10 sfaturi pentru protejarea coloanei în timpul curăţeniei de primăvară

Iata 10 sfaturi despre cum să vă evitaţi durerile de spate în timpul curăţeniei de primăvară.
  • Publicat:
10 sfaturi pentru protejarea coloanei în timpul curăţeniei de primăvară
Nu folosi clor dintr-o sticlă desfăcută după 3-5 luni Clorul diluat în apă poate fi folosit într-un interval de 24 de ore pentru a fi eficient. Dacă deschizi sticla, eficiența clorului este valabilă doar 3-5 luni, după care îl poți arunca, nu mai are nici un efect. Ține sticla de clor departe de surse de căldură și razele directe ale soarelui. Nu folosi clorul la mai mult de un an de la data fabricației. Verifică cifrele de pe etichetă: de exemplu, MR20106 înseamnă că sticla respectivă de clor a fost produsă în 2020, în a 106-a zi a anului.

Când se luminează devreme, soarele ne bate în geam aproape zi de zi  până târziu, simţim cum renaţstem, şi simţim forţa unui nou început. Începem cu o curăţenie în gânduri, o cură de detoxifiere alimentară după iarna grea şi cu o curăţenie în casă. Despre primele două, am tot scris, acum vine rândul să primiţi sfaturi despre cum să vă evitaţi durerile de spate în timpul curăţeniei de primăvară.

 

Vine Paştele, ne pregătim cu haine şi gânduri noi şi aranjăm casele pentru cea mai mare sărbătoare a creştinătăţii. Ce facem însă cu durerile de spate? „Aspiratul, ştersul podelelor sau al ferestrelor, măturatul ori scoaterea rufelor din maşină sunt probleme cât se poate de serioase pentru persoanele care au hernie de disc, alte afecţiuni ale coloanei vertebrale ori s-au confruntat în ultimele luni cu dureri lombare sau cervicale, avertizează dr. Iulia Belc, medic primar recuperare medicală, medicină fizică şi balneologie de la clinica Bio Ortoclinic. Potrivit medicului, în astfel de cazuri, fiecare din aceste activităţi necesită mişcări şi rotiri controlate, dar şi pauze la fiecare 45 de minute. 

Ideea că folosirea mopului sau a măturii ori celelalte activităţi de curăţenie pe care ni le programăm primăvara, înainte de Paşte, presupun mişcări speciale, poate părea exagerată. Pentru cei care se confruntă cu probleme la nivelul coloanei vertebrale – şi care nu sunt deloc puţini, dacă reamintim statisticile care arată că 80% din populaţia adultă se confruntă cel puţin o dată în viaţă cu dureri de spate – putem înţelege de ce există un fel de ”filozofie medicală” a curăţeniei de primăvară.

”Aparent banala curăţenie de Paşte poate deveni o provocare pentru toate persoanele care au experimentat în ultimele luni o durere lombară, puternică sau uşoară. Dacă suntem în plin puseu dureros sau imediat după ieşirea din el, e cel mai indicat să chemăm pe cineva să ne ajute, pentru că altfel riscăm să afectăm din nou coloana. În cazul unei dureri cronice uşoare, surde, suportabile, sau al lipsei durerii la o distanţă de câteva luni de un episod acut, trebuie să ne adaptăm activităţile, să gândim un plan de derulare al acestora pe o perioadă de câteva zile”, explică dr Belc.

”Ca regulă generală, activitatea trebuie întreruptă de pauze periodice de 10-15 minute, la interval de 40-45 minute, sau imediat,  în cazul apariţiei unei dureri sau a unui disconfort. La fel de important este să ne alegem ustensile şi echipamente uşoare, uşor de manevrat, precum: găleţi, coşuri uşoare, mopuri şi mături cu mâner lung, raclete de geam cu mâner telescopic, aspirator uşor, pe roţi, cu tub lung, telescopic şi cordon lung, sau utilizarea unui prelungitor, ca să nu fim nevoiţi să ne aplecăm repetat pentru a schimba priza. Mai mult, trebuie să acordăm atenţie poziţiei adoptate în timp ce stăm în picioare, ne mişcăm, ne aplecăm, ridicăm greutăţi, ne întindem după obiecte aflate pe rafturi înalte ori facem mişcări de du-te-vino şi rotaţii când manipulăm aspiratorul, mătura sau mopul”, declară dr. Iulia Belc.

Reguli de bună purtare la curăţenie

 

Iată de ce trebuie să ţineţi cont în timpul activităţilor de curăţenie generală:

– Poziţia ortostatică (în picioare), trebuie adaptată, ţinând picioarele depărtate la  nivelul umerilor. Atenţie, dacă mobila de bucătărie nu are picioare de sprijin, tendinţa noatră este de a stă în poziţie de balerină, cu vârfurile mult în afară, ca să stăm cât mai aproape de dulap. Acest lucru va accentua scobitura lombară, lordoza, va pune presiune asupra articulaţiilor intervertebrale şi, pe cale de consecinţă, va determina apariţia durerii. Ideal este să sprijinim alternativ câte un picior pe o mică treaptă adaptată dintr-o cratiţă întoarsă, un teanc de cărţi, o scăriţă sau deschizând uşa de la masca chiuvetei şi sprijinind piciorul în interiorul dulapului. 

Ridicarea oricărei greutăţi se face cu două mâini, ajutându-ne de membrele inferioare şi îndoind mereu genunchii. Mişcarea de ridicare NU trebuie făcută cu genunchii întinşi, nici măcar când scoatem sacoşele din portbagaj. Nu uitaţi să depărtaţi picioarele la nivelul umerilor!

– Dacă trebuie să vă întindeţi spre o poliţă înaltă şi nu aveţi o scăriţă  în apropiere, ridicaţi-vă doar pe vârfuri, fără să întindeţi coloana vertebrală.

– Pentru manipularea măturii sau a mopului – obligatoriu cu mâner lung -, staţi cu spatele drept, contractaţi musculatura abdominală şi ţineţi ustensila aproape de corp pentru a evita mişcarea de întindere. Mai mult,  controlaţi mişcările de răsucire şi aplecaţi-vă doar din genunchi, nu din coloană.

– În cazul aspiratorului, păstraţi poziţia dreaptă, încordaţi muşchii abdomenului, aşezaţi un picior în faţă, genunchii uşor îndoiţi şi lăsaţi greutatea acorpului pe ei la mişcarea de împingere în faţă. Pentru a preîntâmpina mişcarea de du-te –vino, faţă-spate, destul de solicitantă pentru spate, puteţi parcurge lungimea încăperii doar prin mişcare în faţă, întorcându-vă apoi şi aspirând în acelaşi mod, în sens contrar.

– Pentru spălatul geamurilor folosiţi o racletă cu mâner telescopic sau o scăriţă şi evitaţi mişcările de întindere.

– Încărcarea sau descărcarea maşinii de spălat trebuie făcută, de asemenea, cu economie de mişcare, prin plasarea coşului la un nivel optim pentru a evita mişcările repetate de aplecare. ”Dacă încărcarea se face pe sus, aşezaţi coşul pe un suport la nivelul maşinii, iar dacă hubloul este frontal, puneţi coşul jos, iar dumneavoastră va aplecaţi prin genuflexiune, apoi vă ridicaţi cu spatele drept.

– La întinsul rufelor, adaptaţi înălţimea sârmelor la înălţimea dumneavoastră sau folosiţi umeraşe. Folosiţi-vă doar de braţe şi de ridicarea pe vârful picioarelor, pentru a evita mişcările de întindere lombară”, subliniază dr. Iulia Belc.

– Dacă aveţi o suferinţă cervicală asociată, spondiloză, discopatie, evitaţi poziţia monotonă de extensie, care presupune capul dat pe spate. Pe lângă durere cervicală, în astfel de cazuri ar putea să apară ameţeală, dezechilibrare şi suprasolicitarea coloanei lombare în mişcarea de redresare.

Folosiţi  un coş sau o măsuţă pe roţi pentru a depozita toate cârpele şi detergenţii necesari, ca să evitaţi deplasările şi aplecările repetate. Nu în ultimul rând asiguraţi-vă că aveţi o îmbrăcăminte lejeră, comodă, încălţăminte cu talpă elastică, bine fixată pe picior. Purtând papuci prea largi există pericolul de a  vă împiedica, iar în mişcarea reflexă de redresare, veţi agresa coloana vertebrală.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân