10 motive să consumi grepfrut zilnic

Fie că sunt că este alb, galben, roz sau roşu aprins, grepfrutul are o mulţime de beneficii pentru sănătate. Vestea bună? Poate ameliora senzaţia de foame, reduce nivelul colesterolului şi aduce un aport important de fibre. Din păcate, există şi câteva riscuri.
  • Publicat:
10 motive să consumi grepfrut zilnic

Fie că sunt că este alb, galben, roz sau roşu aprins, grepfrutul are o mulţime de beneficii pentru sănătate. Vestea bună? Poate ameliora senzaţia de foame, reduce nivelul colesterolului şi aduce un aport important de fibre. Din păcate, există şi câteva riscuri.

Grepfrutul are un gust aparte, iar pentru cei care sunt obişnuiţi cu dulceaţa şi aroma portocalelor ar putea părea prea acru. Cu toate acestea, experţii în nutriţie îţi oferă suficiente motive pentru a introduce acest super fruct în dieta ta zilnică.

Considerat unul dintre cele mai bune alimente pentru micul dejun, nu trebuie să limitezi consumul doar la orele de dimineaţă. Grepfrutul pot fi o gustare grozavă (săracă în calorii) care te hidratează şi te energizează. 

Însă, ţine cont de faptul că fructul poate inhiba o enzimă din intestin numită CYP3A4 (deşi există şi alte fructe fac asta, efectul grepfrutul este cel mai bine documentat) care joacă un rol cheie în descompunerea anumitor medicamente în organism. Fructul, în special sucul, s-a demonstrat că determină o creştere foarte mare, posibil periculoasă, a reacţiei anumitor medicamente.

Iată care sunt cele mai importante beneficii şi riscuri ale acestui superfruct.

1. Grepfrutul conţine mai multă apă decât aproape orice alt fruct

Grepfrutul conţine 92% apă, una dintre cele mai ridicate valori ale conţinutului de apă ale fructelor. Toate sistemele şi procesele organismului au nevoie de apă. Hidratarea corectă face organismul mai eficient. Aproape 20% din consumul zilnic de lichide vine din mâncare. Adaugă grepfrutul în dieta ta pentru o mai bună hidratare. Truc: întotdeauna alege grepfrutul mai greu între două fructe de mărime similară – are mai mult suc!

2. Grepfrutul poate accelera scăderea în greutate

Câteva studii au arătat că persoanele care mănâncă jumătate de grepfrut proaspăt sau beau suc de grepfrut înaintea fiecărei mese slăbesc mai mult decât cei care nu fac asta. Însă, nu toate studiile confirmă aceleaşi beneficii când vine vorba de slăbit, iar cercetătorii nu ştiu dacă efectul se datorează exclusiv grepfrutului – sau consumului unui aliment sărac în calorii, în general – dar fructele şi legumele ar trebui să fie întotdeauna parte din strategia ta de a pierde în greutate.  100% sigur – grepfrutul oferă multe substanţe nutritive şi hidratare pentru foarte puţine calorii.

3. Coaja albă este benefică

Când cureţi fructul de coajă, există şi tendinţa de a îndepărta coaja albă şi de a o arunca. Coaja albă este foarte bogată în nutrienţi, antioxidanţi şi fibre solubile care coferă senzaţia de saţietate şi are impact asupra glicemiei. Deşi această coajă are de obicei un gust mai amar decât portocalele, poţi încerca să –o mănânci odată cu pulpa fructului. Fibrele sunt bune pentru sănătate şi pot reduce nivelul glicemiei, al colesterolului şi chiar şi riscul de cancer de colon.

4. Grepfrutul poate reduce nivelul colesterolului rău

Un grepfrut pe zi poate reduce nivelulul colesterolului rău (LDL) cu până la 15, 5%, potrivit unui studiu din 2006 publicat în Journal of Agricultural and Food Chemistry. În studiu, cercetătorii au analizat 57 de pacienţi cu vârste cuprinse între 39 şi 72 de ani, care aveau un valori ridicate ale colesterolului şi trecuseră printr-o operaţie de bypass din cauza problemelor cu inima. Timp de o lună, o parte dintre ei au consumat grepfrut zilnic (fie roşu sau alb) în timp ce restul, din grupul de control, nu au consumat acest fruct.
Primul grup, mai ales cei care au consumat grepfrut roşu, au înregistrat o scădere a nivelului colesterolului. Colesterolului LDL este un tip de grăsime care se acumulează în artere şi creşte riscul unui atact cerebral vascular. Însă, dacă iei un medicament de reducere a colesterolului nu adăuga în dieta ta grepfrut – Agenţia Americană pentru Alimente şi Medicamente (FDA) a emis un avertisment în privinţa interacţiunilor cu astfel de medicamente.

5. Grepfrutul poate întări sistemul imunitar

Dozele importante de vitaminele A şi C au un rol important în întărirea sistemului imunitar. Există studii care indică deficienţa de vitamina C (şi alţi micronutrienţi) ar putea dăuna sistemului imunitar, mai ales dacă eşt mai în vârstă. Grepfrutul nu previne răceala, dar vitaminele ar putea ameliora simptomele şi scurta durata răcelii.

6. Grepfrutul poate reduce nivelul trigliceridelor

Există un alt motiv pentru care grepfrutul poate fi bun pentru inimă – reduce nivelul trigliceridelor. Trigliceridele sunt un alt soi de grăsimi – asemeni colesterolului rău LDL – care pot bloca arterele. Acelaşi studiu a arătat că un grepfrut pe zi poate reduce nivelul trigliceridelor cu până la 27%.  Grepfrutul roşu, în special, a înregistrat cele mai bune rezultate când vine vorba de reducerea valorii trigliceridelor.

Grepfrutul poate reduce tensiunea arterială

Consumul de grepfrut poate contribui la reducerea valorilor tensiunii sistolice cu până la 5 puncte. Efectul asupra tensiunii arteriale s-ar putea datora nivelului ridicat de potasiu, care neutralizează efectul negativ al sodiului. Însă, nu mânca grepfrut dacă iei deja medicamente pentru reducerea tensiunii arteriale.
Unele medicamente pentru scăderea tensiunii arteriale, cum ar fi Nifediac şi Afeditab (ambele nifedipină) pot fi periculoase în combinaţie cu grepfrutul, atrage atenţia FDA.

Culoarea grepfrutului este importantă

Fructele de grepfrut indiferent de culoare conţine vitamine şi nutrienţi, dar cele roşii şi roz sunt cele mai bune.  Acestea au mai mulţi antioxidanţi, în special betacaroten şi licopen.
Licopenul este o categorie de carotenoide sau pigmenţi care dau culoare fructelor şi legumelor. O dietă bogată în carotenoide ar putea reduce riscul de boli de inimă.

7. Grepfrutul nu trebuie combinat cu  anumite medicamentele

Grepfrutul conţine o substanţe numite furanocoumarini, care afectează modul în care ficatul metabolizează anumite medicamente. Atunci cand medicamentele interactionează cu sucul de grapefruit, sucul de grapefruit creşte absorbţia de medicamente în sânge.

Prezenţa acestor substanţe înseamnă că în momentul în care consumi grepfrut şi anumite medicamente pentru contra alergiilor, cum ar fi Claritin (loratadine) sau Allegra (fexofenadina) poţi avea un nivel mai ridicat în sânge. Evită grepfrut şi sucul de grepfruct când iei aceste medicamente.

Exemple ale unor tipuri de medicamente care interacţionează cu sucul de grapefruit :

• unele medicamente cu statine pentru scăderea colesterolului, cum ar fi Zocor (simvastatina), Lipitor (atorvastatina) şi Pravachol (pravastatin)
• unele medicamente pentru scăderea tensiunii arteriale, cum ar fi Nifediac şi Afeditab (ambele nifedipina)
• unele medicamente administrate împotriva respingerii în cazul operatiilor de transplant de organe, cum ar fi Sandimmune şi Neoral (ambele ciclosporina)
• unele medicamente anti-anxietate, cum ar fi Buspar
• unele medicamente anti-aritmii, cum ar fi Cordarone şi Nexterone (ambele amiodarona)
• unele antihistaminice, cum ar fi Allegra (fexofenadine)

8. Grepfrutul poate ţine glicemia sub control

Grepfrutul poate un indice glicemic redus (25), ceea ce înseamnă că nu ridică glicemia la fel de repede sau de mult ca alimentele cu un indice glicemic ridicat precum o banană (48) sau pepenele roşu (72). Un studiu din 2006 publicat în Journal of Medicinal Food arată că persoanele care consumă grepfrut (suc sau jumătate de fruct) înaintea uneiu mese prezentatu o creştere mai mică a nivelului insulinei două ore mai târziu decât cei are luau un placebo. Grepfrutul proaspăt a fost asociat cu un grad mai scăzut de rezistenţă la insulină.

9. Fructul este mai bun decât sucul de grepfrut

Sucul de grepfrut are multe beneficii, dar fructul este mai bun când vine vorba de beneficiile pentru sănătate şi  nutriţie.
Când bei suc beneficieze de o parte din nutrienţi, dar pierzi toată fibrele. Sucul de grepfrut este bun, dar la fructul întreg conţine pectină. Sucul poate creşte glicemia mai mult decât fructul în sine. Dacă optezi pentru suc, încearcă să nu consumi mai mult de 180 dml de suc zilnic şi alege produse care nu au zahăr adăugat.

10. Grepfrutul ar putea grăbi vindearea rănilor

Vitamina C ajută la cicatrizarea ţesuturilor şi a vaselor de sânge, ceea ce ajută organismul să revină la o stare de sănătate. Un grepfrut conţine 72 mg de vitamina C, ceea ce înseamnă 120% din doza zilnică necesară.

Consultă-te cu doctorul tău înainte de a introduce vitamine, minerale şi orice alt supliment în regimul tău zilnic.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”