Protejeaza-te de insolatii

Cel mai bine este sa eviti insolatiile folosind creme de protectie cu factor 15 sau chiar si mai mare, tot timpul anului.
  • Publicat:
Protejeaza-te de insolatii
Protejeaza-te de insolatii

Insolatia este cea mai comuna dauna produsa de radiatii asupra pielii. Ea este cauzata de expunerea prelungita la soare, ce emite energie sub forma de lumina ultravioleta (UV). Lumina UV poate fi clasificata in trei grupe: UVC, UVB si UVA.

Lumina UVC este oprita de nori si deci nu ne afecteaza. Nici lumina UVB nu are prea mari efecte asupra noastra. In schimb, 95% din lumina solara care ajunge la suprafata pamantului este UVA. Ea patrunde mult mai adanc in piele decat lumina UVB, chiar daca este de o mie de ori mai slaba.

In cazul in care pielea este expusa la razele UVB pentru o perioada mai lunga, histamina si alte substante inflamatorii sunt eliberate din piele provocand inrosirea acesteia si senzatia de usturime.

Te face sa arati batrana mai rapid

Insolatiile accelereaza imbatranirea pielii prin procesul numit fotoimbatranire. Razele UVA deterioreaza pielea slabindu-i tesutul conjunctiv, astfel incat aceasta isi pierde elasticitatea si fermitatea.

Rezultatul final este o piele uscata, dura, subtire, cu riduri adanci. Insolatiile repetate sau expunerile prelungite la soare constituie o cauza si pentru petele de pe pe piept, spate, fata, brate.

Leziuni precanceroase sau umflaturi iritabile

Daca ai studia mai atent pielea ta in urma expunerii prelungite la soare, ai observa cateva zone solzoase sau umflaturi iritate pe corp. Acestea pot fi un semn al keratozei actinice, numita si keratoza solara.

Keratoza actinica poate varia in culoare de la maro, maro inchis, pana la alb, roz sau chiar culoarea pielii. Persoanele blonde au mai multe riscuri sa dezvolte keratoza actinica, iar petele apar de obicei pe brate, dosul mainilor, urechi si fata. 40% din cazurile de keratoza actinica netratata duc la cancer.

Tratamentul pentru keratoza actinica include medicamente, indepartarea petelor prin metode chirurgicale, exfolieri chimice sau cu laser.

Reducerea durerii

Cel mai bine este sa eviti insolatiile folosind creme de protectie cu factor 15 sau chiar si mai mare, tot timpul anului. De asemenea, ar trebui sa porti o palarie si haine protectoare si sa eviti soarele in intervalul 10 dimineata – 2 dupa-amiaza.

Daca totusi faci insolatie, iti poti usura durerea prin aplicarea unor comprese reci, luand medicamente anti-inflamatorii, aplicand lotiune cu extract de Aloe Vera sau creme cu hidrocortizon pentru reducerea inflamatiei.

Cand e cazul sa mergi la doctor

Mergi la doctor daca nici una dintre metodele de auto-ingrijire nu dau rezultat sau daca ai febra mare, diaree sau varsaturi.

Mergi de urgenta la doctor si daca ai basici peste o mare parte a corpului sau daca vezi orice semn de infectie, cum ar fi scurgerea unui puroi din basici sau umflarea si extra-sensibilizarea acestora.

Citeste si Nu lasa soarele sa-ti faca riduri!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Si virgin, si iritat
Si virgin, si iritat
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân