Radiografia în sarcină şi regimul alimentar

Doi dintre cititorii noştri ne întreabă dacă radiografiile în sarcină au vreun risc asupra fatului şi, respectiv, dacă unanumit regim alimentar este potrivit. Oana le dă răspunsurile.
  • Publicat:
Radiografia în sarcină şi regimul alimentar

Doi dintre cititorii noştri ne întreabă dacă radiografiile în sarcină au vreun risc asupra fatului şi, respectiv, dacă unanumit regim alimentar este potrivit. Oana le dă răspunsurile.

Radiografiile în sarcină

„Acum 3 săptămâni am făcut o radiografie la coloană, neştiind că sunt însărcinată în săptămâna a şasea. Am fost la dr. ginecolog, am făcut un eco şi totul este ok, acum intru în a zecea săptămână de sarcină. Doamna doctor mi-a recomandat întrerupere de sarcină. Ce este de făcut? Mulţumesc anticipat!”

Îmi pare rău pentru situaţia în care te afli. Este foarte greu de ghicit, la capătul e-mailului, care sunt urmările acestei radiografii, însă cu siguranţă că ele există…

Din păcate, acesta este primul lucru pe care un medic trebuie să-l întrebe pe o femeie tânără care îşi face radiografie, pentru că, mai ales în prima jumătate a sarcinii, razele Roentgen au un efect extrem de mare şi negativ asupra embrionului. Mai sfătuieşte-te cu încă un medic înainte de a lua decizia finală… Multă forţă şi noroc!

Stil de viaţă corect?

„Mă numesc Paul. Doresc un mic sfat. Am 1.70 m şi 83 kg , am avut 86, dar am mai dat la o parte din mese. Înainte mâncam de 3-4 ori pe zi pe săturate, iar acum m-am limitat doar la 2 mese. Una la ora 12.00, iar una mai spre seară către ora 18.00. Mănânc moderat, nu foarte mult dar nici puţin.

Am rămas doar la 2 mese pentru că timpul nu îmi permite chiar deloc activitatea fizică doar în weekend. Am scos din meniu meu fast-food, dulciurile, sucurile şi alcoolul, mănânc doar mâncare gătită acasă de genul o ciorbă, orez, şi mai scap câte o bucăţică de carne sau salam.

Am uitat să menţionez că nu mănânc după ora 18.00 nimic şi nu beau decât apă minerală. Credeţi că este bine? Mulţumesc.”

Cred că ai procedat foarte bine şi te felicit pentru voinţă! Nu este uşor să îţi impui un asemenea regim mai restrictiv, de unul singur, mai ales că ai înţeles bine ce ajută organismul tău, care sunt alimentele care te îngrăşau.

O singură obiecţie aş avea legată de micul dejun, pe care observ că îl sari complet, însă nu îmi spui la ce oră te trezeşti, dacă prima masă este la 12.00. Salamul în cantităţi mici nu este ceva rău, iar faptul că te hidratezi corect, cu apă minerală te ajută mult. Succes în continuare!

Citeşte şi: Pericolul radiografiilor dentare dese

De ce trebuie evitate radiografiile la bebeluşi?

Investigatia imagistica: fotografiati-va corpul pe interior!

 

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Diana Suciu
Diana Suciu este un jurnalist cu experienţă în realizarea de ştiri şi articole pentru on line, fiind unul dintre primii redactori ai site-ului “Ce se întâmplă, doctore?”. De-a lungul timpului, Diana Suciu a scris sute de ştiri, articole şi interviuri atât pentru revista “Ce se întâmplă, ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”