pentru că degradarea proceselor cognitive poate fi încetinită, iată cinci feluri în care poţi face asta:

Ţine-ţi creierul activ

Prin cercetării efectuate atât asupra şoarecilor cât şi a oamenilor, cercetătorii au descoperit că o activitate constantă a minţii stimulează crearea unor noi conexiuni între neuroni şi poate chiar ajuta creierul să producă noi celule, dezvoltând astfel o mobilitate neurologică şi construind o rezervă care poate contracara viitoarele pierderi de neuroni. Astfel, orice activitate care te stimulează mental ajută acest proces de încetinire a uzurii creierului. Citeşte, mergi la diferite cursuri, chiar dacă ai încheiat şcoala cu mulţi ani în urmă, fă chiar şi gimnastică mentală cu jocuri de cuvinte, probleme de matematică, sudoku sau şah. Experimentează lucruri care necesită atât dexteritate cât şi efort mintal, precum desenul, pictura, origami.

Fă sport în mod constant

Cercetări efectuate de-a lungul timpului au demonstrat că dacă îţi foloseşti în mod constant muşchii îţi ajuţi şi creierul. S-a descoperit faptul că sportul practicat în mod regulat duce la creşterea numărului de capilare care duc sânge bogat în oxigen către regiunea creierului responsabilă cu gândirea. Exerciţiile fizice contribuie şi la dezvoltarea unor noi celule nervoase şi la creşterea conectivităţii sinapselor. Astfel rezultă un creier mult mai eficient, cu capacitatea mai mare de adaptare şi o plasticitate ridicată, ceea ce se traduce în performanţe crescute, în ciuda înaintării în vârstă şi a degradării biologice. Sportul contribuie de asemenea la scăderea tensiunii arteriale, îmbunătăţeşte nivelul de colesterol din sânge, contribuie la stabilizarea nivelului de zahăr din sânge şi reduce stresul mintal, lucruri folositoare atât pentru creierul cât şi pentru inima ta.

Ai grijă la ceea ce mănânci

O dietă echilibrată îţi poate ajuta atât corpul cât şi mintea. Spre exemplu, persoanele care au adoptat dieta mediteraneană, care conţine fructe, legume, peşte, nuci, ulei de măsline sunt mai puţin susceptibile să dezvolte probleme cognitive şi sau boli degenerative precum demenţa. Soluţia e simplă: fă modificări în felul în care mănânci şi ai grijă să îşi iei toţi nutrienţii necesari din mâncare. Renunţă la zahărul în exces, la grăsimi nesănătoase, alimente procesate şi creşte cantitatea de fructe şi legume, peşte, carne slabă din alimentaţia zilnică şi rezultatele nu se vor lăsa aşteptate.

Socializează mai mult şi ai grijă de sănătatea ta emoţională

Legăturile sociale strânse au fost asociate cu un risc scăzut de demenţă, dar şi cu o tensiune arterială scăzută şi cu creşterea speranţei de viaţă. De asemenea, persoanele anxioase, depresive, private de somn sau epuizate au înregistrat scoruri scăzute la testele cognitive. Aceste teste nu dovedesc obligatoriu un risc de declin cognitiv odată cu înaintarea în vârstă, dar o sănătate mintală bună şi odihna sunt lucruri extrem de importante pentru funcţionarea întregului organism. Aşa că, ieşi mai des din casă, interacţionează direct cu oamenii din viaţa ta, nu prin intermediul reţelelor de socializare, materializează-ţi un hobby care te scoate din casă, dormi bine şi consideră toate acestea ca pe investiţii în sănătatea ta.

Foto: 123rf.com

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”