Regulile alimentatiei echilibrate

Mancatul „pe fuga“ si dulciurile concentrate, iata cateva dintre „ispitele” cu care suntem tentate de multe ori sa cadem in pacat culinar.
  • Publicat:
Regulile alimentatiei echilibrate
Regulile alimentatiei echilibrate

Mancatul „pe fuga“ si dulciurile concentrate, iata cateva dintre „ispitele” cu care suntem tentate de multe ori sa cadem in pacat culinar.

Nu e de mirare ca ne plangem deseori de balonare sau constipatie. Ia un mar si citeste mai jos cateva principii ale alimentatiei sanatoase!

tulburarilor functionale digestive

Sa revenim insa la principalul si cel mai important factor perturbator: alimentatia. Cum pot fi evitate ma­nifestarile nedorite de la nivelul apa­ratului digestiv? Simplu. Prin schim­barea stilului alimentar si de viata.

Alimente indicate

De asemenea, apor­tul de lactate fermentate, in special iaurt, bogate in substante nutritive si bacterii prietenoase, este deose­bit de important, inca din primul an de viata si pana la varsta cea mai inaintata.

Cele mai indicate sunt iaurturile care contin bacterii probiotice, cu efect benefic dovedit asu­pra sanatatii. Pentru a putea exercita un rol binefacator asupra florei intestinale, aceste bacterii trebuie sa reziste in cantitati semnificative trecerii prin bariera acida din stomac si sa ajunga in intestin. Una dintre putinele bacterii care reusesc aceasta per­formanta este Bifidus Actiregularis.
 
Ce ar trebui sa evitam in alimentatie?

In primul rand, excesul de grasimi si prajelile pentru ca ingreuneaza digestia si obosesc ficatul. Nu e o gluma, in al doilea rand, trebuie sa evitam excesul, dar si monotonia in alimentatie: sa o alcatuim cat mai variat, nu doar in cadrul zilei, ci si al fiecarei mese.

Prof. dr. Mircea Diculescu, gastroenterolog
O cercetare recenta arata ca aproape 70% dintre femeile adulte din Romania resimt senzatia de balonare, una dintre cele mai frecvente simptome ale tranzitului intestinal lent. Tara noastra ocupa unul dintre primele locuri in Europa in ceea ce priveste incidenta problemelor digestive de acest fel.

 

 

Iaurtul, o foarte buna alegere

Un ajutor pretios in evitarea situatiilor de disconfort digestiv este iaurtul imbogatit cu bacterii probiotice.

Probioticele sunt microorganisme vii care, atunci cand sunt ingerate in cantitati suficiente, au un efect benefic asupra sanatatii.

Un aliment probiotic aduce organismului, pe langa principiile nutritionale, sute de miliarde de microorganisme care exercita un efect benefic specific asupra organismului.

Unul dintre cele mai cunoscute microorganisme de acest tip este Bifidus Actiregularis. Spre deosebire de fermentii obisnuiti din iaurturi, pe care bariera gastrica ii distruge in cea mai mare parte, Bifidus Actiregularis rezista actiunii acizilor gastrici si ajunge in intestin, unde contribuie la reglarea tranzitului intestinal lent.

Beneficiile iaurtului

Iaurtul reprezinta unul dintre ali­men­tele cele mai vechi, universale si be­nefice. Ni se pare, in primul rand, delicios si practic. Totusi, el are mult mai multe sa ne ofere. Iaurtul are diverse avantaje care il fac sa fie in­dis­pensabil din alimentatia noastra zil­­nica. Termenul de „probiotic” s-a fo­losit pentru prima data in 1965, in opo­zitie cu cel de „antibiotic”; cu sen­­sul de „ferment in favoarea vietii”.

Bacteriile lactice continute de iaurt sunt benefice si echilibreaza flora intestinala. Acidul lactic produs de acesti lactobacili fac sa micsoreze pH-ul in intestin (maresc acidita­tea), pentru ca afecteaza solubi­li­tatea si absorbtia mineralelor ca si calciul.

Fermentii activi vii continuti in iaurt faciliteaza digestia lactozei, zaharul care se gaseste in mod natural in lapte. Acesti fermenti ai iaurtului fac ca beneficiile laptelui sa fie usor ac­cesibile chiar si pentru persoanele cu sensibilitate la lactoza.

Absorbtia iaurtului este favorizata de textura sa: el este mai gros decat laptele si de aceea parcurge mai lent sistemul digestiv, ceea ce permite enzimei lactaze sa descompuna mai eficace lactoza..

10 miliarde de microorganisme sunt continute Intr-o portie de iaurt probiotic

95% dintre femeilecu probleme de tranzit intestinal au simtit diferenta dupa ce au consumat iaurturi cu probiotice timp de 14 zile.


Citeste si: Totul pentru o digestie sanatoasa
O silueta de invidiat in 10 saptamani
 

Tags:
Urmărește CSID.ro pe Google News
Scapa de varice!
Scapa de varice!
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”