14 motive să bei mai multă apă

Mai ales acum, vara, organismul nostru are nevoie de apă. Deshidratarea are repercusiuni grave asupra sănătăţii noastre. Iată mai jos 16 motive pentru care apa este atât de importantă în via'a ta.
  • Publicat:
14 motive să bei mai multă apă

Mai ales acum, vara, organismul nostru are nevoie de apă. Pentru că deshidratarea are repercusiuni grave asupra sănătăţii noastre, iată mai jos 14 motive pentru care apa este atât de importantă în viaţa ta.

Numără până la opt

Apa suprimă în mod natural apetitul şi ajută corpul să metabolizeze materiile grase stocate, reducţnd practic, depozitele de grăsime. Dacă doreşti să rămâi zveltă, bea opt pahare de apă pe zi.

Apa îmbunătăţeşte tonusul

Consumul unei cantităţi adecvate de apă ajută la menţinerea tonusului muscular, păstrând capacitatea normală de contracţie a muşchilor. Aşadar evitarea deshidratării îţi menţine tonusul muscular şi, în acelaşi timp, te revigorează.

Nu aştepta să ţi se facă sete

Dacă te simţi însetată, înseamnă că eşti deja deshidratată. Încearcă să bei puţin şi des tot timpul zilei, pentru a nu ajunge în situaţia să îţi fie sete. Mai ales vara, când transpiri uşor.

Bea lichide simple

Alcoolul şi băuturile care conţin cafeină, mai ales cafeaua şi cele de tip cola, nu te protejează împotriva deshidratării, ci mai degrabă o cauzează. Optează în locul lor pentru apă plată.

Apa îţi oferă energie

Senzaţiile de anxietate şi confuzie, uscăciunea pielii, accelerarea bătăilor inimii, hipotensiunea arterială, ba chiar şi leşinul pot fi semne de deshidratare.

Crudităţi pentru rezerve de fluide

Îţi poţi suplimenta consumul de lichide mâncând fructe şi legume crude ( roşii, castraveţi, broccoli, lăptuci, pepene, citrice, mere). Toate acestea conţin foarte multă apă.

Sorbi regulat

Deshidratarea are un efect important asupra concentrării. Dacă eşti deshidratată, vei înceta să mai gândeşti limpede şi specialiştii apreciază că acesta este motivul pentru care multe persoane se simt mai molatice după-amiaza. Pentru a rămâne focusată, bea apă pe tot parcursul zilei.

Protejează muşchii cu apă

Apa din corp se asociază cu glicogenul din muşchi în raportl de 4 grame de apă la 1 gram de glicogen. Dacă îţi lipseşti corpul de apă sau de hrană, aceste legături se disociază şi, chiar dacă poţi slăbi în acest fel, nu este cea mai potrivită modalitate.

Apa = sănătate

Apa reprezintă între 50% şi 70% din corpul omenesc şi este componenta esenţială a sângelui, limfei, sucurilor gastrice, urinei şi transpiraţiei. Fără ea, corpul nu poate pur şi simplu funcţiona, de aceea specialiştii recomandă consumul  de un litru şi jumătate, doi litri pe zi.

Limpezeşte memoria

Poate că nu pare important, dar o reducere de numai 2% a cantităţii din corp – 1 litru pentru o femeie de 68 de kilograme – duce la afectarea memoriei pe termen scurt, dificultăţi la operaţiile aritmetice elementare şi probleme de concentrare.

Îneacă-ţi colesterolul

Atunci când este deshidratat, corpul produce colesterol care înconjoară celulele pentru a proteja fluidele de la interior. Pe termen lung, acest mecanism poate afecta sănătatea generală.

Vrei să slăbeşti? Bea apă

Deshidratarea poate încetini procesele metabolice, întrucât comută corpul pe un program de inaniţie şi păstrează celulele de grăsime care conţin niveluri ridicate de fluid. De aceea apa este atât de importantă pentru accelerarea metabolismului.

Apa „spală” cancerul

Studii recente demonstrează că un consum de cinci pahare de apă pe zi poate reduce semnificativ riscul cancerului de colon, veziă urinară şi sân.

Zi „aaaa”

Limba este un bun indicator al sănătăţii generale. Dacă nu are aspect roz şi cărnos, poţi fi deshidratată sau să ai o problemă cronică de sănătate, de exemplu variaţii ale glicemiei.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”