3 boli feminine – cum le prevenim?

Cu toatele trebuie să nu uităm că există riscuri să primim într-o zi un diagnostic care să sune aşa: osteoporoză, cancer de sân sau cancer de col. Acestea sunt cele mai des întâlnite boli ale femeilor şi ne suntem cumva datoare să facem tot ce ţine de noi ca să prevenim apariţia lor.
  • Publicat:
3 boli feminine – cum le prevenim?

Cu toatele trebuie să nu uităm că există riscuri să primim într-o zi un diagnostic care să sune aşa: osteoporoză, cancer de sân sau cancer de col. Acestea sunt cele mai des întâlnite boli ale femeilor şi ne suntem cumva datoare să facem tot ce ţine de noi ca să prevenim apariţia lor.

Pentru că, pe lângă moşteniri genetice, stilul nostru de viaţă joacă un rol teribil de important în toate aceste situaţii.

Osteoporoză – spunem numele bolii şi ne gândim automat că trebuie să avem grijă la consumul de calciu. Nu doar lapte, iaurt sau brânză. O alimentaţie preventivă pentru această boală conţine într-adevăr lactate degresate, dar şi multe frunze verzi, sardine, suc de portocale.

Pe lângă calciu, nici vitamina D nu e de neglijat – ea este cea care ajută organismul să şi absoarbă calciul pe care i-l dăm. Nu doar calciul şi vitamina D contează. Ştiaţi că dietele restrictive sunt unul dintre motivele de top pentru care ajungem la această maladie?

La fel, sedentarismul îşi are partea lui mare de vină în cazul unui diagnostic. Exerciţiile cu greutăţi sunt de luat în calcul pentru oase puternice.

Cancerul mamar – o ameninţare cumplită a oricărei femei pe care, aşa cum arată numeroase studii, o putem ţine la distanţă cu schimbări în stilul de viaţă.

Concret, să limităm consumul de alcool, să nu fumăm, să ne controlăm greutatea, să facem regulat exerciţii fizice, să alăptăm, să limităm dozele sau durata unei terapii cu hormoni, să evităm expunerea la radiaţii sau la poluare mare (of, Bucureştiule!).

Desigur, nu puteam uita îndemnul nutriţional: să mâncăm mai multe legume şi fructe şi să fim zgârciţi în privinţa cantităţii de grăsimi consumate. Dar, pentru că vorbim de prevenţie, extrem de importante sunt autopalparea, vizita la medic şi ecografiile, dacă ne ştim într-o grupă cu factor de risc crescut (dacă am avut cazuri în familie).

Cancerul de col – cel numit şi cervical şi strâns legat de HPV. Ne putem scădea riscurile dacă folosim prezervativul de câte ori face sex, ca să nu contactăm virusul, dacă întârziem cât mai mult vâsta primul contact sexual, dacă avem cât mai puţini parteneri sexuali, dacă evităm fumatul şi, o recomandare relativ nouă şi clar controversată, dacă ne vaccinăm împotriva HPV.

La fel de importante sunt consultaţiile regulate la medicul ginecolog şi efectuarea unui test Papanicolau în fiecare an. În cazul în care o tulpină HPV apare la analiză, frecvenţa acestor teste trebuie mărită. O dietă curată şi sportul practicat cu sfinţenie nu trebuie neglijate.

Schimbări mici, dar cu efecte mari pentru că, toţi medicii ne subliniază cu fiecare ocazie nu doar importanţa paşilor preventivi, dar şi rolul vital al controalelor care duc la depistarea unui eventual pericol în cel mai mic stadiu.

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Andra Nastase - Redactor
Nascuta intr-o familie cu bunici iscusite la gatit, din ale caror maini ieseau prajituri demne de Cartea Recordurilor categoria Gusturi Divine, inzestrata cu un metabolism extrem de capricios, a se citi lenes, si indragostita de tot ce inseamna delicatesa pe lumea asta, Pofticioasa scrie despre telina ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”