Efecte secundare ale pilulei contraceptive. Anticoncepționale recomandate de ginecolog

  • Publicat:
  • Actualizat:
Efecte secundare ale pilulei contraceptive. Anticoncepționale recomandate de ginecolog

Efecte secundare ale pilulei contraceptive – tu le cunoști? Durerile de cap, greața, apetitul sexual scăzut și creșterea în greutatea sunt doar câteva dintre ele.

Pilula contraceptivă este folosită de multe femei. Dar trebuie să mergi la medic înainte să iei anticoncepţionale. Pot avea efecte secundare!

Pilula reprezintă o formă de contracepţie hormonală ce poate fi, în principiu, de două tipuri: pilula contraceptivă ce conţine estrogen şi cea care conţine progesteron. Pe lângă acestea, există şi pilulele combinate ce conţin atât estrogen, cât şi progesteron.

În fiecare an, aproximativ 8% dintre femei ajung să aibă o sarcină nedorită din cauza administrării incorecte a pilulelor (de obicei deoarece uită să ia pilula), dar în cazul femeilor care îşi iau zilnic pilula contraceptivă, la aceeaşi oră, doar o femeie din 100 riscă să rămână însărcinată şi doar în primul an de administrare a contraceptivelor.

Ce afecțiuni poate trata pilula contraceptivă

Contraceptivele orale pot fi folosite şi pentru a trata anumite afecţiuni medicale precum:

  • Endometrioza;
  • Menstruaţia neregulată;
  • Dismenoreea (menstruaţia dureroasă);
  • Menoragia (menstruaţia abundentă);
  • Sindromul premenstrual şi tulburarea disforică premenstruală;
  • Acneea, hirsutismul (pilozitatea excesivă) şi alopecia (pierderea părului);
  • Scăderea riscului de formare a chisturilor la sâni şi a chisturilor ovariene, pentru boala inflamatorie pelvină şi sarcinile ectopice (extrauterine);
  • Prevenirea cancerului ovarian şi a celui endometrial.

Efecte secundare ale pilulei contraceptive – dureri de cap, creștere în greutate

Sângerarea intermenstruală

În primele trei luni ale administrării pilulei, cele mai multe femei experimentează sângerări intermenstruale, dar acestea dispar de regulă odată cu cea de-a treia cutie de pilule. În această perioadă, efectul pilulei nu este afectat de aceste sângerări dacă pilulele au fost administrate corect. Însă, dacă experimentezi acest tip de sângerări mai mult de 5 zile în timp ce iei pilulele sau dacă ai sângerări intermenstruale serioase timp de trei zile sau mai mult, este recomandat să faci o vizită ginecologului.

Sensibilitatea sânilor

Aceasta poate apărea odată cu începerea tratamentului contraceptiv, însă dispare la câteva zile, după ce organismul se obişnuieşte. Cu toate acestea, dacă se face simţită apariţia unui nodul sau simţi o durere ce persistă, atunci trebuie să mergi la medic.

Durerile de cap

În cazul unor migrene severe sau a unor dureri persistente de cap pe durata administrării pilulelor, de asemenea, este recomandat să consulţi medicul.

Creşterea în greutate

Deşi studiile ce au analizat acest efect nu au avut un rezultat concludent, cert este faptul că în unele cazuri pilulele contraceptive cauzează o anumită retenţie de apă, în special în zona şoldurilor şi a sânilor.

Modificările dispoziţiei

În cazul în care ai avut perioade de depresie, trebuie să discuţi cu medicul tău, deoarece unele femei pot experimenta depresie sau alte schimbări emoţionale în timpul utilizării pilulelor contraceptive. Dacă simţi modificări ale dispoziţiei în timp ce iei pilule contraceptive, atunci e recomandat să-i spui medicului care ţi le-a prescris.

Efecte secundare ale pilulei contraceptive – greață, libido redus, secreții neobișnuite

Greaţa

Aceasta poate apărea odată cu debutul tratamentului cu pilule contraceptive, însă dispare odată cu trecerea timpului. Pentru a diminua acest simptom, poţi lua pilula după masă sau înainte de culcare.

Libido scăzut

Pilulele pot cauza scăderea libidoului din cauza hormonilor prezenţi în ele, dar în acelaşi timp libidoul poate fi influenţat şi de alţi factori independenţi de pilulele contraceptive. Dacă problema persistă sau este deranjantă, atunci e necesară o vizită la medic.

Secreţiile vaginale

La unele femei s-au observat modificări ale secreţiilor vaginale, în sensul creşterii sau descreşterii lubrifierii vaginale. Uneori aceste variaţii ale secreţiilor apar la începutul tratamentului cu anticoncepţionale, însă ele pot fi şi semne ale unor infecţii vaginale. Este recomandat să consulţi medicul în cazul unor secreţii vaginale abundente sau îngrijorătoare.

Schimbări vizuale în cazul celor care poartă lentile de contact

Dacă porţi lentile de contact şi observi anumite schimbări în privinţa clarităţii vederii sau legat de toleranţa lentilelor, trebuie să faci o vizită medicului oftalmolog.

Precauţii şi riscuri în timpul administrării pilulelor anticoncepţionale

Food and Drug Administration (FDA) nu recomandă pastilele contraceptive combinate la femeile de peste 35 ani care fumează. De asemenea, nu se recomandă administrarea contraceptivelor hormonale în cazul persoanelor care au avut afecţiuni la ficat sau inimă, cancer uterin sau de sân, tensiune oscilantă sau migrene frecvente.

Multe femei sunt preocupate cu privire la posibilele riscuri ale administrării de anticoncepționale. Problemele grave nu apar des, iar pastilele ce conţin numai progestin (progesteron sintetic) au un risc mai mic de reacţii adverse grave decât pastilele combinate.

Pilulele anticoncepţionale care conţin progestin au fost asociate cu riscul crescut de a dezvolta cheaguri de sânge şi pot duce la creşterea nivelului de potasiu din sânge (care ar putea cauza alte probleme de sănătate).

Mai este important de reţinut că pastile combinate ce conţin o formă de progesteron sintetic numit drospirenononă pot avea un risc mai mare pentru formarea cheagurilor de sânge, inclusiv de tromboză venoasă profundă şi embolism pulmonar.

Efecte secundare grave ale pilulei contraceptive

Pastilele anticoncepţionale combinate au un risc cardiovascular destul de mare (atac de cord, accident vascular cerebral, cheaguri de sânge). Pentru femeile care au un istoric medical cu astfel de probleme cardiovasculare, se recomandă ca acestea să nu iau pilule contraceptive combinate, ci să vorbească cu medicul ginecolog pentru a găsi alte alternative de contracepţie.

Femeile ce folosesc pilulele combinate au un risc uşor mai mare de a avea ca reacţii adverse anumite probleme grave, dar rare, decât femeile care nu le folosesc. Aceste probleme de sănătate includ atacul de cord, accident vascular cerebral, dezvoltarea unui cheag în vasele de sânge din picioare, plămâni, inimă, sau creier, apariţia hipertensiunii arteriale, de tumori hepatice, calculi biliari sau icter (îngălbenirea pielii sau ochilor).

Riscul de a avea aceste probleme creşte în cazul persoanelor care:

  • au peste 35 de ani
  • sunt obeze
  • au probleme de coagulare a sângelui
  • au diabet zaharat
  • au hipertensiune arterială
  • au colesterolul mare
  • au nevoie de repaus prelungit la pat
  • fumează

Problemele serioase de sănătate care ar putea să apară din cauza anticoncepţionalelor au de obicei semnale de avertizare. Trebuie să discuţi, cât mai curând posibil, cu medicul tău în cazul apariţiei oricăror dintre aceste simptome:

  • apariţia unui nodul
  • dureri foarte mari de cap apărute brusc
  • dureri de cap diferite, mai mari sau mai dese decât de obicei
  • durere continuă în picioare
  • dureri mari în abdomen sau piept
  • lipsa menstruaţiei după ce aceasta a fost constantă în fiecare lună
  • probleme de respiraţie
  • îngălbenirea pielii sau a ochilor

De regulă este recomandat să discuţi cu medicul ginecolog pentru a vedea ce tip de anticoncepţionale este mai potrivit pentru tine. Şi neapărat trebuie să-l informezi înainte asupra istoricului tău medical.

Surse: medicalnewstoday.com, plannedparenthood.org

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”