Protejeaza-te cu aspirina!

Atacul de cord si accidentul vascular cerebral sunt in topul imbolnavirilor la scara mondiala.
  • Publicat:
Protejeaza-te cu aspirina!
Protejeaza-te cu aspirina!

Atacul de cord si accidentul vascular cerebral sunt in topul imbolnavirilor la scara mondiala. Soarele puternic favorizeaza si el aceste probleme majore de sanatate, asa ca vara trebuie ne hidratam corect si sa nu abuzam de plimbari la temperaturi ridicate. Si nu numai.

Factorii majori care pot provoca atacul de cord sau atacul cerebral sunt obezitatea, hipertensiunea arteriala sau diabetul, dar si insolatia. Pentru a reduce riscul potential de a suferi astfel de accidente, inca din copilarie trebuie sa facem regulat miscare (obezitatea afecteaza inclusiv copiii si adolescentii, ca si diabetul de altfel) si mancam simplu si divers.

De asemenea, nu trebuie sa abuzam de expunerile la soare pentru ca acesta poate deveni un dusman de temut. Ultimele studii de pe piata mondiala arata ca ingredientele active ale aspirinei reduc semnificativ ricul de a suferi un atac de cord sau unul cerebral. Care ar fi explicatia?

Un principiu simplu care ne salveaza viata
Principala cauza a celor 2 tipuri de evenimente care ne pot afecta viata este constituirea unor depozite de grasime in special de pe peretii interiori ai vaselor de sange. Organismul incearca sa deterioreze singur aceste depozite si apoi sa le elimine. Acest „mecanism de vindecare” determina de fapt o reactie in lant, de multe ori fatala.

Depozitele incep sa se miste, ajutate chiar de propriul nostru organism si, pana la urma, se opresc undeva determinand atacul. Acidul acetilsalicilic impiedica aceste dislocari ale depozitelor de pe vase si, prin aceasta actiune, impiedica si circulatia lor. Astfel, aspirina este ceea ce se numeste „preventia primara” in cazul atacurilor de cord sau cerebrale.

Este indicata adultilor care prezinta peste 10% riscuri de a suferi un astfel de accident in urmatorii 10 ani. Daca insa atacul cerebral sau cel de cord s-au produs, aspirina se poate folosi cu incredere pentru ceea ce se numeste „preventia secundara”, la recomandarea medicului specialist.

Formulele speciale pentru cele 2 tipuri de preventie se numesc aspirina Protect sau aspirina Cardio. Copiii cu varsta sub 12 ani nu au voie sa ia aceste medicamente.

Citeste si Ciresele, mai tari ca aspirina!

 

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Andra Nastase - Redactor
Nascuta intr-o familie cu bunici iscusite la gatit, din ale caror maini ieseau prajituri demne de Cartea Recordurilor categoria Gusturi Divine, inzestrata cu un metabolism extrem de capricios, a se citi lenes, si indragostita de tot ce inseamna delicatesa pe lumea asta, Pofticioasa scrie despre telina ...
citește mai mult
Top surse de calciu
Top surse de calciu
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”